Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/diavola

Marketing

Planinarska oprema: što ja nosim na planinarenje (II.)

(nastavak iz prošlog posta)

Primjer planinarske jakne

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Što se jakne tiče ja sam jako zadovoljna svojom jer je iz dva dijela (dvoslojna, oba dijela možete nositi samostalno). Gornji dio je vjetrovka koja se dobro drži i na kiši i na vjetru. Osim ako nemate super vrhunsku odjeću, svaka će vam vjetrovka kad-tad propustiti na kiši. Mogu vas obraniti od određene količine padalina, ali ne vremenski dugo vremena. Nemojte kupovati jakne s osjetljivim bojama jer ćete jakne povlačiti kojekuda, bacati ih po zemlji, sjedati na njih, itd. Kad kupujete jaknu vodite računa i da ima dosta džepova. Za mobitel, za novčanik, za ključeve, za... Jaknu/jakne postupno skidate čim krećete s hodanjem, jer se PREznojavate od samog početka. I neka bude neke žarke boje da se lakše vidite u prirodi just-in-case da zalutate! Da vas, ne daj Bože, ne bih pokupio neki zalutali metak od lovaca ako ste, recimo, krupnije građe, nespretno hodate i obučeni ste u smeđe.


Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Što se tiče papuča u planinarskim domovima, kupim one najjeftnije za 6-7 kuna, znate one platnene? Bacim ih odmah nakon upotrebe, a prelagane su. Te papuče nosim i kad sam u hotelima. Nakupujem hrpe pari pa ih konzumiram za jednokratnu upotrebu gdje god idem, službeno ili privatno.


Flis-majica zgodna za slojevito oblačenje (i skidanje!)

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


No, evo, prepisat ću vam iz svog word dokumenta listu koju uvijek čitam kad idem na planinarenje i nikad ništa ne zaboravim. Tu je kombinacija i za ljeto i za zimu, sami ćete zaključiti što je za šta. Za neke sam stvari dala dodatne komentare u zagradama:
- odjeća: čarape, jakna, potkošulja, hlače (kratke hlače), dry plus majice, naočala, kape, rukavice (za zimu), rukavice bez prstiju (za stijene)
- voda (nekad u boci, nekad ju pretočim u mijeh)
- krema za sunčanje
- asepsolete i druge vrste maramica, toaletni papir
- sendviči, corny (energetske pločice su super zgodne za planinarenje), voće (najviše mi pašu jabuke, a nekad nosim i banane jer su praktične za jesti; mandarine mi se ne daju čistiti), štapići (znojite se, gubite sol, treba vam), nešto slatko (daje energiju)
- vrećice za smeće (nikad ne bacate po prirodi, planinari smeće koje im ostane nose sa sobom i bacaju ga kad dođu kući)
- za kišu: rezervna majica i hlače (najčešće nosim tajice kao "rezervne" hlače, jer su lagane), gamašne, mali kišobran, kabanica za mene, kabanica za ruksak
- čeona svjetiljka
- gojzerice i štapovi
- knjiga s mapama
- dnevnici, jastučić za žigove
- članska iskaznica
- fotoaparat Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket (punjač), mobitel (punjač), novčanik (punjač smijeh)
- visinomjer (ovo sam prestala nosit, jer ga ne znam očitati, zeznut je)


Ako idem na dva dana nosim dodatno:
- četiri vrste maramica: asepsolete, za intimnu njegu, za tijelo, obične maramice (ovo ako spavate u planinarskom domu, ne u hotelu/motelu i privatnim sobama s kupaonicama)
- četkica za zube, kaladont; šminka i maramice za skidati šminku
- mali ručnik
- doljnje rublje
- hrana za dva dana i voće (pravim vrlo često jela koja mogu izdržati dva dana, a da baš nisu obični sendviči)
- juhe fini mini ili magi (slane su i lako se pripremaju, jako gode u planini) i vrećice čaja (kavu ne pijem); šumeće tablete


Gamaše super služe kao zaštita od kiše i snijega, bar na neko vrijeme...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Inače, što se jela na planinarenju tiče, odlično su se pokazala dva sljedeća recepta koja obožavam u planinama. Jednostavno se pripremaju i pravite ih dan prije:
- Kroštata s pršutom, rajčicama i sirom
- Pita od špinata sa sirom
Ovo vam garantirano drži od petka navečer do nedjelje poslijepodne! Provjereno! Lako se drži u ruci, ne raspada se, ukusno je i sočno, a kompaktno. thumbup Druga stvar koja mi je praktična za jesti u planinama je nošenje paštete i peciva! Otvorite paštetu i onak zagrabite s pecivom. To uvijek imam za rezervu ako ogladnim. Naravno, uvijek imam i voće. Osvježava. Jedino je malo teže za nositi.


Razne su i vrste rukavica!

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Na planinarskim izletima se često zna dogovoriti pa se pravi roštilj po dolasku u planinarsku kuću. Provjerite ako idete negdje u neku planinarsku kuću ima li mogućnosti za roštilj, ako da - slobodno ponesite meseko, super je! Prošle zime smo toliko roštiljali po cičoj zimi da to nije bilo za vjerovati! A dosta roštiljam preko ljeta. Super bude! Većina planinara nosi slaninu pa prži to na vatri. Kako je meni to prežestoko i ne volim jesti slaninu, ja si nosim fino upacano meso, najčešće piletinu. Uh. Mmmmljac! Ubijete se u hrani. I nikad, nikad, nemojte zaboraviti počistiti mjesto gdje se klopali/roštiljali/whatever prije odlaska.


Ima razno-raznih vrsta vreća, budite oprezni od kojih materijala, koje veličine i težine su vreće koje tražite!

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Ekstra stvari za ponijeti:
- poklončić za domara doma u koji idete (pr. Vukušiću u Zavižan cerek) ili za domaćina
- možete i za vodiča! često su vrlo ugodni, simpatični i brinu za svoju grupu (pogotovo za početnike)



Linkovi za kraj:
- Prijedlog popisa planinarske opreme P.S.D. Komovi (Podgorica)
- Iglu sport ima super foru što im je katalog online i fino si možete pogledati što nude i po kojim cijenama. Iako su mi za većinu stvari skupi, obožavam listati njihove kataloge i obilaziti njihove dućane (Starigrad i Zgb). Intersport nema svoj katalog online.
- Lista što treba za planinarenje P.D. Zagreb Matica
- ma, uostalom!! klik! Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Jesam što zaboravila?

Usput, u ova dva zadnja posta ima isključivo tuđih fotki, ali takvih imate hrrrpu ako upišete "mountaineering equipment clothing" i slične kombinacije. Ovo post im je, zapravo, debela reklama i zato se ne osjećam dužnom da ih i linkam, hehe... ma ovo je čisto okvirno da oni koji ne znaju ništa o opremi dobiju bar neke osnovne dojmove o čemu se radi. A fotke su ispodprosječne kvalitete pa sad valjda me neće nitko prozvati... Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket



Post je objavljen 14.11.2007. u 08:10 sati.