Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Dokumentacija o stjecanju kuće Ive Sanadera u Kozarčevoj 21 - rekonstrukcija

Kozarčeva 21 Zagreb kuća Ivo SanaderDo sad se u više navrata kroz medije provlačilo pitanje porijekla i načina stjecanja imovine Ive Sanadera, a posebno kuće u Kozarčevoj ulici 21 u Zagrebu. To pitanje nije se moglo izbjeći niti u tekstu objavljenom u srijedu na pollitika.com (a prenio ga je i CNN blog) i ukratko je spomenuto u prvoj točki. Posebnu pažnju skrenuli bi i na drugu točku, ali o tome nešto kasnije. Preporučamo i pogledati ovdje priloženi video isječak iz „Latinice“ pod nazivom „Moj Ivo visoko leti“. U njemu se također govori o Sanaderovoj kući, no i ovdje bez nekih ključnih dokumenata. Do sad…

Ovaj tekst pokušaj je rekonstrukcije događaja na osnovu nekih ključnih dokumenata koji do sad nisu bili dostupni javnosti. Čitav set dokumenata u .pdf formatu možete skinuti ovdje, a dok se dokumenti skidaju nastavite čitati kako bi imali lakši uvid u prezentiranu dokumentaciju.

Sve počinje s dolaskom Ive Sanadera u Hrvatsku. Kako se vidi iz video priloga, Sanader se vratio u Hrvatsku u prilično lošoj financijskoj situaciji u nekakvom starom autu i nastanio u Splitu kao podstanar. Odjednom Sanaderova rodbina (Mirjana Sanader i njezin otac Ivo Šarić koji je bio najobičniji radnik u splitskom škveru) počela je kupovati razne nekretnine i umjetnine (neki od dokumenata koji to dokazuju nalaze se u priloženom .pdf dokumentu). Reklo bi se prilično lukavo jer sam Ivo Sanader de facto nije vlasnik ničega, dok je jedan običan radnik iz škvera uspio kupiti dva stana u samo godinu dana. I onda neka netko kaže da su radnici u splitskom škveru potplaćeni.

Ključni događaji vezani su uz stjecanje kuće u Zagrebu. Kako već piše u .pdf-u, u kući su bila 4 stana. Tri su prodana kupoprodajnim ugovorima koji se nalaze u dokumentaciji, dok je četvrti stan koji se nalazi u prizemlju i u kojem je živjela Božena Šešljaga sa sinom, proglašen neuseljivim, a stanari se po kratkom postupku na teret grada zbrinjavaju u drugom stanu, kojeg su kasnije i otkupili, a neuseljiv stan postaje sastavnim dijelom „obiteljske kuće“. Posebno je zanimljivo objašnjenja da je stan bio neuseljiv zbog podzemnih voda. Jeste li ikad čuli da podzemne vode izviru na brijegu?

Također je zanimljiva brzina kojom se sve to odigralo. Naime u svega nekoliko dana stan su obišle razne komisije, ekspresno ga proglasile neuseljivim i obrisali iz evidencije stanova. „Impresionira“ brzina kojom je sve to obavljeno. 4. Travnja 1996. Komisija za stambene odnose grada Zagreba donijela je odluku kojom se odobrava Boženi Šišljagi korištenje stana na Malešnici (na koju se moglo žaliti u roku od 8 dana), da bi već 5. Travnja 1996. ta ista komisija donijela odluku da se stan u prizemlju Kozarčeve 21 briše iz evidencije jer da je stanarka već preselila na Malešnicu.

Jeste li ikad u Hrvatskoj doživjeli takvu ažurnost gradskih tijela, posebno tih devedesetih godina? Možda se ta brzina može zahvaliti i revnom službeniku Vinku Hotku koji se potpisao na odluke Komisije za stambene odnose? Naime na njegovim teniskim terenima dugo vremena igrao je i Franjo Tuđman.

Sad dolazi najzanimljiviji dio. Sve to odigrava se u trenutku poznate Zagrebačke krize, kada je Franjo Tuđman htio postaviti Marinu Matulović – Dropulić za gradonačelnicu 2. Ožujka 1996., da bi ju gradska skupština odbila i pokušala u više navrata postaviti nekoliko gradonačelnika koje je Tuđman redom odbijao da bi konačno vlada 30. Travnja 1996. raspustila gradsku skupštinu. Dakle Sanader se dokopao i tog četvrtog stana uz pomoć gradskih službi u trenutku kad u biti gradom nije nitko vladao.

Ovdje dolazimo i do one druge točke koju smo spomenuli u tekstu od srijede. Naime u toj drugoj točki navodi se kako je tajnica Miroslava Kutle izjavila da je Ivo Sanader od Miroslava Kutle u nekoliko navrata primio novac u iznosu od 800.000 DEM. Pitate se kakve sad ovo veze ima s dosadašnjom pričom? Ukupna vrijednost akvizicija nekretnina je vrlo blizu iznosu od 800.000 DEM, a kako smo na početku priloženog filma vidjeli, Sanader je u Hrvatsku došao prilično siromašan. Ostalo povežite sami…

Ostatak priložene dokumentacije je izvadak iz katastra koji prikazuje današnje stanje. Ukoliko želite saznati još poneku informaciju, Feral Tribune je u barem dva navrata pisao o porijeklu imovine Ive Sanadera. Tekstove u obliku .pdf dokumenata možete skinuti ovdje i ovdje.

Post je objavljen 09.11.2007. u 09:10 sati.