Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Sustavna i planirana korupcija u Državnoj upravi

odgovor ravnatelja Carinske upraveNa zahtjev Nezavisnog sindikata carinika Hrvatske da se objasni kriterij po kojem je isplaćena «nagrada» svim carinskim službenicima za «uspješnost u radu», a koji je izvršen u lipnju ove godine, dobili smo odgovor ravnatelja Carinske uprave, u kojem se detaljno obrazlaže kriteriji i mjerila po kojem je takva odluka donesena.

Na temelju čl. 80. st. 1. podstavak 5. Zakona o carinskoj službi (NN 67/01), kako se u dopisu obrazlaže, Ministar financija je donio odluku o nagrađivanju svih službenika, a gdje je temeljni kriterij umnožak koeficijenta složenosti poslova, odnosno radnog ili položajnog mjesta na kojem su raspoređeni, osnovice za izračun plaće i dodatak od 0,5 % za svaku godinu staža. Prevedeno ovo znači da je sustav za nagrađivanje isti onaj po kojem se isplaćuju plaće carinskim službenicima za redovni posao, te da su svi službenici dovoljno uspješni i tako i nagrađeni.

Po takvom sustavu koji generira politika, «svi smo mi isti» (gdje su neki jednakiji u odnosu na druge), ravnopravno sudjeluju u isplaćivanju nagrade oni koji «statiraju» na radnom mjestu i glume carinike, oni koji nemaju nikakvih izmjerljivih rezultata rada u svojoj carinskoj karijeri i rukovoditelji koje je HDZ postavio 2004. godine (član predsjedništva HDZ-a je Mladen barišić, ravnatelj Carinske uprave) smijenivši sve druge, koji ne pripadaju takvoj političkoj opciji.

Sustav korupcije je dokazan, a ono što najviše zabrinjava je da se uopće takav sustav stvorenih vrijednosti niti želi a niti neće promijeniti, sve dok postoje ovakvi omjeri političkih snaga u Republici Hrvatskoj, jer se oni istim trendom nastavljaju od 2004. godine pa do dan danas.

Prema ovom sustavu vrijednosti upravo se temelji sustav i generira politička korupcija, a gdje je HDZovac, ravnatelj, Mladen Barišić, najbolje nagrađeni carinik.

Prema takvom sustavu vrijednosti, odmah do njega su po hijerarhiji najbolje nagrađeni carinici na položajnim mjestima, a tek na najniže nagrađenim mjestima su oni koji jedini rade i stvaraju osnovu za odgovarajuću valorizaciju rada, kriterije i mjerila carinskog sustava.

U tom sustavu, carinici koji su spriječeni u dostupnosti do radnog mjesta, višegodišnjim namjernim neraspoređivanjem, a time i stjecanjem staža u struci i odgovarajuću valorizaciju na temelju toga, u biti osobe koje su vlastitim angažiranjem u profesionalnoj orijentaciji najviše uložili vlastitog truda, znanja i materijalnih sredstava, najlošije prolaze, odnosno sustavno su degradirani, odnosno nepoželjni u ovakvom sustavu vrijednosti, stvorenom na korupciji.

Ovo je prava tema i siguran sam da će ovaj neosporni dokaz korupcijskog sustava u Državnoj upravi, biti top tema Europskoj komisiji, koja će o dobiti o ovome detaljan izvještaj.

Ovo sve dokazuje da cilj, koji generira politika i brutalno se miješa u rad ne samo sindikata i funkcioniranje državne uprave, ne bira sredstvo, te da je jedino mjerilo uspješnosti u republici hrvatskoj, politička podobnost.

S poštovanjem,
predsjednik NSCH

Željko Popović

Slika priložena uz tekst je odgovor ravnatelja Carniske uprave koji potvrđuje navode iz teksta. Tekst je službeni dopis NSCH.


Post je objavljen 08.11.2007. u 09:49 sati.