Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Diplome s kojima možete jedino obrisat guzice

Jučer je u Zagrebu ispred ureda Senata u zgradi Pravnog fakulteta prosvjedovalo stotinjak studenata zbog „sustavnog zanemarivanja prava i dostojanstva studenata“. Konkretan povod za prosvjed bio je problem studenata Geotehničkog fakulteta u Varaždinu. Tim povodom na adresu CNN bloga došao je i „prigodni“ mail.

Osobno sam, zajedno sa svojim kolegama po struci - diplomiranim inženjerima geotehnike (Geotehničkog fakulteta u Varaždinu - GFV) ni kriv ni dužan, već više godina žrtva jedne velike svinjarije za koju nema nikakvih objektivnih prepreka da se silom zakona već odavno nije riješila. Riječ je naime o našim diplomama, na kojima stoji gore navedeni stručni naziv, zbog kojeg smo sve više diskriminirani, od neravnopravnosti pri dobivanju zaposlenja, svojevremeno nemogućnosti polaganja stručnih ispita, pa sve do nemogućnosti uopće samostalnog bavljenja svojom strukom, kao ovlaštenh projektanata (zbog nemogućnosti redovnog upisa u HKAIG).

Naime, prema zakonima ove države geotehnika je znanstvena grana unutar znanstvenog polja građevine iz kojeg nam se suprotno Zakonu o stručnim nazivima i Pravilniku o znanstvenim područjima poljima i granama uskraćuje odgovarajući stručni naziv - dipl. ing građ. - smjer geotehnika odnosno hidrotehnika.

Međutim, zbog uskogrudnih interesa utjecajnih pojedinaca, iz grupacije koju se danas može okarakterizirati kao građevinsku mafiju (može i konkretnije!), postupnim i sustavnim višegodišnjim isključivanjem iz zakonskih akata koji reguliraju prava i odnose u područj građevinske struke, mi inženjeri geotehnike, smo danas uskraćeni za gotovo sva formalna i neformalna prava da se bavimo svojom strukom u užem smislu - geotehnikom.

Obzirom da se pojmom "struka" u našem slučaju manipulira na najbezobzirniji mogući način, a naše pravo na stjecanje valjane diplome uvjetuje nam se polaganjem dodatnog skupog razlikovnog dvogodišnjeg studija (cijena 30.000 kuna op. a.) koji nema puno veze s našom specijalnošću (uz blagoslov Sveučilišta U Zg, čija je GFV konstitutivna članica, uz neshvatljivo tutorovanje Građevinskog fakulteta U ZG) i time odbacuju svo iskustvo, znanja i kompetencije stečene kroz niz godina uspješnog rada inženjera geotehnike na najzahtjevnijim projektima u toj istoj struci, što je neshvatljivo u društvu u kojem se znanje postavlja kao okosnica razvoja i koje se poziva na načela Bolonjskae deklaracije i LongLifeLearning-a.

S poštovanjem,

dipl.ing geotehnike


Post je objavljen 14.11.2007. u 09:26 sati.