Tehno rožada (rožata) na zagrabijanerski
Veseli me jako što ovaj blog kreće smjerom "recepti naših baka na moderan način!"
I obožavam Lu-Lu koja je rekla "to mora moći jednostavnije!"
Znam da sve to mislimo, ali ona je rekla pa zato citiram, eto, nju Da se ostale ne bi možda uvrijedile!
Davno sam dobila recept za rožadu (rožatu) uz uzorak slastice i djelovalo mi je kao nešto komplicirano.
Komplicirano ili ne, bilo je fino, jako fino!
A onda sam se odvažila i zaključila da je sve samo ne komplicirano!
Neki dan mi je došla prijateljica na kavu, a kako nas dvije ovo jako volimo, a naše "lošije polovice" ne, rijetko radim rožadu.
No, ovo je bila idealna prilika da se nas dvije u jedan običan dan zasladimo neobičnim receptom!
Neki, vidjela sam na televiziji, rožadu (rožatu) kuhaju na pari, a kako sam ja dobila recept gdje se peče, odlučila sam sve još više ubrzati i ubaciti je u mikrovalnu!
i uspjelo je
I tako je dobila ime tehno
Znam da bi se sad prave Dalmatinke zgražale, a o bakama i prabakama da ne govorim, ali frendica i ja smo je utamanile dok si rek'o rožata!
Originalni recept koji sam dobila je ovaj:
- 8 jaja
- 8 žlica šećera
- 3/4 l mlijeka
- 1 žlica prezli
- korica limuna
- rum
- šećer za karamelu
- grožđice
- malo oraha
- šlag
Budući smo nas bile samo dvije, napravila sam rožadu od tri jaja pa je za 2 osobe potrebno:
- 3 jaja
- 3 žlice šećera
- 1 vanilin šećer
- 3 dcl mlijeka
- 1/2 žlice prezli
- naribana korica limuna
- šećer za karamelu
- rum
- ukrašavanje po želji
(nisam imala doma grožđica ni oraha, a ni šlaga pa to nisam ni stavila, al je bilo fino svejedno)
Karamel:
mislim da je ovo svima bauk pa sam baš karamelu odlučila posvetiti više slika!
U vatrostalnu posudu (u kojoj ćete raditi rožadu ) zagrijte tri žlice šećera. Možete dodati pola žlice vode, ali nije nužno.
Šećer će se prvo rastopiti
pa početi grudati
međutim nije gotovo dok se ponovno ne rastopi i ne posmeđi!
Tek tada je to karamel i maknite ga s vatre, oblijte stranice posude i ostavite ohladiti!
masa:
istucite jaja sa šećerom pa dodajte limunovu koricu,
vanilin šećer,
mlijeko i jednu žlicu prezli.
Na ohlađeni karamel ulijte rum i svu masu pa stavite u mikrovalnu na 600, 25 minuta
(u pećnici i za masu od 8 jaja, treba vam oko sat vremena)
Kad je na pola pečeno, izvadite i ubacite grožđice i nasjeckane orahe.
Ako ih nemate, nije bitno, fino je i ovako!
Pečeno istresite na veliki tanjur, pustite da se ohladi pa ukrasite šlagom ili po želji.
Dobar tek :)
Jane
Choco palačinke
Palačinke su moja omiljena slastica pa nije ni čudo da imam svoju verziju ovog malog savršenstva...
Sastojci za tijesto:
1/2 - 2/3 mlijeka
2 jaja
nešto brašna
malo, malo mineralne (samo da malo zapjeni smjesu)
1 vanilin šećer
mala žlica kakaa u prahu (onako sa piramidalnim vrhom)
malo, malo soli
Sve to se lijepo zamuti - brašna se stavi toliko da smjesa bude ni pregusta ni prerijetka tako da ovisi o tome koliko točno mlijeka i mineralne stavite.
Onda se peče jedna po jedna palačinka. Trebale bi biti fine smeđe boje. Ako želite da budu tamnije stavite više kakaa, al nemojte pretjerivati. Umjesto kakaa u prahu nemojte stavljati Kraš expres, Milku i slične proizvode jer će palačinke biti ljepljive.
Punjenje:
- u prave choco palačinke ide isključivo Nutella ili ako baš želite hrvatsko, prihvaćam i čokolino namaz. Drugi su mi fuj i to onda više nisu choco palačinke
Dodaci:
- choco porcija obuhvaća 3-4 punjene palačinke sa dvije kuglice sladoleda (čokolada, naravno) i preljevom od čokolade (zar ste sumnjali?)
