Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Europska komisija: Pristupni pregovori s Hrvatskom dobro napreduju

Europska komisija usvojila je svoj godišnji Strategijski dokument za politiku proširenja Europske unije. Dokument prikazuje kako se provodi proširenje kojeg su dogovorili čelnici EU-a na Summitu u prosincu 2006. Zaključuje se kako je u regiji ostvaren čvrst, ali nejednak napredak, te da se cjelokupna regija i dalje suočava s izazovima. Pristupni pregovori s Hrvatskom dobro napreduju i ulaze u odlučujuću fazu. To regiji kao cjelini pokazuje da je europska perspektiva konkretna i opipljiva. Komisija očekuje značajan napredak u pristupnim pregovorima s Hrvatskom u godini koja slijedi, pod uvjetom da zemlja održi nužan zamah reformi i ispuni uvjete.

Hrvatska je jedina država za koju se navodi da nastavlja ispunjavati političke kriterije. Europska komisija u zaključcima i preporukama iz ovogodišnje strategije proširenja predviđa da se ulazi u odlučujuću fazu pregovora s Hrvatskom, a da će se 2008. otvoriti brojna preostala poglavlja, a dio i zatvoriti. Europska komisija navodi da će brzina ovisiti o brzini kojom će Hrvatska ispunjavati potrebna mjerila.

U većini glavnih točaka izvještaj je pozitivniji od prijašnjih. Nabraja brojne zakone koji su u raznim područjima doneseni u Hrvatskoj, ali i naglašava nužnost primjene. Najpozitivniji dio je onaj o gospodarstvu i usklađenosti s EU u tom području. Hrvatska je dobila pohvale za dobre odnose sa susjedima, ali je navedeno da se treba riješiti pitanje primjene ZERP-a prema članicama EU. Sve izvještaje o napretku Hrvatske možete pogledati ovdje: http://www.delhrv.ec.europa.eu/en/static/view/id/308.

Post je objavljen 06.11.2007. u 16:51 sati.