Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/listazarijeku

Marketing

LUCIO SLAMA u medijima

NOVI LIST: Za regionalizaciju zemlje

Lista za Rijeku smatra da jedino izborom Lucia Slame, njihovog kandidata za 12. izbornu jedinicu, Talijani uz manjinski dobijaju i politički glas u Saboru. Za razliku od konkurenata, stranka neće podržati onoga koji na izborima dobije više, nego onoga koji će prihvatiti njezin program, prije svega pozitivnu diskriminaciju na izborima te radikalnu decentralizaciju i regionalizaciju zemlje.

Tako će se tražiti da Rijeci i Istri ostane 70 posto sredstava koje država na ovom području ubire porezima i boriti se za očuvanje fijumanskog identiteta zaštitom vrijedne riječke kulturne i industrijske baštine, kao i zaštitu fijumanskog jezika. Izborni stožer Lucia Slame večeras u Circolu organizira druženje s građanima s početkom u 19 sati.

RIJEKADANAS: Lucio Slama - Regionalizacija i pozitivna diskriminacija manjina - uvjet za podršku Vladi

Na današnjoj press konferenciji održanoj u Circolu, novinarima se posljednji put uoči izborne šutnje, obratio kandidat Liste za Rijeku u XII. izbornoj jedinici za talijansku manjinu Lucio Slama. Kao glavnu prednost pred protukandidatima Slama je istaknuo činjenicu da jedino njegovim izborom talijanska manjina dobija i manjinski i politički glas.

Glavni uvjet za podršku budućoj Vladi biti će povratak principa pozitivne diskriminacije manjina, odnosno pravo i na politički i na manjinski glas. Kao kandidat Liste za Rijeku, u Saboru će se zalagati za radikalnu decentralizaciju i regionalizaciju te stvaranje autonomnih regija Istre i Rijeke.

- Zalagat ću se da Rijeci i Istri ostane 70% sredstava koje Država na ovom području 'ubire' kroz poreze. Kao najrazvijeniji dio Lijepe naše, od države ne tražimo nikakvu pomoć već pravo da sami odlučujemo o vlastitom novcu.

Novinarima se obratio i predsjednik izbornog stožera Danko Švorinić koji je najavio rast stranke do sljedećih lokalnih izbora 2009. godine.
- Nismo išli sa stranačkom listom u VIII. jedinici budući da organizacijski ne pokrivamo Istarsku županiju. U stranci je procijenjeno da ćemo više izgleda imati u XII. jedinici gdje se bira jedan kandidat pa su izbori personalizirani. Prema reakcijama s terena, očekujemo odličan rezultat i vjetar u leđa za lokalne izbore 2009. godine koji su stranački prioritet.

R-1: Slama - Dvostruki glas manjinama i regionalna autonomija

Danas se u Rijeci predstavio i Lucio Slama, kandidat za dvanaestu izbornu jedinicu koji zahtjeva dvostruki glas za pripadnike manjina.

Naime, prema postojećem rješenju manjine su dovedene u poziciju da moraju birati između podrške svog manjinskog zastupnika koji će zastupati njihova manjinska prava i političkog zastupnika preko kojeg će izraziti svoju političku volju i utjecati na izbor vlasti u zemlji u kojoj žive (ravnopravno za ostatkom stanovništva).

Postojeće rješenje manjinama nudi ili getoizaciju ili odustajanje od prava na svog manjinskog zastupnika i asimilaciju s većinskim narodom.

Također, traži regionalnu autonomija za Istru i Rijeku, odnosno zalagat će se da Rijeci i Istri ostane 70% sredstava koje Država na ovom području "ubire" kroz poreze.

I na kraju smatra da je potrebno zaštiti fijumanski i istrijanski identitet. Podržat će inicijativu da se na groblju Kozala podigne spomenik za 400 civilnih žrtava Drugog svjetskog rata s ovoga područja. Također, borit će se da na gradskoj uri napokon bude vraćena skulptura riječkog orla - simbola grada Rijeke.

Post je objavljen 23.11.2007. u 08:52 sati.