Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/stazicsdp

Marketing

Jadranka Puž

Ne znam kakao vas, ali mene je naprosto oduševio posljednji TV spot SDP-a s Jadrankom Puž. Odmah je izazvao veliki interes javnosti jer ga je na webu u samo dvadeset sati vidjelo preko 40.000 ljudi. Duhovitost toga spota je iznimna i zapravo predstavlja presedan u političkom marketingu. Na zadnjim izborima HDZ je doduše pokušao biti duhovit s onim svojim Pinochio plakatima kojima su napadali bivšu vladu zbog porasta cijene goriva. U njihovu mandatu je gorivo poskupjelo duplo, pa im se taj nesretni Pinochio zapravo vraća kao dokaz političke gluposti i neduhovitosti.

Ovaj spot naravno ne bi bio duhovit sam po sebi da nije parodija na spot Nike Kovača. Zloupotrijebivši dres hrvatske reprezentacije, kojom se ponosimo svi bez obzira na to tko za koju stranku glasa na izborima, HDZ je pokušao zaigrati na nacionalne emocije, ali je promašio. Spot je izazvao bijes poklonika nogometa koji nisu HDZ-ovci i samo je ujedinio oporbeno biračko tijelo u odluci da s vlasti skine one koji se ne libe obmanama i manipulacijama zadržati tu vlast u svojim rukama.

SDP nije dakako odgovorio spotom nekog drugog sportaša ili neke u javnosti dobro poznate osobe. Odlučio se za parodiju i za anonimnu kumicu s placa koja simbolizira sve one koji žive od svoga rada, skromno i pošteno. I pogodio. Duhovitost i poruka spota snažno djeluju na emocije gledatelja i izazivaju željeni efekt.

Da je ova uspjela parodija iznervirala HDZ, vidi se po njihovim gotovo histeričnim reakcijama, pa je Ratko Maček čak izjavio da je „to nešto najstrašnije što se u kampanji moglo vidjeti.“ Nikome, pa valjda ni sebi samome, Maček ne može objasniti što je to toliko strašno u tom spotu.

Uspjeh ovoga spota očitavam i u novinskim napisima onih novinara koji nikako ne mogu čak ni odglumiti neku neutralnu novinarsku poziciju. Umjesto da analiziraju sadržaj spota, njegovu poruku i duhovitost, oni su se koncentrirali na posve nebitno pitanje tko je ta zagonetna gospođa koja tako dobro glumi Jadranku Puž.
Ali ova njihova očita nervoza samo pokazuje da oni zapravo već znaju kakav će biti izborni rezultat.


Post je objavljen 20.11.2007. u 13:24 sati.