Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dijamantnidvorac

Marketing

Sveta Elizabeta Ugarska

Danas se slavi 800. godina od rođenja ove svetice. Živjela je u vremenu sv. Franje Asiškog i bila je članica Franjevačkog svjetovnog reda te je proglašena njegovom zaštitnicom. Bila je slična Majki Terezi po pomaganju siromašnima, bijednima, bolesnima i gladnima.

Image and video hosting by TinyPic
Sliku uslikao: Vincent de Groot

Elizabeta je bila princeza, kći ugarsko - hrvatskog kralja Andrije II. Rodila se u Bratislavi. Po narodnosti je bila Mađarka (Erzsébet). S trinaest godina, udala se za tirinškog (njemačkog) grofa Ludovika. Brak makar je bio dogovoren, bio je pun ljubavi i imali su četvero djece. Dala je sagraditi bolnicu, kraj dvorca, da se osobno brine za bolesnike. Obitelj se tome protivila. Potajno je hranila gladne, siromahe i bolesne. Jednom je, prema legendi, grof zaustavio Elizabetu, s ciljem da vidi što skriva, a kad je otvorila pregaču haljine, umjesto kruha koji je tamo bio prije minute, pojavile su se ruže. Nakon smrti grofa Ludovika, prodala je sve imanje, prihvatila siromaštvo, i brinula se za svoja tri sina te za bolesnike i siromahe. Za velike gladi u Njemačkoj, pomagala je siromasima. Umrla je s 24 godine.

Zaštitnica je pekara, prosjaka, bolesnika, siromaha, humanitarnih djelatnika, bolnica, udovica, ljudi u progonstvu.

Papa Grgur IX. proglasio je Elizabetu, svetom 27. svibnja 1235. u gradu Perugi u Italiji, samo četiri godine nakon njene smrti.

Ovih dana se dogodila prirodna katastrofa u Bangladešu. Poginulo je više od 2000 ljudi, a ranjeno oko 5000 ljudi, što je zastrašujući broj!

Stoga: Pokoj vječni, daruj im Gospodine, svjetlost vječna svjetlila im, počivali u miru Božjem. Amen
Isuse, krotka i ponizna srca, smiluj se njima i cijelom svijetu!


p.s. Prema brojaču posjeta, ovaj blog prešao je 50 000 posjeta. Hvala što ste pridonijeli tome! Za Božić prošle godine, bilo je 25 000.

Ovaj tjedan mi se dogodilo nekoliko lijepih vijesti, pisat ću o tome uskoro :)

Post je objavljen 17.11.2007. u 22:25 sati.