Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/riba2

Marketing

Srce

Image Hosted by ImageShack.us



Bila sam na kontrolnom pregledu kod kardiologa. Nalaz dobar. Ne promijenjen. Tako analizirajući UZV rezultate liječnik mi spomenu težinu srca.
Pa, zacrvenila sam se kako malo o tom mišiću znam. Učila sam nekad, valjda još u gimnaziji i sve pomalo zaboravila. Zato odlučih danas s vama ponoviti gradivo. Pa to nekako ovako reče moj kardiolog :
Srce je šuplji mišić, veličine stisnute šake, koji pumpa krv kroz krvne žile. Smješteno je u prsnom košu. Srce čovjeka ima masu 200-425g. Izvana ga štiti vanjska opna - osrčje. Srce je građeno od srčanog mišićnog tkiva. Dobro je prokrvljeno što mu osigurava dovoljno hrane i kisika. Ovaj šuplji mišićni organ podijeljen je mišićnim zidom na lijevu i desnu stanu. Svaka strana dijeli se na 2 dijela - manji je pretklijetka, a veći klijetka. Elastične opne - srčani zalisci reguliraju prolaz krvi iz pretklijetke u klijetku. Oni imaju ulogu ventila, propuštaju krv u jednom smjeru, iz pretklijetke u klijetku. Pritisak krvi koja prolazi iz pretklijetke u klijetku zatvori srčane zaliske, te povrat krvi nije moguć.



Image Hosted by ImageShack.us




A količina krvi koju srce u minuti ispumpa : 3 do 4 litre. To me jako iznenadilo. Možete zamisliti taj rad - u jednoj minuti !!!
I tako dođosmo do one uzrečice : U srcu te nosim ... i veli moj dragi liječnik da srce stvarno nema nikakve veze s emocijama. Srce je čista mehanika. Više sofisticiranosti imaju bubrezi.
Ma, dosta. I previše za danas.
Kako god, u srcu vas sve nosim....
...iako kažu da sve je to u glavi. naughty nut yes


cerekcerekcerekcerekcerekwavewavewave

Post je objavljen 10.11.2007. u 16:38 sati.