Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/modestiblejz

Marketing

Rim

Image Hosted by ImageShack.us

HBO´s Rome

Nedavno sam slučajno na DVDu otkrila prvu sezonu HBO-ove serije ´Rome´ iliti po naški Rim, ne znam jeste li i vi nabasali na to krvoproliće? Iako sam za seriju čula, nisam imala pojma da je izašla i kod nas, a ne trebam ni govoriti kako sam zatim prvu sezonu (12 epizoda) progutala u par dana/noći.
Ljudi moji, pa to je fantastično! Neki ludo-genijalni spoj onih starih serija Anno Domini i Ja-Klaudije, ali na puno siroviji, suroviji i realističniji način. Film Gladijator je prema ovoj seriji – holivudizirano-romantizirana majčina dušica!

Totalno sam oduševljena, serija mi je više približila antički Rim nego ikoja suhoparna lekcija iz povijesti. Tek gledajući ovo čudo skužite koliko je ta civilizacija bila napredna i primitivna i okrutna i praznovjerna -i slična i različita od ´moderne´ civilizacije danas- i još svašta nešto povezano sa sakaćenjem, spletkama, urotama, politikom i kurvanjem (Ameri bi rekli - oprostite na politički nekorektnom izražavanju smijeh ali u starom Rimu bilo je puno toga politički nekorektnog).
Neću puno otkrivati da ne pokvarim doživljaj onima koji još nisu pogledali, ali prva sezona Rima bavi se - Cezarom. Dakle periodom od završetka njegovih ratovanja po Galiji - pa sve do njegove smrti (nemojte mi vikati da je ovo spoiler, valjda ste na satovima povijesti bili budni).
A da steknete dojam o čemu se tu radi, evo jedne khm-khm slikovite scenice koja mi se urezala u pamćenje – vojni veteran napokon stiže doma nakon godina i godina ratovanja, sjeda za stol i pred ženu istresa ´suvenire´ koje je po Galiji skupljao, među inim i osušeni galski – pimpilinić rofl (jer se zna da je u starom Rimu da prostite ´ona stvar´ bila znak dobre sreće ili kako stara dobra kaže: Penis bonus – pax in domus)! thumbup A božemoj, isprsija se čovjek, ono kao – Evo ženo, sretna ti godišnjica!
A takvih slikovitih scenica ova je serija prepuna i moram priznati da jedva čekam izlazak druge sezone koja se, kolko sam pokupila na netu, u Britaniji već prikazala. Eh, da – još jedna veza sa Britanijom – HBO je surađivao sa BBCem pa je i glumačka ekipa potpuno britanska i to vam fakat dođe kao jamac kvalitete, jer njihova škola glume stvarno nema konkurenciju (iako osobno stare Rimljane uvijek zamišljam malo manje uštogljenima i malo više preplanulima/op.a. protiv Marka Antonija nemam ništa protiv – tip je komad) naughty

Ma sve je to jako kvalitetno odrađeno, vidi se da je produkcija bila vrhunska, ideja da se u uvodnoj špici poigraju sa rimskim grafitima i ´ožive ih´ - naprosto je genijalna! Velim – gledati s razumijevanjem, preporučujem. Ave! mah

Post je objavljen 24.11.2007. u 19:45 sati.