Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/karaka

Marketing

PROCES

Franc Kafka
je rođen 3.7.1883 u Pragu. Studirao je pravo, ali je sklon umjetnosti za što njegova obitelj nema razumjevanja. Umro je u 41-oj godini u sanatoriju kraj Beča. Njegova najznačajnija djela su: “Proces”, “Dvorac” i “Amerika”.
Neshvaćen za života danas se smatra jednim od najznačajnijih modernih pisaca 20-og stoljeća, a njegova slava, kao i njegov utjecaj i danas rastu.
“Proces”
Lica
Jozef K. bankovni činovnik, 30 godina, vezan za posao, nema stalan krug prijatelja, nema stalnu vezu, izgubljen je u društvu u kojem živi
Lena
odvjetnik
slikar Titorelli
sudac istražitelj
sudski poslužitelj
trgovac Block
ubice
Mjesto radnje: stan, sudnica u jednoj staroj, zapuštenoj zgradi sa puno loših stanova, a koja se nalazi na posljednjem katu
Tema: proces, suđenje i izvršenje kazne nožem, bez da se zapravo zna zašto
Kratki sadržaj
Jedno jutro dok je čekao doručak, došla su dvojica koja su mu priopćila da je uhapšen. Ne znaju mu reći zašto, ali mu dopuštaju da i dalje radi u banci. Telefonski mu javljaju da je saslušavanje u nedjelju, kako bi u ostale dane mogao raditi.
Kad je ušao u sudnicu, pokušao se braniti žaleći se na postupke stražara želeći pridobiti porotu, ali ona je podijeljena. K. ubrzo uviđa da je pogrešno procijenio te ljude i odlazi, sa čime je izgubio povlasticu da bude saslušan.
Iduće nedjelje K. ponovno nepozvan ode u sud i susreće istu mladu ženu od koje saznaje neke detalje o progonu kojem je izložen. Povjerava mu kako je potpuno u Vlasti suca istražitelja i nudi K-u da je odvede. K. razmišlja kako bi se na taj način osvetio sucu. Ona je žena sudskog poslužitelja kojeg otpremaju iz kuće i odvode mu ženu. Sudski poslužitelj ga sprovede kroz sud. Od atmosfere suda K-a spopadne mučnina.
Zagonetnosti suda i K-ovoj nesigurnosti pridonosi to što je odlazeći sa posla čuo kako netko uzdiše iza jednih vrata, a kad ih je otvorio, vidio je kako jedan batinaš tuče ona dva stražara, koji su trebali dobiti batine, jer da se K. žalio na njih. Razmišljao je o tome, a sutra je ponovno ugledao isti prizor kad je otvorio vrata.
Jozef K. sve više razmišlja o svom slučaju i nespokojan je. Jednog dana mu stric kaže da treba uzeti odvjetnika. Advokat je već upoznat s njegovim slučajem. Kod njega upozna Lenu s kojom upada u čudnu ljubavnu vezu. Stric ga prekorava, da je otežao svoj položaj, jer da je mala “gadura” sigurno advokatova ljubavnica.
K. sve više razmišlja o svom procesu, no advokat ga uvjerava kako sve dobro napreduje, ali on nikako ne saznaje u čemu je taj napredak. On odlučuje, da se sam brani, ali zapravo ne zna zašto je optužen. Tvorničar ga upućujena sudskog slikara Titorellija, koji navodno zna neke pojedinosti o K-ovom procesu. Slikar mu pristaje pomoći i pita ga koju vrstu oslobođenja želi: stvarno, prividno ili odugovlačenje. Zbunjen time K. kupuje nekoliko njegovih bezvrijednih slika.
Konačno jedne večeri K. odlazi advokatu s namjerom da mu otkaže punomoć, ali mu vrata otvori mali trgovac Block, koji je također advokatov klijent.
Otkaz advokatu ne donosi olakšanje K-u. Osjeća, da njegov slučaj postaje sve kompliciraniji. Na svom poslu pravi greške, koje mu prijete otkazom. Jednog dana dobiva nalog da jednom TalijAnu pokaže gradsku katedralu, ali ovaj se nije pojavio, pa je otišao sam u crkvu, gdje mu se učinilo da svećenik njemu drži propovijed. Kad je htio otići, svećenik ga zazove i reče mu, da previše traži pomoć od drugih i da mu se zlo piše.
Uoči K-ova 31 rođendana u njegov stan dolaze dva gospodina u crnim kaputima i cilindrima. I K. je bio tako obučen.
“Vi ste, dakle, zaduženi za mene?”, upita ih K. Bez otpora dopusti da ga odvedu do kamenoloma. Položiše ga na kamen i jedan od gospode mu zarine dugački mesarski nož u srce.
“Kao pseto!” bile su zadnje K-ove riječi i činilo mu se “kao da će ga sramota nadživjeti”.
I tako je Jozef K. umro, a da zapravo nije znao šta mu se stavlja na teret i zbog čega je bio osuđen.


Post je objavljen 21.11.2007. u 22:10 sati.