Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cvjetakmali

Marketing

Krunica (lat. Senecio rowleyanus)

Veoma zanimljiva sukulentna biljka puzavica. Njezina posebnost je u tome što joj listići nalikuju na male kuglice nanizane na savitljivim stabljikama pa je zato kod nas najčešće i zovu krunica. Porijeklom je iz jugozapadne Afrike.

Nije teška za uzgajanje ako se pridražavate pravila koja vrijede za sve sukulente, a to je u prvom redu veoma oskudno zalijevanje, jer to su biljke koje su stvorene za sušu. Bolje da je vode premalo nego previše, jer kad jednom počne gnjiliti teško da će se oporaviti. Tokom perioda rasta i kad je vani na zraku zalijevajte tek jednom tjedno i nikako ne dozvolite zadržavanje vode u podlošku. U zimskom periodu kada je u kući zalijevajte je jednom u 15 dana.

U peridu kada su temperature iznad 5 stupnjava i tokom cijelog ljetnog razdoblja držite je vani, ali ipak izbjegavajte jako, direktno podnevno sunce. Goditi će joj jutarnje ili večernje. Tokom zimskog perioda stavite je u prostoriju koja nije jako grijana i neka ima svijetlosti.

Razmnožava se lagano povaljenicama. Uz postojeći lonac za cvijeće u kojem je posađena stavite lonac u kojem želite novu biljku, polegnite dio stabljike s nekoliko kuglica, 1-2 kuglice pokrijte s malo zemlje, zalijte i kroz tjedan do 10 dana će pustiti korijenčiće. Kada počne tjerati nove kuglice, jednostavno je odrežite od matične biljke. Isto tako možete uzeti reznicu od 5-6 centimetara, položiti je na zemlju, kuglicu i dio stabljike pokrijte s malo zemlje i ubrzo će se zakorijeniti. Najbolje je upotrijebiti zemlju za kaktuse.

Ima mali korijen pa joj više odgovaraju plitke zdjelaste posude za cvijeće, u promjeru oko 12-15 cm. Idealni su visći cvjetni lonci. Presadite je tek ako doslovce popuni cijelu vazu sa svuh strana.

Kad je u potpunosti zadovoljna na izdancima se uz kuglaste listove pojavljaju i mali, bijeli, čupavi cvjetići.

Poželjno ju je držati van dohvata djece i kućnih ljubimaca, jer je biljni sok koji se nalazi u kuglicama - listićima otrovan.

Post je objavljen 16.11.2007. u 20:26 sati.