Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vaseljena

Marketing

"Ko na nas krene iz mesta je najeb'o!"

SKASKA O NEPRIJATELJIMA

"Deda, nemoj dete da mi vređaš.
"Koje dete! To je kreten!"


"Maratonci..."

Image and video hosting by TinyPic

Skaska, rešena da se sveti

Apstrakt: Ovaj post govori o čudnoj okolnosti da svi koji se zamjere Saski - umru. Ponešto diskretnije sa scene odlaze i moji neprijatelji, bez buke i bijesa svojstvene prvom primjeru, ali podjednako metodično. Ukratko, ljudima koji mi se na bilo koji način zamjere baš i ne ide u životu. Pitanje koje post postavlja glasi: Tko su moji metafizički zaštitnici? Tko to s astralne razine utjeruje moje svjetovne dugove? Kakva je to Nebeska Garda?
Ključne riječi: OSVETA, SMRT, METAFIZIČKI SECURITY, OTEZANJE PAPAKA, OSMRTNICE, ASTRALNI BODYGUARD.

Draga deco,

Svaki klasik, pa tako i ja, Nemanja, Ktitor Kosmosa, imade svoja velika i svoja mala dela i zlodela.
Listao sam genijalni Pookin blog, na kojemu smo nekih noći proveli neke od najlepših dana naših virtualnih života, i naišao sam na ova dva zagubljena bisera pučke (znam da ste vi idijote, pa samo skrećem pažnju: pooka - pučke) književnosti: dela mala za Nemanju, ali golema za čovečanstvo. Donosim ih takve kakvi su u magnovenju činodejstvovanja sedefnomutno zacaklili: nebrušeni, sirovi, nepatvoreni, rečju: brilijantni!
Čitajte, evo vam ih, jeb'o vas postovi:

Skaska, kujo jedna lajava, već sam se spremao nabititenakurac (od čega sam istom odustao shvativiš da bi ti u tome uživala) kadli na tvome naiđoh na tekst koji nas čini duhovnim - polako, polako...- srodnicima; citirat ću ga u cjelosti, jer me baš zanima ima li i drugih nego mi, koji nepoznati od nas žive našim životom:
" Elem, u Večernjaku najdem najiscrpniji izvještaj gdo je okrenul papke. Nije to sad ono da sam ja nekaj bezobrazna prema preminulima, pokoj im po drugi put duši. Ionak bumo svi otišli i tu je fakat najveća pravda zacementirana. I kaj vidim, kaj vidim opet i opet i opet. Daklem, krenimo od prve rečenice: nemrem si pomoći da im pomognem. Sad je jasno, jer ništ ni slučajno. Doslovno, svi koji mi se opako zamjere otegnu papke. Nakon desetak "slučajeva" povezala sam konce i počela voditi evidenciju. Tak mi je u petak jedan kreten dignul tlak i evo, opet je počelo. Čujem nije mu dobro. Uhvatilo ga nekaj u kičmi i nemre maknut. Tak to počne. A danas ujutro vidim na spomenutoj stranici mrtvačkih oglasa fotku jedne spodobe koja mi je dizala tlak prije izvjesnog vremena. I kaj mi je sad delati? Da dam i ja oglas u novinama, naravno na drugim stranicama, i da velim ljudima da im se nikak, nikak ne isplati meni zamjerati. Bože mi oprosti jer i on zna da to ne radim namjerno. Evo, tak je to. Ha, valjda su to neke moći kad si duh. Sve ostalo o čem tlapimo nije istina. Mislim ono, da smo nevidljivi i slično. Drek. Sve je isto, sam se nikak sjetiti kaj sam bila prije ovog života domaćice...A sad idem dovršiti francuski krumpir, zelje na salatu, rikolicu i fine zagrebačke šnitice"
Jasno, u svemu ovome presudno je skrušeno priznanje da svi koji ti se zamjere umru!
Cijelu ovu priču, treba li to kazati, shvaćam kao metaforu: jasno mi je da ne misliš doslovno, ni na pasiju iščitavanja osmrtnica, niti na neminovne smrti opadača, ali mi je također očito da si i ti primjetila kako tvoji neprijatelji ipak, iz nekog višnjeg razloga, doskora skončaju u nemilosti.
Ja sam to uočio prije par godina. Jedan moj prijatelj gorko me je razočarao: prekinuo je lanac svetog Antuna i dobio je na lotou! Kasnije je sve išlo svojim tokom: kupio je brzi auto - nomina sunt odiosa a i donji post brani reklame - razbio se kao pička na povratku iz Fontane, i eno ga sada, u kvartu, čeka tko će pozvati cugu. Moje bivše djevojke prolaze još i gore: drago mi je uočiti da su sve do jedne nakon mene propale u životu. Jedna je direktorica u Narodnoj banci, druga slikarica, treća dokotrica teologije...! Ha, ha, ha, zamisli, molim te - tebi, kao domaćici ne moram puno objašnjavati - kakva idiotska zanimanja, dapače kakve bedaste vokacije! Doktorica teologije! Pa barem da je otorinalaringolog, to bih shvatio, ali biti liječnica gospodina boga, koji je absconditus već dva tisućljeća, e, to je zaista zaludna mistrija. Da ne pričam kakve brakove imaju, bože sačuvaj; sva sreća da sam ih davno otpustio, štoviše prvu zbog druge. Onda, susjedi: tjerali su me čistiti snijeg pretprošle zime, i, evo, promočila mi je kupaona - zaspao sam u kadi, naime - i totalno im je sjebala stan. Platilo je moje osiguranje, čak im je sve i popravljeno o mom trošku, ali, nije to više to, jebiga, svaki put kad legnu pilje u strop i osjećaju neku neodređenu nesigurnost. Pas susjeda u prizemlju plašio me je godinama, kad god bih se pijan vraćao doma. Sada je susjed s drugog kata nabavio krasnog pesa koji se zove dogo argentino, i našeg švajnhunda više nije za vidjeti. Prodavačica u kiosku nije mi htjela sačuvati primjerke knjige 'Jutarnjeg' - ja naime nešto kasnije ustajem - i zamisli ti molim te, kćer joj je u 7 mjesecu trudnoće s finim čovjekom neobična imena Mwai N'ntetsu; Mwai je student treće godine strojarstva iz Kenije, odlično igra šah, mislim, obzirom, ovaj, da je kasno počeo, kak da kažem.
I tako, da ne duljim, primjećujem da ljudima koji mi se na bilo koji način zamjere baš i ne ide u životu. Nije mi to posve drago, ali, nije to ono što me u cijeloj toj stvari zanima: prije bi me zanimalo tko to s astralne razine utjeruje moje dugove! Moja su pitanja metafizičke naravi, kao što vidiš, i zato, molim te, ako nisi bacila Sein und Zeit, molim te da mi ga pošalješ žurno, City Expressom; ja sam svoj primjerak toliko često koristio, da se od potcrtavanja i pisanja po marginama ne razaznaje originalni tekst.
Volio bih s tobom ponekad razmijeniti ova neobična iskustva. Nadam se da će i ostali pročitati ovu moju i tvoju ispovijed i da ćemo oformiti nekakav kružok na koji bi mogli dolaziti četvrtkom navečer, recimo:
- 'Dobra večer, ja sam N.N., liječeni revanšist'.
- 'Dobra večer, N.N.!'
Što ti misliš?