To bi onda trebalo izgledati ovako:
Druge izvedenice:
- Choco se voli igrati i sa drugim punjenjima pa sam dosad eksperimentirala sa svim i svačim, a omiljeni su mi pekmez od marelice, pekmez od marelice + nutella, maslac od kikirikija, pekmez od kivija, komadići banane sa malo meda, maslac od kikirikija + nutella + komadići kikirikija (tzv. Snickers palačinke) itd.
Koje je vaše omiljeno punjenje?
Choco
Bečka torta (šnite, kocke ili sl.)
Ovo je nešto jako fino, nije jeftino, ali isplati se!
Možda na prvi pogled djeluje da ima puno posla, ali nema nego duže traje zbog hlađenja...
Originalan recept je za šnite ili kocke i ja to obično radim za Božić, držim u frižideru, u limu pa prije posluživanja narežem na kockice minjon veličine (dakle recimo 2 x 2 cm), a ako je to jedini kolač onda na šnite 10 x 2 cm.
No, jednom sam (za promjenu) napravila to kao tortu i od tada je hit pa je često radim po želji slavljenika.
Upozorenje za one kojima je to bitno,
torta će vam biti niska pa ako vam smeta, nemojte je raditi kao tortu ;))
Tijesto:
- 15 dkg čokolade za kuhanje
- 20 dkg margarina (ili maslaca)
- 10 dkg šećera (kristal)
- 2 žlice brašna (oštrog)
- 4 jaja
Čokoladu rastopite, umiješajte margarin i šećer, dodajte jedan po jedan žumanjak, brašno i na kraju snijeg od bjelanjka.
Pecite oko 30 minuta na 180 stupnjeva.
*bez kompleksa možete kupiti gotovo tijesto pa ga upotrijebiti kao podlogu, čarolija je tak i tak u fili i glazuri ;))))
Nadjev:
- 50 dkg čokolade za kuhanje
- 5 dcl slatkog vrhnja za šlag
- 3 jušne žlice ruma
- 3 jušne žlice šećera u prahu
- 2 vrećice kremfixa (šlagfixa)
Na vatri (plinu, struji, svejedno) otopite čokoladu s vrhnjem
miješajući dok se potpuno ne sjedini
i postane glatko poput ogledala
Pazite da ne zakipi.
Maknite s vatre i ostavite da se potpuno ohladi (u frižideru) pa možete ovo umiješati i navečer, a u jutro nastaviti.
Hladnu kremu tucite mikserom dok se ne pretvori u čokoladni šlag.
Dodajte šećer, rum i Kremfix pa miksajte još malo.
Tijesto prerežite i napunite filom (ako je za tortu, ostavite obruč od kalupa za torte, a ako su kocke ili šnite radite u limu - protvanju, brotvanu, tepsiji)
Poklopite drugim tijestom i stavite u frižider dok radite glazuru...
*Ako vam je tijesto ispalo previše rahlo i mrvljivo, nema beda, ostavite ga dolje kao podlogu i natopite rumom! ;)
Glazura (ocaklina):
- 25 dkg čokolade za kuhanje
- 2 dcl slatkog vrhnja za šlag
- 1 žlica ruma
Otopite čokoladu i slatko vrhnje jednako kao za filu, pa odmah žlicom prelijte preko hladnog kolača!
Ponovno sve vratite u frižider, a kad se i glazura ohladi ukrasite po želji.
(finije je nek kaj izgleda!! ;))
Poslužite hladno, a ako slasticu nekamo nosite (u goste na primjer), ostavite u zamrzivaču barem dva, tri sata!
Jane
Buhtle s umakom od vanilije
Danas sam uz nešto laganiji ručak odlučila napraviti buhtle. Kolače od dizanog tijesta rijetko radim. Dizano tijesto mi je asocijacija na kiflice sa sirom i šunkom, a ne na orahnjaču ili makovnjaču.
Moji vole buhtle, a nije ih problem napraviti. Ovo je masa za manju količinu kolača. Napraviš, pojedu se uz kavu, onako topli i nema više! ;-)
500 g mekog brašna
125 g šećera
1 vanilin šećer
limunove korice (citro back)
1 suha germa
malo soli
1 jaje
100 g margarina
2 dl mlijeka
Izmiješati suhe sastojke, u to dodati jaje, mlako mlijeko i otopljeni i ohlađeni margarin. Ja zagrijem mlijeko, pa u njemu rastopim margarin i ulijem sve skupa. Izmiksati mikserom, nastavcima za tijesto, u glatko tijesto, pokriti krpom i staviti na toplom da se digne.
