Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/veterinarskikutak

Marketing

ZARAZNE BOLESTI MAČAKA (2)

Evo još jedna opaka, smrtonosna bolest mačaka. Nadam se da će nakon pročitanog ovog članka barem jedna maca biti cijepljena.

Image Hosted by ImageShack.us


LEUKEMIJA MAČAKA


Leukemija mačaka je viruusna zarazna bolest koja se najčešće očituje stvaranjem zasebnih tumora u različitim dijelovima tijela.
Bolest je uzrokovana mačjim leukemija virusom (FeLV) koji je RNA virus iz porodica Retroviridae, podporodica Oncovirinae.

Image Hosted by ImageShack.us



Virus se širi kontaktom (slinom ili nosnim iscjetkom) najčešće kod mačaka koje jedu/piju iz istih zdjelica. Prijnos virusa urinom, fecesom ili aerosolom je rijedak (jer virus ne može dugo preživjeti u vanjskoj sredini). Trasplacentarno, preko mlijeka ili tijekom parenja se također mogu zaraziti. Leukemija mačaka je proširena po cjelom svijetu, a najčešće se zaražavaju mužjaci, starosti između 1-6 godina starosti koje žive vani.
Na mjestu ulaza u organizam (najčešće oropharynx) virus se umnaža i dalje putuje krvlju u sve organe i organske sustave.
Ovisno gdje se virus najviše umnaža ovisiti će nam i klinička slika koja varira od anemije, leukemije, novotvorine (po različitim organima), diših poremetnji (rinitis,bronhitis, pneumonia), probavnih smetnji (povraćanje, proljevi- ako je mačka zaražena još i sa virusom panleukopenije što nije rijedak slučaj onda će nam dominirati ovi simptomi), glomerulonefritis...
Vlasnik prvo što primjeti nespecifične znakove: mačka ne jede, polako gubi na težini, mirnija je nego obično.
Dijagnoza se postavlja na osnovi specifičnih testova (mi radimo ELISU, Veterinarska stanica Rijeka), jer se točno ne može dokazati samo na osnovi kliničke slike.
Liječenje je naravno simptomatsko ali kao potpornu terapiju možemo davati i eritropoetin (ako imamo anemiju), Interferon, Azidothimidine (kad ne pokazuju kliničke znakove).

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Profilaksa: CIJEPITI SVOJE MACE!!!
deek



Post je objavljen 07.11.2007. u 19:46 sati.