NEMANJA 09.04.2007. 05:06

Image and video hosting by TinyPic

O POJMU SAMOUPRAVLJANJA

Pookimire, samoupravljanje je ingeniozan termin. Naime, o čemu je u biti riječ: riječ je upravo o biti, ljudskoj biti, shvaćenoj kao praksis u smislu nasljedovanja samodjelatne biti prirode ljudskim stvaralaštvom: čovjek je tu razumljen i kao natura naturata, tj. biće koje je svoj vlastiti proizvod, ali i kao natura naturans, tj. kao biće koje je po svojoj biti proizvoditelj, onaj koji među bitima (inter-esse) izvodi na vidjelo, o-stvaruje, realizira, pro-izvodi sve što uopće može biti, pa tako i sebe sama, u povijesnom procesu postajanja čovjeka ljudskim bićem. To samo-upravljanje zapravo je najviša moguća forma ljudskog rada, dakle rad shvaćen kao apsolutno upravljanje samoga sebe i samim sobom u procesu ozbiljenja svih navlastitih ljudskih potencija! Ne moram kazati da je ovako mišljen self-management gotovo identičan mističkoj praksi: čovjek, po svojoj biti proizvođač, sebe proizvodi kao vlastiti proizvod, i to po logici tko bješe ništa bit će sve, dakle kreacionistički, ex nihilo! To je ona, tebi toliko draga sloboda da se nad bezdanom visi o vlastitoj niti, kao pauk! Zanimljivo, no Marx u razlici spram otuđenog rada umjetničku kreaciju vidi sličnom slikom: kao što dudov svilac svilu prede iz sebe, nesputano, neposredno, izvorno, slobodno, tako Milton pjeva! ("Milton je proizveo 'Izgubljeni raj' kao što dudov svilac proizvodi svilu, kao aktiviranje vlastite prirode. Kasnije je prodao svoj proizvod za 5 funti i tako postao trgovac." (Marx 1976.: 1044) )
Dakle, samoupravljanje je izrazito spekulativan pojam!

NEMANJA 19.03.2007. 08:58

Post je objavljen 19.11.2007. u 17:41 sati.