Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dvdesamobor

Marketing

U Samoboru došlo do curenja amonijaka
Piše: Andreja Šantek, Ivanka Toma i Velibor Panić
Foto: Saša Midžor Sučić/Cropix
--------------------------------------------------------------------------------

Mesnica Škrobić


SAMOBOR - Jedan policajac ozlijeđen je poslijepodne prilikom eksplozije i istjecanja amonijaka u mesnoj industriji Dr. Škobić u Samoboru, a zbog gustog dima koji se širio u krugu od 300 metara, a do večeri se raspršio, mjerodavne su službe najavile evakuaciju okolnoga stanovništva.

No do toga ipak nije došlo jer je nalaz toksikologa, koji su na teren stigli odmah po dojavi s policijom, pokazao da evakuacija nije potrebna. Kako se doznaje u zagrebačkoj policiji, zdravstvene tegobe imao je samo jedan policajac koji je nakon pružene liječničke pomoći u samoborskom Domu zdravlja sada dobro.
U slučaju da netko od građana ima bilo kakve smetnje disanja ili probleme s kašljem, ravnatelj Hrvatskoga zavoda za toksikologiju Franjo Plavšić preporučio je da se jave liječniku.

Prema prvim informacijama, nesreća i istjecanje amonijaka u tvornici mesa dogodili su se zbog nestručnog izvođenja radova. Šef zagrebačke policije Marijan Tomurad neposredno nakon nesreće izjavio je da je policija odmah poduzela preventivne mjere.

Samoborski gradonačelnik Antun Dubravko Filipec također je odmah stigao na mjesto nesreće. - Pri popravku postrojenja došlo je do istjecanja amonijaka, i to prema zasad dostupnim podacima, zbog nestručnog rukovanja. Situacija je takva da svakih pet minuta Radio Samobor objavljuje obavijesti u kojima mole građane da ne izlaze iz kuća i da ne otvaraju prozore - rekao je Filipec oko 17.30 sati.

Dodao je da se koncentracija amonijaka razrijedila pa više ne moraju hodati s maskama, nego samo s vlažnim krpama preko lica. Filipec je zajedno s vatrogascima i ostalim službama očekivao dolazak stručnjaka s mjernim instrumentima kako bi se odredila točna koncentracija amonijaka u zraku.

- Sreća je što u dolini Gradne uvijek puše vjetrić pa se taj oblak lagano raspršuje i razrjeđuje prema centru grada koji je udaljen oko 500 metara zračne linije - kaže Filipec.

U samoborskom Domu zdravlja kažu da je policajcu pozlilo na mjestu nesreće, vjerojatno zbog amonijaka koji zaudara na pokvarena jaja, no već je pri dolasku u ambulantu bio dobro. Nakon pregleda, kažu, utvrđeno je da je s njim sve u redu te je pušten kući.

Curio i prošlog tjedna
Miljenko Marković prvi je uočio istjecanje amonijaka još oko 16 sati te je obavijestio policiju, a svoju suprugu i troje djece evakuirao i poslao prijateljima. - Isticanje amonijaka zamijetili smo još prošli tjedan. O tome smo obavijestili i policiju i inspekciju, ali nitko nije reagirao, nego tek danas kad se dogodila eksplozija koja je zabijelila čitavu livadu oko Dr. Škobića. Bojimo se za svoju sigurnost - rekao je Marković.


JUTARNJI LIST



Sudjelovali:
JVP Samobor, DVD Samobor, JVP Zagreb

Istjecanje amonijaka zatvorili pripadnici JVP Samobor, obućeni u plinonepropusna odjela
Problem pri zatvaranju je predstavljao led, koji je nastajao prilikom expanzije plina!


Free Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.us

Post je objavljen 25.11.2007. u 11:16 sati.