Kuharica za planinare: Kroštata s pršutom, rajčicama i sirom
Evo, pala mi na pamet ideja da povremeno objavljujem "kuharicu za planinare", tj. neke zgodne recepte koji kad se pripreme mogu odlično poslužiti tijekom jednodnevnih ili dvodnevnih planinarenja. Svi recepti koji ću objaviti u ovom ciklusu (ah kako to gordo zvuči) su super jednostavni za pripremu, a ukusni i lako se klopaju u prirodi! Evo, da krenemo s receptom iz naslova!
Sastojci za 4 osobe
50 dkg tijesta za kruh (kupite u pekari ili marketima)
4 rajčice
15 dkg pršuta (ako nema, može i salama)
20 dkg svježeg sira
malo origana ili neka mješavina začina (pr. provansalski ili mediteranski začini)
3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
2 dkg maslaca
1. PRIPREMA: nasjeckajte rajčice na kockice, pršut na trakice (da ne razvlačite kasnije zubima), a sir izmrvite
2. KREĆE GLAVNA STVAR: tu dodajemo tijesto i u tijesto bacamo sir/pršut/začine/rajčice:
- tijesto za kruh razvaljajte tanko pa ga položite u neki okrugli kalup s tim da vam tijesto ide malo preko ruba; rub savinite;
- na tijesto složite rajčice, začinite (ne pretjerujte sa soli/paprom, pršut je dovoljno slan!) i pokrijte trakama pršuta i sira; pospite origanom po želji, nemojte pretjerivati jer je origano jak začin; onak' lagano pređite s origanom;
- stavite gornje tijesto; polijte s malo ulja (meni je ostalo još sira pa sam tih par komadića posula po tom gornjem tijestu)
3. PEĆNICA: pecite kroštatu oko 25 min. u prethodnoj zagrijanoj pećnici na 220 stupnjeva
U konačnici, to fino izrežete na kriškice, stavite u alu-foliju ili vrećice (ne zaboravite da to sve kasnije čuvate uz sebe i bacate tek kad dođete doma!) i fino grickate! Ukusno je, izdrži bez beda od petka navečer do nedjelje navečer! Vrlo ukusno i sočno! Kao što vidite, jednostavni sastojci, više nego jednostavna priprema, lako prenosivo, ukusno na terenu i dugo drži!