Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Frka zbog Žužića u lancima

Prije neki dan u središnjim informativnim emisijama, emitirani su prilozi u kojima se sažalijeva postupanje s Hrvojem Žužićem prilikom dovođenja na sud. Žužić je na Županisjki sud u Karlovcu doveden s lisičinama na rukama, a noge su mu bile okovane u lance. Novinari su u svojim prilozima izrazili zabrinutost zbog nehumanog postupanja sa Žužićem kao najvećim zločincem, te su upitali za komentar i potpredsjednika HHO-a, koji je također potvrdio nehumano postupanjem s Hrvojem Žužićem. Svoj komentar je dao i odvjetnik Miljević koji je također izrazio zabrinutost zbog postupanja sa Žužićem prilikom dovođenja na suđenje.

Ovi prilozi su klasičan primjer kako izazvati sažaljenje u javnosti zbog okovanog Hrvoja Žužića, iako se radi o momku koji je s 2.13 promila alkohola u krvi sa svojim BMW-om jureći s više od 100 km/h 11. kolovoza usmrtio 19-godišnju Ružicu Pavići i teško ozlijedio Hrvoja Matijašića . Da li se trebamo suosjećati s čovjekom koji je prije ove nesreće imao 19 prometnih prekršaja, a za nijedan nije procesuiran jer mu ja majka utjecajna sutkinja na Općinskom sudu u Velikoj Gorici? Hrvojev otac Željko Žužić, jedan je od 40 najbogatijih Hrvata čije se bogatstvo procjenjuje na 50-ak milijuna eura, a poznati poduzetnik je i jedan od 3 najveća proizvođaća parketa u Europi.

Da li trebamo suosjećati s Hrvojem koji se u prosincu 2005. zabio u ogradu na zagrebačkoj Kajzerici pokušavajući okrenuti BMW X3 u brzini? Hrvoje Žužić 2006. godine je ostavio auto nasred ceste i otišao na piće u kafić "Kod Rojca" u Velikoj Gorici, tvrdi jedan policajac. Policajcima koji su došli navodno je prijetio otkazom pa su otišli, a da ga nisu prijavili ili kaznili.

Ogorčena obitelj tragično preminule Ružice Pavić rekla je da ih najviše boli što se Hrvoje Žužić za svoja djela uopće ne kaje. 'Kad ga je liječnik u Domu zdravlja pitao je li svjestan što je učinio, rekao je: 'Jučer ih je poginulo 11, a ovo je samo jedan više“, tvrdi Ružičin tetak Mladen Čužić. Hrvoje Žužić je čovjek fenomen jer je počinio 19 prometnih prekršaja, a da za ni jedan nije odgovarao. Pa tko se još može pohvaliti da je u 19 prekršajnih postupaka izašao kao pobjednik? Hrvoje Žužić je napravio samo 30 koraka okovan u lance i sad bi za njim trebali svi suosjećati?

Dan poslije u HTV-ovoj emisiji „Hrvatska uživo“ gostovao odvjetnik Miljević koji je također bio zgrožen postupanjem sa Hrvojem Žužićem. U emisiji smo od novinara HTV-a mogli čuti kako u lancima na suđenje svojevremeno nisu dovođeni ni pripadnici „Zločinačke organizacije“. Gdje su onda bili da nas upozore kako se pripadnici „Zločinačke organizacije“ dovode na sud bez dovoljne sigurnosne zaštite? Tada su šutjeli, a sad su odjednom progledali i odjednom počeli pratiti tko se kako dovodi na sud.

U dosadašnjoj praksi pri dovođenju na sud, optuženi za kazneno djelo u prometu nikad nisu dovođeni okovani u lance na sud i zato je dovođenje Hrvoje Žužića u okovima na sud izazvalo žestoke reakcije nekih krugova. No zapitajmo se kakvu je poruku sud poslao svim potencijalnim počiniteljima prometnih prekršaja koje ni policija nije u stanju obuzdati? Poslao im je poruku da će biti tretirani kao najveći zločinci, što je jedina preostala mjera kojom se može pokušati utjecati na sve moguće počinitelje teških prometnih prekršaja. Dosad su donošeni razni zakoni kojim se pokušava suzbiti vožnja u alkoholiziranom stanju, ali svi ti zakoni nisu postigli svoj cilj.

Postupanje s prometnim prekršiteljima kao u slučaju sa Žužićem i eventualna visoka zatvorska kazna je jedina moguća i djelotvorna prevencija. Sjetimo se Slučaja Primorac kad je Ivan Primorac na sudu u Splitu je dobio 2 i pol godine zatvora (koje su kasnije umanjene na dvije godine zatvora “jer potječe iz obitelji društveno prihvatljivog položaj „) jer je u Makarskoj za upravljačem BMW-a usmrtio dvije tinejdžerke. Primorac je prije ovog teške kaznenog djela imao 7 prometnih prekršaja i imao je 17 godina u trenutku počinjena kaznenog djela. Na kraju Ivan Primorac nije ni odležao te dvije godine jer je otpušten zbog studija u Švicarskoj. Otac Ivana Primorca je Marijan Primorac zastupnik i distributer cigareta Tvornice duhana Rovinj za BiH, vlasnik mostarske "Primorke" i Prve sportske kladionice i još nekoliko tvrtki.

Možemo li usporediti slučajeve Primorac i Žužić?

Autor teksta: Neven (urednik CNN bloga skratio je originalni tekst)

Post je objavljen 11.11.2007. u 15:33 sati.