Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/fvkmlnovosti

Marketing

LJUBIMAC KOLEKCIONARA, KRITIKE I PUBLIKE



Rođen sam, djelujem i živim s porodicom u Kladarama. Time se ponosim, ali moje slike svih žanrova, a najviše i najradije slikam uljenim bojama na staklu, kruže u oko 20 zemalja svijeta. Ima ih na svim kontinentima, na oko 500 izložaba, u svjetski poznatim galerijama, započeo je priču Stjepan Ivanec, član Zajednice umjetnika RH već 30 godina. Nedavno se sa kolegama Klopotan Franjom i Kamilom Vujčićem predstavio sa 12 slika na staklu i platnu u poznatoj galeriji u St. Petersburgu na Floridi. Izložba je bila otvorena cijeli 9. i 10. mjesec 2007. godine. Jedna od njegovih slika otkupljena je i krasi dom Japanske princeze, mlade majke, koja je nedavno rodila prijestolonasljednika Japana. Zanimljivo je, Stjepan Ivanec je samouki umjetnik. Slikao je od rane mladosti. Sam je otkrio rad na staklu i sa 19 godina na prvoj samostalnoj izložbi u Zagrebu u galeriji Lotrščak izlaže 24 slike, koje su za trajanja izložbe sve bile prodane. Tijekom stvaralaštva izmjenjuje tehnike: crtež, akvarel, ulje na platnu, ulje na staklu, da bi se najviše posvetio ulju na staklu, akvarelu i cetežu. Proputovao je mnoge zemlje svijeta. Kraće vrijeme živio je i slikao u Njemačkoj. Redale su se mnogobrojne samostalne i skupne izložbe: Zagreb, Varese, Novara, Samobor, Viareggio, Brruge, Trebnje, Graz, Wien, Eisenstadt, Salzburg, Klagenfurt, Paris, Svetozarevo, Hlebine, Lausanne, Karlovac, Amsterdam, Beograd, Milano, Đurđevac, San Remo, Zlatar, Dusseldorf, Koln, Hamburg, Bremen, Stuttgart, Rimini, Barcellona ,San Francisco, Munchen, Freiburg, Waldsuhut, Kumrovec, Pitomača, Hermance/Geneva, Opatija, Trieste, Mannheim, Bages, Varenna, Lignjano, Asti, New York, Monza, Novara, Bjelovar, Ljubljana, Koprivnica, Osijek i mnogi drugi. Kaže, najteže je pratiti tok skupnih izložaba po svijetu.
U naivnom slikarstvu, po riječima eminentnih kritičara Stjepan Ivanec svojim pejsažima s nepreglednim perspektivama i finim linijama daje Podravskom pejsažu karakterističnu izražajnost. Njegova djela mogu izdržati ozbiljne susrete s kritikom, jer imaju jasnu fizionomiju i kvalitet. Naiva je slikarstvo 20. stoljeća, a proteže se i na 21. Naiva kao pravac, riječi su Stjepana Ivanca, pomalo ulazi u muzeje i ranu još nedefiniranu povijest. Njegova djela pretežno se nalaze u privatnim kolekcijama diljem svijeta, no pomalo ih otkupljuju i muzeji.
Stjepan Ivanec i dalje intenzivno radi. Nedavno je u Zagrebu prisustvovao na Eko-Etno izložbi RH. Predstavljao je s ostalima našu Županiju. Sudjeluje na manifestaciji “U susret starim vremenim” u Zlatnom klasu u Otrovancu, u organizaciji pitomačke Turističke zajednice. Ove subote bio je učesnik slikarske kolonije u Virovitici. Njegova naglašena osobnost, iskorak iz hlebinske škole i samopouzdanje osigurali su mu istaknuto mjesto u naivi kao slikarskom pravcu. Kao sudionik mnogih likovnih kolonija dobitnk je brojnih priznanja.
Barica Mihoković


Post je objavljen 13.11.2007. u 13:30 sati.