Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/anarhijaweekly

Marketing

Zašto Hloverka Novak Srzić, a ne Mislav Bago?

Povratak Hloverke Novak Srzić na državnu televiziju zapravo je jedan vrlo čudan transfer, obavljen baš u vrijeme pred početak predizborne kampanje u Hrvatskoj. Čudan je zbog toga što je HRT zapravo jedna suštinski konzervativna institucija, s dugom tradicijom, djelatnicima koji su na njoj zaradili mirovine, jakim državnim utjecajem i ogromnim utjecajem nje same na javno mijenje u RH. U maniri novovjeke (barem za Hrvatske okolnosti) tržišno orijentirane logike, Hloverka je prije nekog vremena pompozno ušetala na privatnu NOVA televiziju, a kako se takove stvari doživljavaju u konzervativnoj sredini poput spomenutog HRT-a, možemo samo zamišljati.
Politika popravljanja i unapređivanja kadrovske strukture proteklih je godina nekim novinarima HRT-a donijela ugovore slične managerskima, znatno veće plaće, posebne pogodnosti i slično. Na taj su se način osigurali od odljeva mozgova, ustabilili informativni program i smirili strasti. Ipak, vratiti djelatnicu koja je otišla u neprijateljskom ozračju, ozračju podizanja tužbi, neisplaćenih i neodrađenih stavki ugovora, krajnje je čudna aktivnost.
Hloverka se, da stvar bude intrigantnija, vratila na uredničko mjesto i počela žariti i paliti, u nekoliko se tjedana sukobila sa mnogima, pa mogu samo naslutiti njezine interese i posao zbog kojega je dovedena na HRT.
Ako je HRT iskreno poželio novinarsku zvijezdu, glavni kriterij nije trebala biti količina njegovih dosadašnjih transfera, količina NOVA-inih jumbo plakata sa Hloverkinim licem, ili količina njezinih intervjua po novinama. Mogli su npr. uzeti iznimno kvalitetnog Mislava Bagu i ponuditi nekom mladom i perspektivnom uredničko mjesto. Osim toga, Bago je prošle godine proglašen novinarom godine od strane Hrvatskog novinarskog društva, pa ako to nije dovoljan razlog, neznam što jest.
Zbog svega navedenog, ne mogu biti toliko naivan da ne pomislim kako iza svega ne stoji stranka na vlasti koju je gospođa Novak Srzić tako zdušno zastupala početkom devedesetih. Tada javno, a danas tajno.


Post je objavljen 15.11.2007. u 14:30 sati.