Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mihaelbudrovic

Marketing

KOMPROMIS KAO KLJUČ FORMIRANJA NOVE VLADE

Nakon tri tjedna mukotrpne i iscrpljujuće predizborne kampanje danas je stigao dan odmora političarima od napornih sučeljavanja, predizbornih skupova i izbornih prepucavanja, danas ćemo se i mi građani odmorit od svih onih političkih plakata i reklama kojima smo tjednima bili bombardirani. Ostao je još samo jedan dan do izbora- Dan predizborne šutnje. Zbog toga ni ja danas neću po imenu spominjati nikakve političke opcije, stranke, zajednice, partije, koalicije, opcije, liste niti njihove članove, predsjednike ili premijerske kandidate. Volio bih samo napisati samo o nekoliko stvari koje bi se trebale dogoditi sutra navečer. U 19 sati se zatvaraju birališta. A prvi službeni rezultati će biti objavljeni oko 21 sat. Na tu izbornu noć svoje obraćanje javnosti najavio je i predsjednik Mesić. Upravo će svi to njegovo obraćanje svi željno iščekivati i onda će odmjeravati svaku njegovu riječ i misao, stavljati na vagu svaku njegovu rečenicu, tražiti nekakvu naznaku i pokušati procijeniti kome će, s obzirom na izjednačenost najjačih političkih stranaka, dati mandat za sastavljanje nove hrvatske vlade. Upravo o tome bih volio napisati par riječi…..

Na sutrašnju izbornu noć će početi i pregovori predsjednika svih stranaka koje budu ušle u novi sastav Hrvatskog Sabora. Počet će razgovori i možda čak budu postignuti neki dogovori o pokušaju sastavljanja nove vlade. Samo se nadam kako se ti pregovori neće pretvoriti u bitku u kojoj je bitno samo tko će dobiti koju ministarsku ili potpredsjedničku fotelju. Jer će onda tako formirana vlada u budućnosti više morati paziti kako se očuvati od raspada i bavit će se više svojim unutarnjim problemima nego što će brinut o interesima države i njenih građana(takve vladu smo već imali, me želim spominjati kada). Bitno je da se stranke posvete usklađivanju programa i jasnom definiranju ciljeva i prioriteta kojim će se bavit. Zbog toga će stranke morati pristajati na neka srednja rješenja i kompromise(iako stara dobra izreka kaže kako je kompromis rješenje sa kojim su obje strane jednako nezadovoljne, on je nekad i jedino moguća solucija).

Jedno od pitanja kojim će se baviti nova vlada je pitanje zakona popularno nazvanog nula promila. Samo ime kaže, danas nitko tko ima više od 0,00 promila u krvi ne bi smio sjesti za upravljač prijevoznog sredstva. Neke se političke stranke žele održavanje na snazi ovog zakona, a neke žele granicu promila u krvi povisiti čak i na 0.08. Osobno smatram da bi najbolje bilo kada bi se postigao ovakav kompromis: neka za sve koji rade kao vozači (vozači autobusa, taksi-prijevoznici te vozači teretnih kamiona ili kola hitne pomoći) ostane na snazi zakon kakav jest, a neka se za sve ostale granica povisi na 0.4 ili 0,5. Sličan zakon imaju ni neke razvijene europske zemlje.

Dalje, tijekom ove kampanje se mnogo raspravljalo o decentrealizaciji države te je predložena veća financijska neovisnost lokalnih tijela-županija, gradova, općina. Tako su neke stranke predlagale da se postotak novca koji ostaje lokalnim tijelima povisi sa sadašnjih 8% na čak 30%. Po mom mišljenju to bi ipak bilo malo previše, jer u lokalnim tijelima ne sjede toliko profesionalni i odgovorni ljudi koji bi bili spremni na raspodjelu toliko više novca odjedanput pa predlažem da se taj postotak povisi sa 8% na „samo“ 15%.(a onda bi se, tijekom godina, ako se pokaže potreba i kvaliteta rada gradova i općina taj postotak mogao još više postupno povećavati).

Tijekom ove kampanje aktualno je bilo i pitanje glasovanja hrvatske dijaspore i Hrvata iz BiH na izborima u Hrvatskoj. Smatram da će se i taj zakon ubrzo promijeniti, ali i mislim kako ne bih trebalo potpuno ukinuti pravo glasa svima onih građana koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj jer i u Ustavu RH stoji da se RH mora brinuti o svim Hrvatima. Volio bih kada bi se taj sporni zakon trebao ovako promijeniti: svi Hrvati iz BiH i svi Hrvati iz dijaspore bi svaki u svojoj posebnoj izbornoj jedinici glasovali za samo jednog svog predstavnika u Saboru.

Što se tiče rada trgovina nedjeljom i tu možemo od svih relevantnih stranaka čuti različit stajališta, ali smatram kako ni najbolje bilo kada bi se dopustio rad nedjeljom, ali plaćen dvostruko više od „običnog dana“.

A Vi, ako imate kakav prijedlog kompromisa kakav će morati postići političke stranke, možete ga ostaviti u komentaru...

Post je objavljen 24.11.2007. u 14:16 sati.