Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/soszagreb

Marketing

Otpad iz spalionice PUTO neadekvatno zbrinut

Udruga za zaštitu okoliša "Zelena akcija" priopćila je danas da je zgrožena činjenicom da su deseci tona opasnog otpada (najviše kategorije toksičnosti) iz zatvorene spalionice PUTO već pet godina neadekvatno zbrinuti zbog sudskih sporova oko odgovornosti za zbrinjavanje otpada.

Zelena akcija navodi da "opasni otpad iz spalionice PUTO osim radioaktivnosti i teških metala sadrži i dioksine koji su dokazano kancerogeni, teratogeni, mutageni i što je vrlo bitno postojani u okolišu tj. ne nestaju s vremenom".

"Spalionica opasnog otpada PUTO je imala utjecaj na okoliš i zdravlje Zagrepčana dok je radila, u trenutku eksplozije i požara 2002. no i danas kada opasni otpad još uvijek nije zbrinut nakon pet godina. Ovakvo postupanje Grada Zagreba i Vlade oko spalionice PUTO daje nan za pravo strahovati od izgradnje nove i još veće zagrebačke spalionice. Umjesto izgradnje nove spalionice Grad Zagreb bi se kao i većina županija u Hrvatskoj trebao odlučiti za održiv sustav gospodarenja otpadom te mehaničko - biološko postrojenje za obradu otpada", navodi Zelena akcija.

Dnevnik.hr, Ekologija.hr, H-Alter, Javno.com.

Post je objavljen 10.11.2007. u 13:42 sati.