Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/drinica

Marketing

Casa Barukcic – Bilo kuda Hrvati svuda

U jednoj ljekarni u Quitu, vidjela sam reklamni prospekt za ekoloske kozmeticke proizvode tvrtke “Casa Barukcic”, koja je osnovana 1961, i u svom logu ima hrvatski grb. Na internetu sam nasla njihove stranice: www.casabarukcic.com , i javila im se mailom – na hrvatskom, a i na spanjolskom za svaki slucaj.

Uslijedio je elektronicki odgovor dviju sestara Barukcic, na spanjolskom, pun odusevljenja, jer su vec dugo, cak i putem oglasa u ekvadorskim novinama, uzaludno pokusavale stupiti u kontakt s nekim od Hrvata ovdje! Brzo i lako smo dogovorile da nam u nedjelju 18.11. dodju u posjetu, u nas skormni centar s. Lenke Covic, i njene Zajednice Krista Misionara Molitelja. Dvije sestre se zovu Ivka i Andjelka, imaju 30. i 28. godina, i na zalost ne znaju ni rijec hrvatskog, jer im je tata Jure Barukcic umro ovdje 1985, kad su one bile male, nakon cega su zbog udaljenosti i nepoznavanja jezika izgubile svaki kontakt sa svojom hrvatskom rodbinom.

Nakon susreta s ovim dragim djevojakama hrvatskog podrijetla, prezimena, imena, a i izgleda, i s njihovom mladolikom ekvadorijanskom mamom, osjecala sam se kao da sam susrela neke drage rodjake. A mozete misliti, kako je tek bilo njima, kojima smo mi prvi kontakt s narodom i domovinom njihova oca!

Image Hosted by ImageShack.us
Ekvadorijanski Hrvati s hrvatskim svecem - kard. Stepincem

Donijeli su nam i brizno cuvane pokojnikove dokumente: krsni list izvadjen davne 1958, s citkim podacima – o datumu njegova rodjenja – 1924. godine, imenima roditelja: Ante i Ivka r. Colic, svecenika koji ga je krstio: Marijan Blazevic, i zigom zupe: Popovic-Kulasi, Doboj, Turanj, Banja Luka – koji su pojmovi i mjesta totalno nepoznati njegovoj dragoj obitelji.

Oni su od svoje hrvatske rodbine, davno upoznali samo svoju baku Ivku, koja im je jos za njegova zivota jednom dosla u posjetu. Ostale rodjake uopce ne poznaju, i nisu u kontaktu, zbog jezicnih i dr. barijera, no jako bi se voljele upoznati i povezati s njima, samo do sad nisu imale nikavu mogucnost za to, a nisu se usudjivale same, bez poznavanja ni jezika, ni ljudi – doci u zavicaj svog oca… Koji je ocito zbog komunistickih progona, nakon 2. svjetskog rata, jos kao mladic stigao u daleki Ekvador, i zavrsivsi studij agronomije, tu 1961. osnovao svoju kozmeticku tvrtku.

Nakon ugodnog i opustenog druzenja, punog emocija, dogovorili smo se svakako ostati u kontaktu, i cim maestra Lenka ili ja budemo isle u Hrvatsku, idu i one s nama! Salili smo se da je ovo sve kao iz nekog casopisa, ili Tv emisije, koja povezuje daleke nepoznate rodjake.

Image Hosted by ImageShack.us

Ali sve je to zapravo samo djelo najboljeg i svemoguceg Redatelja, a uopce ne sumnjam u to da neka njihova tetkica/bakica, u nekom selu pored Doboja svakodnevno moli jednu ili vise krunica za svog pokojnog brata/rodjaka, sa zeljom da upozna njegovu daleku obitelj, i ne sluteci koliko je na domak uslisanju svojih ustrajnih molitvi.

Drina Cavar
Laik Misionar Milosrdja
Udruge Zdenac
Quito, 20.11.2007


Post je objavljen 24.11.2007. u 21:45 sati.