Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ngmagicmusic

Marketing


Travis-The Boy With No Name

Travis-My eyes



"Popularity Is Bitch" mora da se vrti po glavama pristojnih brit pop momaka okupljenih pod imenom Travis. Jer njihova se amplituda uspjeha nikako ne vraća na početak stoljeća kada su eponimnim albumom "Invisible Band" u neku ruku otvarali putove i pomagali Coldplayu da nakon debija nastavi pokoravanje svijeta. Sentimentalnim pop rockom zamotanim u more srcedrapateljnih molova i melodija zbog kojih će Coldplay postati najvećim britanskim rock bandom novog stoljeća, Travis su se nabacivali puno ranije i barem podjednako uspješno.

Međutim, jednom kad izlete iz trenda i prvim albumom nakon hita ("12 Memories") ne opravdaju očekivanja piše ih se kao - van trenda.

Obzirom da su Francis Healyjevi momci nisu skloni raznim medijskim taktikama provociranja pažnje poput nekih njihovih glazbeno daleko inferiornijih kolega, još uvijek sve ostaje pitanje pjesama. I sreće. Ili milosti njihovog managementa. Novi im album naime nudi mnoštvo argumenata zašto se romantika opet ne bi prodavala kao u pionirsko doba s početka stoljeća kada su natjerali da Keane, Doves, Starsailor, Snow Patrol i slična druga generacija post Radioheadovaca stvaraju karijere na melankoliji.

Na temelju ritmičke posudbe prvih taktova "Lust For Life" uz šaptanje gitara ispričali su ljepoticu "Selfish Jean" u sasvim drugom tonalitetu, "Big Chair" još je jedan emotivni klimaks s čistom piano pozadinom, "Battleships" uz aranžmane stringsa potvrđuje tezu kako je teško prikriti talent za melodiju, "Eyed Wide Open" odlučni je kontrapunkt uobičajenom zatvaranju očiju i ušiju, "My Eyes" su pahuljice snijega na dlanu, "One Night" i "Colder" himnični, stadiona vrijedni sing a longovi otvorenih akorda. Vrhunac albuma dobijate u "Closer" koja će zasjati kao predivna balada koja ni po čemu ne kaska za nezaboravnim "Sing" i "Side", pa zaziva slušatelja na oslanjanje o mekoću njihovih ramena i zvuke.

Vjernost je vrlina. Ali mlade generacije to ne razumiju niti znaju cijeniti. U slučaju Travisa, ako ih ostavite i nakon što čujete novi album, prevarili ste ih.



Ocjena: 4

Post je objavljen 24.11.2007. u 09:30 sati.