Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/broduboci

Marketing

Razdražljivi i dekoncetrirani post

Biometeorološka prognoza za Hrvatsku za 24.11.2007

Nastavlja se razdoblje nepovoljnih biometeoroloških prilika. Kod mnogih je ljudi i dalje moguća razdražljivost, manjak koncentracije i slabije raspoloženje. Pojačane tegobe mogli bi imati i kronični bolesnici pa im se preporuča izbjegavati veće napore.



Oduvijek me zanimalo na temelju kojih čimbenika da ne kažem faktora, naši vrli stručnjaci definiraju biometeorološku prognozu. Ne virujem da je to samo čaralo-baralo, pa to su ozbiljni ljudi, pretpostavljam da promatraju tlak, vjetar, vlagu u zraku (to pogotovo hm…). Strogo matematički, bolje reći fizikalno, ako već ne kemijsko-biološki. Jednostavno rečeno – ako pada tlak, dere gnjilo jugo – svi ćemo biti razdražljivi i sa manjkom koncetracije.

Mislim da je to nedovoljno. Zar ne bi bilo potrebno uzimati u obzir još nekoliko parametara? Recimo nije svejedno koji je dan u tjednu, pa nije svejedno nalazimo li se na moru ili kopnu, jesmo li okruženi planininama ili ravnicama, živimo li u gradu, predgrađu, selu ili tek pukoj selendri.
Konačno, nije svejedno jesmo li muškarac ili žena. Ili možda nešto treće?

I baš mi je bezveze da je biometeorološka prognoza jednaka za sve. To mi zvuči nekako neuvjerljivo. Pa ne možemo baš svi istovremeno biti nervozni I razdražljivi. Ko bi osta živ nakon takvog dana!?

Doduše, mene je baš jučer ufatilo. Nervoza i razdražljivost. Manjak koncetracije također. I to potpuno neočekivano.
Naime, idem sutra na jedno vjenčanje. I na pir, naravno. O da znate kako ja obožavam vjenčanja!
Mo’š mislit…
Kad te već pozovu na pir, najprije moraš razbijat glavu šta ćeš poklonit mladencima, nešto jako originalno i duhovito poput miksera, multipraktika, kućne vage za točno mjerenje ili pak kompleta lonaca od inoxa 18/10, s poklopcima razumije se…



Drugi je problem – šta obuć?

Ja optimista, računam kako nema frke, imam jedno “univerzalno” odijelo za vjenčanja i sprovode, eno ga visi besposleno u ormaru, ne vidi ni sunca ni miseca. I tako, prije dva dana pođoh ja slavodobitno isprobat veštit.
Da vidim je li sve OuKej.
Mučim se, rastižem, potižem, ne ide, ma ne ide nikako…
Opla braco, nadeblja si se lipo, e tako ti triba kad smo slakojusni i goluzi na lipe bokune, ha!
Mučim se ka pas, pušem, dahćem, uvijam se i izvijam poput trbušne plesačice, ali nema teorije da zakopčam sve botune.
Jebate, u šta sam se pritvorija!
Jaketa još kako tako, ali gaće nikako. Mislim na hlače, lipi moji, ali u nas Dalmoša nisu hlače nego gaće. A ono šta su vama gaće, to su nama mudante. A kupaće gaće opet nisu kupaće, nego mudantine. A vešta nije vesta nego haljina. Eto, samo mala digresija da ne bi bilo nesporazuma.


Smršavit drastično u ova tri dana, nemoguće je misija, stoga trkom odlazim do prvog pristojnog dućana. Za divno čudo, nađem odlične gaće, štofane, kulturne, cijena prava sitnica, na mom manekenskom tijelu stoje ko salivene, kupujem, uzimam, riješen problem, cili sam zadovoljan…

Doša doma, aj sad da vidimo ovu kombinaciju, gaće OK, postole OK, kularina OK, ali hmm….sad se jaketa nikako ne ukapa!!! Nije ista nijansa, nije isti uzorak, ma ne valja!

Uza sve ovo, još se triba prilagodit boljoj polovici. Bolja polovica je na sutrašnjem vjenčanju kuma. A ja sam pratitelj kume, livo smetalo. Ili desno, svejedno…
Kuma ima novu veštu, posebno skrojenu za ovu priliku. Ludilo vešta, šta ću vam poć govorit.

Ništa, idemo u potragu za jaketom. Računam ja opet optimistično, to ima u svakom dućanu, neš ti, pisofkejk…
Je ti šipak pisofkejk!
Benti, uša sam jučer pun optimizma u barem tridesetak butiga.
Nigdi pristojne jakete!
Mislim, ima ih, ali samo uz kompletan veštit.
Ono šta se nudi, sve nešto prokockano, izrigano, sa nekim izvezenim zmajevima, grbovima, brojevima…Gospe blažena, nisam ni slutija koliko će ovo bit komplicirano.
Šta će mi zmajevi na jaketi??
Zmaj na neko drugo misto...još nekako.

Kad su mi već sve lađe izgledale potopljene, kad sam već bija sasvim blizu odluke da uopće neću niti ić na pir, jaketa zvana čežnja ukazala mi se u jednom “zaboravljenom” dućanu na Gripama. Cijena malo više od sitnice, ali kupujem je pa taman koštala dvi i po ijade kuna.
Pa da ne’š bit nevozan i razražljiv!



E da bravo, moram vam se pofalit.
Učinija sam ulje.
Od 306 kila maslina dobija sam 64 litre ulja.
Dvadeset i jedan posto!
Rekord u mojoj dosadašnjoj maslinarskoj karijeri!
Jessss!!!


Post je objavljen 23.11.2007. u 12:35 sati.