Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/torcidahajduksplit

Marketing

DURBAN International Convention Center na jugu Crnog kontinenta u nedjelju je bio središte nogometnog svijeta. U Duranu je Christian Karembeu, proslavljeni bivši francuski reprezentativac, donio je Hrvatskoj, na putu do njezinog četvrtog uzastopnog plasmana na Svjetsko prvenstvo, ovaj put u Južnoafričkoj Republici, novo nadmetanje s Gordim Albionom!

Osim Hrvatske i Engleske u Skupini 6 su još i reprezentacije Andore, Kazahstana, Bjelorusije
te Ukrajine. Nikad dosad Hrvatska nije igrala u kvalifikacijama s Bjelorusima i Kazahstancima. S Englezima smo dosad igrali jedne kvalifikacije, a s Ukrajincima i Andorcima u dva navrata. Hrvatska reprezentacija, deseta najjača prema Fifinom renkingu te osma europska reprezentacija, bila je se među devet nositelja europskog dijela kvalifikacija. Naša će vrsta tijekom kvalifikacija odigrati 10 utakmica i eventualno još dvije repasaže.

Svjetsko prvenstvo koje se po prvi puta u povijesti održava na afričkom kontinentu, na rasporedu je od 11. lipnja do 11. srpnja 2010. godine, a gradovi domaćini su Cape Town, Durban, Johannesburg, Mangaung/Bloemfontein, Nelson Mandela Bay/Port Elizabeth, Nelspruit, Polokwane, Rustenburg i Tshwane/Pretoria.

U Durbanu su osim europskih reprezentacija u bubanj ušle i afričke, azijske i reprezentacije iz zone Concafa. Za reprezentacije južno američkih zemalja ždrijeb je nepotreban jer se sve natječu u istoj skupini, dok su kvalifikacije u Južnoj Americi i Oceaniji već započele. Južna Afrika, iako domaćin SP-a, ide u bubanj jer će ovo biti ždrijeb i za Afrički kup nacija.

53 euro-zemlje u borbi za 13 mjesta

Europske kvalifikacije svakako su najitrigantniji dio natjecanja za svjetsku vizu. Na starom kontinentu u bitku kreću 53 reprezentacije od kojih će njih 13 izboriti plasman na SP. Reprezentacije su podijeljene u devet skupina; u osam od njih borit će se po šest momčadi, dok će u jednoj skupini biti pet reprezentacija. Nakon dvokružnog natjecanja samo će pobjednici skupina izboriti direktan plasman na završnicu, dok će osam najboljih drugoplasiranih, ili četiri para u knock-out fazi odlučiti još četiri europska putnika na SP.


Za ukupno 32 mjesta na Svjetskom nogometnom prvenstvu natječe se čak 170 država, od kojih će na završnoj smotri 13 biti iz Europe, šest iz Afrike, po četiri iz Azije i Južne Amerike, tri iz , Sjeverne i Srednje Amerike i Karipske konfederacije, a preostala dva sudionika turnir će izboriti kroz dodatne kvalifikacije.

Zahvaljujući svom renkingu, hrvatska reprezentacija, koju su u Durbanu predstavljali glavni HNS-ov tajnik Zorislav Srebrić i izbornikov pomoćnik Aljoša Asanović, bila je u prvoj jakosnoj euro skupini, zajedno s Italijom, Španjolskom, Njemačkom, Francuskom, Portugalom, Nizozemskom, Grgčkom i Češkom. U drugoj jakosnoj skupini bili su Škoti, Rumunji, Turci, Bugari, Poljaci, Šveđani i Izraelci.

Zanimljivo, ždrijeb je ponovo spojio reprezentacije Švedske i Danske, Češke i Slovačke te Turske i BiH. Svakako je najbolje prošla reprezentacija Nizozemske, koja se nalazi u Skupini 9, s još četiri reprezentacije, što znači da će odigrati i manje utakmica u ciklusu.

Hrvatska dosad

Hrvatska je reprezentacija od svog osnutka propustila samo jednu veliku nogometnu smotru i to onu europsku, u Belgiji i Nizozemskoj 2000. godine. Vatreni su nastupili na tri svjetska prvenstva i nema razloga da se tradicija ne nastavi. Dosad su naši nogometaši imali sreće pri ždrijebu skuoina za SP, a mučili smo se samo u premijernom ciklusu, za odlazak na SP u Francuskoj 1998, nakon što smo u drugom krugu izborili plasman preko Ukrajine. Reprezentacija Danske tada nas je prešišala za dva boda. Na Coupe du Mondeu kasnije smo osvojili broncu.

