Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gollynbossy

Marketing

Noć muzeja, Amsterdam, I

Draghi Nashi,
Nastavljamo s opisom našeg jezda po Kraljevini Nigdjezemskoj i dolazimo do glavne točke dnevnog reda, a to je Noć muzeja. Noć muzeja je jedan od događaja sezone u Amsterdamu i šire. Mlado i staro, crno i bijelo, domorodačke i furešto, straight i gay, učenici, studenti i radni ljudi, svi tu noć hrle u muzeje. Gužve su neviđene, ispred muzeja se stoji u redu kako isprid najbojih klubova, ove godine je i javni prijevoz bi besplatan, a inače postoji i posebni brod koji vozi kanalima od muzeja do muzeja.
Samo za tu večer muzeji pripremu super-bogati program: radionice, predavanja, pjesme, plesovi, iće i piće, sve teče potocima.
Noć muzeja počeli smo La Mulata, njen momak Javier i Mi u muzeju De Waag. Tamo smo mogli bit VJ i viđejirat u ritmu housa. Ostali smo samo kratko jer i nije bilo nešto. Zanimljivo je samo to što je u toj zagradi bilo kazalište anatomije, ono u kojem se odvija radnja Rembrandtove slike Sat anatomije doktora Tulpa.
Onda smo išli u Oude Kerk, staru crkvu usrid četvrti Crvenih svjetiljki. Tamo je sve isto, izlozi su prepuni, ljudi isprid njih još više, cure su više-manje zgodni, dileri su i dalje na istim pozicijama, policija isto, sve skupa ništa posebno.

A u Oude Kerk puno umjetnosti, većinom ništa nismo razumili, a ni nas bilo ni briga. Glazbena podloga bila je nekakva avagardna muzika s orgulja. Ni to nismo razumili. Ali došli smo do nečega što nan se svidilo. Oltar za Saskiu, Rembrandtovu ženu. Ali prvo uvod. U Meksiku se Dan mrtvih jako slavi. U kućama se rade oltari za pokojne, ukrašavaju se tankim papirom u kojem su izrezane lubanje, stavlja se narančasto cviće i omiljena jela i pića. Sve je prepuno kosturi i slatkiša u obliku lubanja, to se i poklanja. I sve je šareno. E sad, u Oude Kerk jedan je umjetnik (nismo našli kako se zove) napravio oltar za Saskiu. Genijalno, ultra-koncept i gesamtkunstverk!!!! Kad umremo želimo i mi ovakvi oltar. Ali to za jednu 60tak godišć.
E da, u Oude Kerk smo se našli s Aglae, Španjolkom, još jednim starim ratnim drugom s faksa.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Oltar za Saskiju u punom sjaju...
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
... i jedan detalj
Idemo dalje. Niuwe Kerk. Izložba o herojima. Heroji iz nigdjezemske prošlosti zajedno sa superherojima stripova. Ništa posebno, ali počeli smo pričat o tome ko su naši heroji. Svo četvoro je nominiralo svoje matere, ali kad smo išli nać heroje van familije bilo je malo teže. I nismo uspili. Ali, tu su nam se pridružili Aglaini prijatelji iz Španjolske, momak i cura, zaboravili smo in imena, ali su bili simpatični.
Vashi.
U nastavku: Kazališni muzej i Bitka plesova

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Di smo sve bili tu noć

P.S. Oduševljeni smo Vashim dijakronijskim osvrtom na jezd po Rimu! Jadno ste pametni!


Post je objavljen 10.11.2007. u 09:44 sati.