Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/aparatczyk

Marketing

Živjeti u spavaonici

Prije neki dan pojavio se u središnjem dijelu Jutarnjeg lista članak autorice Pavice Knezović o Novom Zagrebu i životu u istom, njegovim poznatim stanovnicima, naseljenim ili odseljenim. Piše tekst o tome kako se u Novom Zagrebu živjelo i odrastalo, kako je u Novom Zagrebu porasla kvaliteta života u zadnjim godinama stvaranjem brojnih novih sadržaja, od bazena pa do uređenog Bundeka. Raspričali se brojni poznati sadašnji i bivši stanovnici, od Knjaza do Svena Medvešeka. Glazbenik amater i bivši samoproglašeni „kralj Utrina i Zapruđa“ Dubravko Ivaniš Ripper, nešto je kenjario o tome kako mu je „Pruđe dalo sve, i on je Pruđu dao sve, ali sada se više ne trebaju“ te kako je uvijek žudio za blizinom Ilice, Gornjeg grada, Kačićeve, Dalmatinske itd. Kao netko tko je u ranom djetinjstvu došao iz Kačićeve u Dugave i tamo se zadržao do danas, Ripperu bih samo mogao reći da uživa ako mu to paše. Uopće me ne privlači centar grada za život. Svaka čast svim sadržajima centra, ali ja bih radije da ja mogu pristupiti svim tim sadržajima kad ja želim, a ne da živim okruženim njima. Uopće mi nije do gradske gužve i buke u svako doba, dovoljno toga imam tijekom radnoga dana u gradu, ne privlači me baš „prva zona“ parkinga.
Istina, unatoč svemu novome, Novi Zagreb je i dalje poprilična spavaonica.
I to uopće nije loša stvar, neka takav i ostane. Dovoljno mira i odmora, zraka i zelenih površina, to su prave vrijednosti života u Novom Zagrebu. Zato mi odgovara da mi je posao u centru, da su izlasci u grad, da je akcija negdje drugdje. U kvartu je svakodnevni život, mirni vikendi, kave s frendovima (ali i pelinkovci navečer), laganja muvanja okolo po lijepom vremenu. U kvartu vrijeme teče onoliko brzo koliko treba, nema nikakve frke, a sva su ti lica poznata.
Možeš dugavljanina izbacit iz Dugava, ali ne možeš Dugave izbaciti iz njega. Knjaz je stari dugavljanin koji je puno napravio za kvart, iako se fizički odselio iz njega, dobro je primjetio kako se tek pojavom ove silne divlje gradnje vidi koliko je Novi Zagreb dobro mjesto za stanovanje i koliko je zapravo dobro isplaniran. Velikih mogućnosti za brojne nove stambene izgradnje baš i nema, osobito ne u Dugavama. Istina, Dugave kao kvart su se dosta proširile prema istoku u zadnjih desetak godina, lagano napredujući preko Kamenarke prema Jakuševcu i prijetećoj otpad-planini, ali to je dio koji urbanistički ne opterečuje originalni kvart, već stvara obrise jednog novog naselja na tom nekoć ruralnom području. I što je zanimljivo, nastanjem je dobrim dijelom mladim ljudima iz kvarta koji su tamo kupili stanove razvijajući svoje obitelji i kućanstva. Moglo bi se reči da su to djeca Dugava, dugavljani nerado napuštaju kvart i rado mu ostaju u blizini.
Mnoge masovne izgradnje učinile su neke dijelove grada prenapučenima, a njihove prometnice krkljancem. Nikako mi se ne sviđa kako to izgleda u Španskom ili Prečkom, pa i bilo gdje uzduž bivše Ljubljanske, a sada Zagrebačke avenije, a još se gomila zgrada gradi i gradi. Što više stanova na što manje prostora, što više stambenih kvadrata za prodati a što manje slobodnog prostora za nekakve relativno niskoprofitne zahvate, kao što su zelene površine. Ako nisu stambene zgrade,onda su shopping centri ili veliki diskonti. Sve u svemu kaos.
Neki su sadržaji zaista podigli kvalitetu života u Novom Zagrebu, prvenstveno bazen u Utrinama (na kojem već neko vrijeme nisam bio iz poznatih razloga) a posebno uređenje Bundeka. Bundek je nekada bio legendarni gustiš u koji se odvodilo curu samo ako ju misliš silovati (i to pored stare veš mašine ili olupine Renaulta 4). Danas je to fakat odlično mjesto, za mnoge vikende i mnoge roštilje, u ovih godinu i nešto od preuređenja mnogi su ćevapi, pljeskavice i krmenadle zdimljene na Bundeku. Ono što mi nikako nije sjelo je Avenue mall. Koji će nam k. nekakav monstruozni shopping centar, koji samo stvara prometnu gužvu i probleme s parkingom? Inače ne volim shopping centre (unatoč neupitnoj praktičnosti), a ovaj je stvarno suvišan. Kino mu je sterilno i bezlično čak i u usporedbi sa Cinestarom u Branimirovoj. Odlazak u kino ionako je jedna od onih aktivnosti koje ostavljam centru grada.
Sve u svemu odgovara mi ovaj dugavljanski, novozagrebački način života, neki nedostacima (kao što je ovisnost o autu ili javnom prijevozu) unatoč, i ako ne moram, ne bih stanovao nigdje drugdje u Zagrebu (drugo je pitanje hoću li uvijek živjeti u Zagrebu). Jedini nagon koji bi me možda mogao nagnati da se odselim mogao bi biti onaj za stvaranjem vlastite obitelji. Iako, ne vidim razloga zašto ne razvijati obitelj u Novom Zagrebu, ovo su idealni kvartovi za to. Zar nama koji smo odrasli na novozagrebačkim ulicama nešto fali?


Post je objavljen 22.11.2007. u 23:27 sati.