Kvalifikacije za SP u Južnoj Koreji i Japanu te za četiri godine u Njemačkoj, odradili smo - bez poraza, ali smo na samom natjecanju ostali kratki za plasman u drugi krug. U kvalifikacijama za SP 2002. godine upisali smo pet pobjeda i tri remija, preskočivši Škote i Belgijance, da bi u kvalifikacijama za odlazak u Njemačku, upisali sedam pobjeda i tri remija. Iza nas su ostali Šveđani i Bugari.

Europske kvalifikacije

Skupina 1

Malta
Albanija
Mađarska
Danska
Švedska
Portugal

Skupina 2

Luksenburg
Latvija
Moldavija
Švicarska
Izrael
Grčka

Skupina 3

San Marino
Slovenija
Slovačka
Sjeverna Irska
Poljska
Češka

Skupina 4

Linhenštajn
Azerbejdžan
Wales
Finska
Rusija
Njemačka

Skupina 5

Estonia
Armenija
Bosna i Hercegovina
Belgija
Turska
Španjolska

Skupina 6

Andora
Kazahstan
Bjelorusija
Ukrajina
Engleska
HRVATSKA

Skupina 7

Farski otoci
Austrija
Litva
Srbija
Rumunjska
Francuska

Skupina 8

Crna Gora
Gruzija
Cipar
Republika Irska
Bugarska
Italija

Skupina 9

Island
Makedonija
Norveška
Škotska
Nizozemska

U bubanj su prve ušle zemlje pod ingerencijom Azijskog nogometnog saveza (Australija, Bahrein, Kina, Iran, Irak, Japan, Jordan, Južna Koreja, Demokratska Narodna Republika Koreja, Kuvajt, Libanon, Oman, Katar, Saudijska Arabija, Singapur, Sirija, Tajland, Turkmenistan, UAR i Uzbekistan). Reprezentacije su podijeljene u pet skupina sa po četiri ekipe, a samo će četiri najbolje izboriti plasman u završnicu.


Kvalifikacije Sjeverne i Srednje Amerike te Karipske konfederacijezone maksimalno su komplicirane. 35 predstavnika bori se za tri mjesta, a svrstani su 12 skupina, u kojima se igraju dvoboji na ispadanje, stoga je najbolje pogledati priloženu shemu na službenim Fifinim stranicama.

Azijske kvalifikacije

Skupina 1

Katar
Irak
Kina
Australija

Skupina 2

Tajland
Oman
Bahrein
Japan

Skupina 3

Turkmenistan
Jordan
Demokratska Narodna Republika Koreja
Južna Koreja

Skupina 4

Singapur
Libanon
Uzbekistan
Saudijska Arabija

Skupina 5

Sirija
UAR
Kuvajt
Iran

20 azijskih reprezentacija borit će se za četiri mjesta na završnici SP-a 2010. godine, a svakako će najzanimljiviji biti dvoboji Kine i Australije u skupini 1, te Južne i Sjeverne Koreje u skupini 3.

Svečanost ždrijebanja vodi novi tajnik FIFA-e Jerome Vackle, a na ceremoniji su nazočni brojni uglednici poput predsjednika JAR-a Jeromea Vacklea i predsjednika FIFA-e Seppa Blattera, te afričkih nogometnih zvijezda Georgea Weaha, Abedija Pelea, Lucasa Radebea.

Upravo su George Weah i legenda iranskog nogometa Ali Daei pomogli Vackleu pri ždrijebanju skupina za azijske kvalifikacije.

Afričke kvalifikacije

Skupina 1

Kamerun
Zelenortski otoci
Tanzanija
Mauricius

Skupina 2

Guinea
Zimbabve
Namibija
Kenija

Skupina 3

Angola
Benin
Uganda
Niger

Skupina 4

Nigerija
Južna Afrika
Ekvatorska Gvineja
Sierra Leone

Skupina 5

Gana
Libija
Gabon
Lesoto

Skupina 6

Senegal
Alžir
Liberija
Gambija

Skupina 7

Obaja Bjelokosti
Mozambik
Bocvana
Madagaskar

Skupina 8

Maroko
Etiopija
Ruanda
Mauritanija

Skupina 9

Tunis
Burkina Faso
Burundi
Sejšeli

Skupina 10

Mali
Kongo
Sudan
Čad



Post je objavljen 25.11.2007. u 21:20 sati.