Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/inovator

Marketing

Nesto novo, iznajmio sam malo blogspacea kolegi. ;)

Kolega topla voda me zamolio za pomoc da objavim jednu njegovu inovaciju na svom blogu, tako da... evo, tu je jedna od njegovih ideja. Nadam se da ce se naci netko tko ce mu moci pomoci u nastojanju ostvarivanja ove ideje. sretan



Mehanički automat za prodaju lista papira


Tražim pomoć za dovršenje automata kakav još nisam našao nigdje na tržištu. Japanci imaju sličan za prodaju toaletnog papira u roli ili za prodaju zadaća, ali ne onakav kakav meni treba. O čemu se tu radi?

Svi znamo kako izgledaju automati za kavu, sokove, čokoladice, igračke, naplatu parkinga itd… Princip rada im je svima jednak. Ubaci se novac u njih (novčanice ili kovanice), a ispadne ono što automat nudi. Kod automata za naplatu parkinga to je komad papira najčešće dimenzija 10 x 6cm.

Ovaj automat me zanima iz sljedećeg razloga: iz njega izlazi komad papira. Meni bi trebao isti takav automat iz kojeg će izlaziti list papira formata A4, nezgužvan. Na taj papir bih ja prvo nešto doma odštampao i takvog ga postavio u automat. Ovaj automat bi morao imati mogućnost skladištenja minimalno 50 takvih listova. I morao bi biti mehanički, znači da radi potpuno bez upotrebe električne struje ili akumulatora. Samim time bi bio limitiran na mogućnost plaćanja samo kovanicama, ne i novčanicama (koristila bi se mehanička žetonjera ili nešto slično kao biljar).

Zašto mehanički model, a ne električni sa većim printerom? Zbog uštede, otpornosti na vremenske uvjete i drugih razloga. Da li postoji slična verzija ovog automata? Da, najbliži mu je automat za naplatu parkinga po sadržaju koji izlazi od njega (list papira), a po načinu funkcioniranja, npr. kondomat. Za one kojima neki pojmovi iz ovog područja nisu poznati, molim neka u google utipkaju 'vending machines' ili neka mi se jave ma mail.

Kondomat npr. u sebi ima desetak kutijica koje su poslagane vertikalno jedna na drugu. Nakon ubacivanja kovanice, mehanizam izgura kutiju s dna vani. Kutija ima min 1cm debljine pa ga nekakva ruka-poluga-šipka-(na slici i kovanica) bez problema izgura vani , a u isto vrijeme se podvuče pod sljedeću kutiju i ne dopušta joj da padne na dno dok se mehanizam ne vrati u početni položaj. Kad se jedna izbaci iz kondomata, druga padne na njeno mjesto i tako u nedogled.



Problem na kojem sam ja zapeo je taj što je papir pretanak da bi ga nešto moglo odvojiti i izgurati. Jedino da ga stavljam u kutijice što ne dolazi u obzir.

Dakle, na koji način da se skladišti papir i izbacuje jedan po jedan list?

Onako kako printer uvlači/izvlaći papir neće ići jer sam izvukao mehanizam i isprobao. Koji put uspije, koji put ne. A i gumice se troše. Pala mi je napamet ideja da ga skladištim u nekakve pretince čiji bi se otvor otvarao, a kupac bi prstima izvukao papir, ali nisam stigao to još razraditi. Znam da ovo izgleda kao pitanje za strojare, ali možda netko da vas ima jednostavno rješenje. Ne treba konstruirati stroj već samo ponuditi rješenje .

Unaprijed zahvaljujem.
topla voda



Post je objavljen 14.11.2007. u 22:26 sati.