Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Završnica 14. Prvenstva Hrvatske u gou za 2007. godinu

Velika Gorica, 17. i 18. 11. 2007.
Turnir šestorice

Svake godine prema kraju održava se završni turnir šest najuspješnijih i za ovu prigodu kvalificiranih igrača goa za naslov prvaka Hrvatske.
Od ove godine kreće novi sustav izračuna kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo i Kup prvog ministra Koreje.
Naslov prvaka Hrvatske brani Zoran Mutabžija koji je u 14 dosadašnjih prvenstava prvak bio 13 puta.
Igrano je u 'Centru za odgoj' u Zagrebačkoj 90 u Velikoj Gorici 17. i 18. 11. 2007.
Vrijeme za razmišljanje je bilo 75 minuta po igraču za partiju i byoyomi 15 sekundi po potezu.
Prva tri kola su igrana u subotu u posljednja dva kola u nedjelju.
Pogledajmo tabelarno rezultate po kolima.

1. Matej Zakanj, 1. dan (Velika Gorica), 5+ 6+ 4+ 2- 3+, 4 pobjede i sds 8
2. Velimir Kuhar, 5. dan (Zagreb), 6+ 4- 3- 1+ 5+, 3 pobjede i sds 7
3. Zoran Mutabžija, 5. dan (Zagreb), 4+ 5- 2+ 6+ 1-, 3 pobjede i sds 6
4. Daniel Zrno, 1. lyu (Velika Gorica), 3- 2+ 1- 5+ 6-, 2 pobjede i sds 5
5. Sead Bačevina, 2. dan (Zagreb), 1- 3+ 6+ 4- 2-, 2 pobjede i sds 4
6. Mladen Smud, 3. dan (Velika Gorica), 2- 1- 5- 3- 4+, 1 pobjeda i sds 2
U prvom kolu nekih iznenađenja nije bilo. Zoran je pobjedio Daniela mada u zanimljivoj borbi. Velimir je pobijedio Mladena. Matej je po ratingu malo uspješniji od Seada, ali Sead ima jaču titulu. Sa zanimanjem se očekivao rezultat te partije. Pobjedio je Matej za 16,5 poena i njegova pobjeda je bezprigovorna.
Drugo kolo je bilo kolo neočekivanih rezultata. Možda je jedino donekle očekivana bila pobjeda Mateja protiv Mladena, mada ne za sve. Sead je pobjedio Zorana i najavio problem njegove obrane naslova prvaka. Najveće iznenađenje kola je napravio Daniel pobjedivši Velimira. Bio je to rezultat Velimirove pogreške. Neuigranost naplaćuje danak. Nakon drugoga kola Matej je sam u vodstvu sa dvije pobjede.
Treće kolo se igra sa početkom u 17 sati. Sead pobjeđuje ovaj puta slabog Mladena. I sam primjećuje kako je Mladenu oslabila oštrica, na što Mladen njemu, da nije samo oštrica. Klupski susret Velikogoričanaca Daniela i Mateja završio je kao i često pobjedom Mateja. Zoran u nekoliko posljednjih godina redovno pobjeđuje Velimira. Tom nizu pobjeda pripisao je ovaj puta još jednu.
Prvi dan je završio sigurnim vodstvom Mateja. Bilo je to neočekivano. Tek neki od nas iz Gorice smo se nadali takovom ishodu, jer znamo dobro Matejeve mogućnosti.
Nedjelja ujutro donosi četvrto kolo. Zoran je sa 7,5 poena pobjedio Mladena. Mladen čvrsto drži posljednju poziciju i ovim porazom ju je i osigurao. Daniel ostvaruje još jednu vrijednu pobjedu. Ovaj puta je stradao Sead. Najzanimljivija je bila partija između Velimira i Mateja. U uzbudljivoj igri je bilo dosta preokreta u partiji. Hvatao je Matej ogromnu Velimirovu grupu koja se izvukla. Potom Velimir upada u Matejev teritorij, na što Matej obara čitav jedan kut. Ulaze u završnicu dobivenu za Mateja. I kada smo svi već vidjeli novu Matejevu pobjedu on čini pogrešku sljepila. Zaboravio je povezati grupu, gubi je i ode partija. Bio je to prvi i jedini Matejev poraz na ovom turniru.
Poslijednje kolo rješava dvojbu novog prvaka. Igraju međusobno dva aspiranta na naslov, Zoran kao dosadašnji prvak i Matej kao veliko iznenađenje za neke. Odradio je to Matej majstorski. Pritiscima je ostvario utjecaj na veliki prostor centra i kada Zoran nastoji to osporiti, izolira mu kamenove upada i obara tako stvorenu grupu. U dobivenoj poziciji za Mateja, Zoran čini još jednu pogrešku na što mu pada još jedna grupa i predaje partiju. Bravo Matej!!!
Za preostale dvije partije Velimir pobjeđuje Seada i osvaja drugo mjesto, dok Mladen spašava čast pobjedom protiv Daniela. Ova poslijednja partija nije odlučivala o nijednom mjestu, jer su bez obzira na njen ishod bili Daniel četvrti, a Mladen poslijednji.
Redoslijedom su podjeljeni kvalifikacijski bodovi za svijetske turnire. Tako je redoslijed bodova:
1. Matej 10 bodova,
2. Velimir 7 bodova
3. Zoran 5 bodova
4. Daniel 4 boda
5. Sead 3 boda
6. Mladen 2 boda.
Dobili smo novog prvaka Hrvatske u gou. To je 13-godišnji Matej Zakanj iz Velike Gorice, učenik osnovne škole 'Jurja Habdelića'. Kvalificirao se na Svijetsko prvenstvo slijedeće godine u Japanu i biti će tamo jedan od najmlađih sudionika, ako ne i najmlađi. Ove godine mu je iz tehničkih razloga propao turnir u Koreji, a evo ga sada već spremnoga za Japan. Naprijed Matej, jer ovo je tek početak! Ti već znaš da si odabrao divnu igru.
bl. Muradenu - Luzer

Post je objavljen 19.11.2007. u 14:51 sati.