Ponovo promijesiti, pa razvaljati u pravokutnik. Tijesto izrezati u podjednake komade (ispalo mi 15 kom) i na svaki staviti žličicu pekmeza po ukusu. U protvi dimenzije cca 30 x 20 cm rastopiti 50 g margarina, u margarinu uvaljati kuglu po kuglu i slošiti ih jednu do druge. Ona strana kugle na kojoj se spaja tijesto treba biti okrenuta dolje. Buhtle ostaviti da se dignu još malo.
Za to vrijeme zagrijati pećnicu na 200 C i peći kolač 30-ak minuta.
Kad se prohlade posuti šećerom u prahu.
UMAK OD VANILIJE
U manjoj posudi rastopiti žlicu margarina, popržiti žlicu oštrog brašna i podliti sa oko 1 dl mlijeka (ako je pregusto dodati još mlijeka). Dodati žlicu šećera, 1/2 paketića šećera vanilija burbon i malo cimeta. Kad zakipi, malo kuhati na laganoj vatri uz stalno miješanje. Kad je umak jednolik i gladak, gotov je!
Dok ne probate same vjerujte fotki da je njami!!!
Lorna Doone
Koh od Lorne Dun
Kako ste već informirane ja sam se dočepala svog primjerka knjige koja je izdanje "Nolit" pa je po Vuku. E pa i koh i Lorna!
Dakle koh nije griz kako je danas u jednom trenu nabačeno, nego poslastica koja mi je uz bok grizu, ali i šmarnu ili ti drobljencu.
Koch ili kako bi se na hrvackom reklo: NABUJAK. Čar je u tome da se priprema u vatrostalnoj posudi u kojoj će biti i poslužen i to topao dok je još nabujao, jer hladan (ko fol) nije dobar... ja se i u hladnom utapam!
U osnovnu smjesu ide
mlijeko 1/4 litre
6 dkg šećera (pa nije presladak)
vanilin šećer
5 dkg margarina
4 žutanjka
snijeg od bjelanjaka
12 dkg brašna
Prokuhati mlijeko, šećer i margarin, u to ukuhati brašno. Kad se lijepi za kuhaču, maknuti s vatre. U hladno umiješati žumanjke i na kraju snijeg.
Posuda se namasti i pobrašni, ulije smjesa i peče na laganoj vatri (cca 180 C) nekih 3/4 sata. Služi se toplo!
Da se bolje zažuti prije pečenja posuti šećerom u prahu!
Ja sam u subotu kuhala za 4 odrasla i 2 djeteta bolonjez i tijesto, ona svrdla ili kako moji klinci vorle reći TONJKICE!
Ostalo je pa nisam htjela da se baci i napravila sam koh od tijesta, mada osobno više volim od riže.
Pa sam napipavala:
1/4 l mlijeka
oko 15 dkg tjesta (ali skuhanog)
4 dkg šećera
vanilin šećer
korice limuna
6 dkg margarina
4 jaja
Tijesto sam prokuhala u mlijeku. Izmiksala margarin, šećer i žutanjke. U to sam dodala ohlađeno tijesto i na kraju snijeg. Pekla sam nešto više od 1/2 sata u namaštenoj i pobrašnjenoj vatrostalnoj posudi na oko 180 C!
Bilo je njami, pogotovo kad se prlije voćnim preljevom ili preljevom od čokolade! A u nedjelju ujutro sam se davila u njemu za doručak... mada je bio hladan!
Inače postoje egzaktni recepti za koh od: griza, vrhnja, sira i riže...
A za neke inačice možete i improvizirati!
Npr. Od badema - dodate u osnovnu smjesu 12 dgk mljevenih badema
od čokolade - 12 dkg ribane čokolade
od kave - dodati 2 jaja više, po 2 dkg margarina i šećera više i 1/4 l jake crne kave
od voća - u gotovu smjesu dodati 1/2 do 3/4 kg voća!
DOBAR VAM TEK!
Vaša Lorna
SMOTANCI OD CIMETA
Eto i mene na Gužvari. Prvotno je dogovoreno da objavim recept u nedjelju... Slučaj je htio da u nedjelju nisam ni ja jela, nego mi je dan prošao u glavobolji, "grljenju školjke", pa opet glavobolja. Sreća je da je ponedjeljak bio neradan, pa sam sve nadoknadila, osim vremena i posta - recepta.
