Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/borut

Marketing

Jadran u maslinama



Jadrana sam spominjao u vezi s "Vodicem po slovenskim planinarskim kucama", a eto me je sada opet obradovao opisom branja maslina na predjelu Umac do kojega se moze doci:

"e, more, more i priko i mimo Turske kule na Umac, a sad se more i auton. Evo bas u nediju san se vratija sa berbe maslina na Umcu (a najlipsa mi je bas ona parcela 30 metara od Turske kule prema Biokovu). Puca pogled na Hvar, Brac do Splita, Makarsku i Biokovo. Pomagali mi sin Pjero, Beba i Zemka. Bili doli i rodjaci, Ivica i Marica, Tvrtko i Viola (sa pason Cupijem), Tonci... pa svi brali i uzivali. Divota od arje, sunce, toplo za kratke rukave, okolo ticice pivaju (judi moji, koliko vrsta tica i batudi jema ovde), tu i tamo cujes koji glas od okolnih susida di se dovikuju izmedu sebe; "ima li kako u vas", "a, lipo je rodilo ove godine"... Koji su to uzitci, koje lipote, opustenosti..., iako covik radi, ali ono sa guston. Izmedu padaju vicevi, smij...; pa malo stanes, niko donosi spizu, marendaje se. Incuni sa maslinovin ujen, friski kruv, bevanda... - ambrozija, nektar covice.

Gledas kroz masline, mimo borovine prema ponosnom i gordom Biokovu, pogledas nizbrdo priko Makra i Velikog Brda sa cempresima do Makarske ca se bili u suncu, a daje naprid livo Brac, desno Dubci i modra pucina sve do Splita. Ma ko to more platit!? To tako puni covika silnon energijon i snagom, a ujedno i smirenjem, opustanjem... da je nemogu iz tebe isisat ni sve pretvorbe ni napori u sluzbi i druzbi.

Eto, to je u kratkin crtama dio ugodaja iz Dalmacije prijasnji tjedan. Fotke su iz 'mobica'

Ajd cao i pozdrav svima,

Jadran"


...............................................


Post je objavljen 07.11.2007. u 18:15 sati.