Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mybigblue

Marketing

Gdje je ta kolijevka nogometa?

Čitam u novinama kako se pojavio neki kladiteljski guru, kolumnist koji je napisao kojekakve zajedljive komentare o Hrvatima. Da se "Engleska dovela u situaciju da ovisi o utakmici s 'nacijom od osam stanovnika: doktorom Kovačem iz Hitne službe, Slavenom Bilićem i šestoricom tipova po imenu Goran'."

Ne treba čovjeku zamjeriti. Taj sam tekst pročitala 20. studenoga, dan prije utakmice u kojoj su ti mnogoljudni Englezi trebali "samljeti" osam Hrvata. Izgleda da u nas onda cijela nacija igra nogomet. Kako je to lijepo! Samo...ne znam kako su uopće i htjeli igrati s naših osam igrača? Jel' to Fifa blagoslovila? Ah, da! Bilo ih je ipak dovoljno. Moram toj osmorici pribrojiti i uvozne. Eduardo, pa naša dijaspora - braća Kovač...to je jedanaest! Taman. No onda se dogodilo nešto čudno. Kako je ta "zakrpana" hrvatska reprezentacija pobijedila engleske prvotimce??? Uvažene predstavnike Kolijevke Nogometa.

Ipak, tko zna je li to baš tako...s tim počecima nogometa. Nekaj tu ne štima. Gdje se igrao taj prvi nogomet? Budući da dotični guru očito nije upoznat sa situacijom, možda da malo zavirimo u povijest pa da rasvijetlimo enigmu te pobjede.

Prije otprilike 2000 godina Hrvatska je imala mnogo više stanovnika od današnjih osam. Bilo je tu Rimljana, Delmata... dovoljno za dvije nogometne momčadi. Središte Hrvatskog nogometnog saveza bijaše Sinj.

Kako se to zna? Učili su nas u hrvatskim školama da postoje ti nekakvi spomenci. Tako su naši kršni Sinjani našli spomenik koji potječe iz 1. st. n. e. Bio je to spomenik na grobu sedmogodišnjeg dječaka Gaja Laberija. E, vidite, na tom spomeniku dječak u desnoj ruci drži loptu. U početku su naši proučavatelji kulturne baštine imali malih problema s određivanjem je li to balota ili lopta. Pomnim je proučavanjem utvrđeno da je ipak riječ o nogometnoj lopti.

Kao što to obično biva, neki su se rugali tim otkrićima. Pisale su o tome novine, pitala se i Fifa, no znate kako to ide – ljudi ne vjeruju dok se sami ne uvjere.

Tako su jučer Hrvati došli u Englesku, kolijevku nogometa. Cijela nacija. Njih osam, s pojačanjem iz dijaspore. Za Engleze je, razumije se, pitanje bilo: Biti il' ne biti? Za Hrvate: Balota ili lopta? Nakon devedesetak minuta znanost je dobila odgovor. Ipak su se prve nogometne lopte kotrljale u dvoboju Delmata i Rimljana.


Post je objavljen 22.11.2007. u 13:15 sati.