Tedy je jučer naručila nešto slatko.
Kod Lorne vam bar slatkog ne nedostaje, pogotovo finih, laganih torti. Ipak, ne serviram vam tortu, nego kolačiće koji se izvorno zovu LISTIĆI OD CIMETA, kako se motaju ja ih zovem SMOTANCI OD CIMETA.
Moj muž i inače obožava cimet pa mi uvijek prigovara da ne radim ove zalogaje češće. Uz recept ide originalna slika, ali budem li ih danas ili sutra radila postavit ću svoje slike...
Dakle, cimet:
SMOTANCI OD CIMETA
25 dkg brašna
3,5 dkg šećera
3,5 dkg otopljenog margarina
1 suhi kvasac
1,2 dl toplog mlijeka
U brašnu napravite udubinu, stavite u nju kvasac, dodajte mu malo mlijeka i ostavite 2 – 3 minute da uzađe. Dodajte ostale sastojke i umijesite glatko tijesto. Ostavite na toplom oko pola sata.
10 dkg margarina
10 dkg šećera
2 žličice mljevenog cimeta (ja stavim i malo više)
Razvaljajte tijesto u pravokutnik cca 30 x 25 cm. Na pola poslagati tanko narezan margarin, preklopiti drugom polovicom tijesta, malo pritisnuti i ostaviti u hladnjaku 15-ak minuta.
Tijesto razvaljati na cca 40 x 40 cm, posuti mješavinom cimeta i šećera pa zavinuti kao savijaču, u valjak. Rezati na komade (pužiće) debljine oko 4 cm i poslagati na namašteni lim ostavljajući razmak. Pužići se slažu na stranu, a ne na rez! Pokrijemo ih i pustimo da se dižu još 25 – 30 minuta.
Peći u zagrijanoj pećnici 15-20 minuta (da porumene) na oko 200 stupnjeva. Kad su gotovi pospite ih šećerom u prahu i još malo zapecite da šećer karamelizira, pa su ljeplivi prsti ko rođeni za oblizivanje!!!
Nije ništa komplicirano da ne bih iz prvih ruku dobila vaše mišljenje.
Vaša Lorna Doone
Fanta kolač
Blogerica Tara odlučila je prekinuti niz slanih jela i poslala nam recept za ukusan kolač nazvan:
Fanta kolač
Biskvit:
3 žutanjka
10 dkg šećera
10 dkg brašna
vode hladne
-umutiti jaja, dodati šećer, brašno i malo, malo, hladne vode.
-napraviti snijeg od tri bjelanjaka i dodati u razmućena jaja, šećer, brašno.
-staviti peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva na 20 min.
-neke pećnice peku slabije, neke jače, pa obratite pozornost na boju biskvita, nemojte da posmeđi jer će se fila koja ide na njega odljepljivati
Fila:
1 l fante od naranče
3 pudinga od vanilije
10 žlica šećera
-u posebnu posudu izlijete malo fante i dobro razradite pudinge i šećer, tako da nemate grudica, ostatak fante izlijete u posudu i stavite kuhati.
-kada vidite mjehuriće, maknete fantu sa vatre i dodate pudinge i mješate, vratite na vatru i kada se zgusne i kada se pojave mjehurići, izlijete kremu na biskvit, vruću!
Zatim petit kekse poslažete na tu vruću kremu.
Možete ih uroniti u mlijeko u koje ste stavili vanilijn šećer, i odmah vaditi van i slagati po fili, ali to nije potrebo jer će keksi otpustiti od vruće kreme.
Fila:
3 dl mlijeka
3 žlice brašna
10 dg šećera
15 dg margarina
Stavite kuhati mlijeko i šećer, kad mlijeko lagano zakipi, dodate brašno, najbolje je filu miješati onom pjenjačom jer se ne pojave grudice. Filu kuhate sve dok se malo ne zgusne i dok se ne pojave mjehurići.
TU FILU MORATE SKROZ OHLADITI, NE SMIJE BITI MLAKA, TOPLA, MORA BITI HLADNA!!
U ohlađenu filu se stavi 15 dg RAZRAĐENOG margarina.
Filu izlijete na kekse.
Glazura:
3 žlice vode
3 žlice šećera
5 dg čokolade
5 dg margarina
Skuhate glazuru i prelijete preko kolača.
I to je to.
Tara
Post je objavljen 15.11.2007. u 10:26 sati.