Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mybigblue

Marketing

Razlika između braka i mraka

U velikoj sam nedoumici. Nakon što sam doživljela prosvjetljenje (potaknuta onim poznatim riječima "jesse ti udala") odlučila sam intenzivno tražiti svog čouka. Čitam novine, skupljam savjete, bilježim primjedbe, kujem planove... Razmišljam kako bih jamila svog čouka. I onda, znate kako to ide, odgovor dođe kad se najmanje nadaš. Naiđem na članak u kojem su lijepo opisane upute kako se muškarci trebaju ponašati prema ženama. A najbolje je proučiti navike mužjaka. Ima li boljeg načina za izradu lovačkog kalendara? Otvaram sezonu lova na ženika.

Po izrazima i načinu pripovijedanja otkrila sam da me riječi Savjetnika za muškarce podsjećaju na jednu srednjovjekovnu enciklopediju napisanu u obliku pitanja i odgovora, kao dijalog učitelja i učenika. To što je u današnje vrijeme nalik na staru srednjovjekovnu životnu mudrost – sigurno je izvrsno i u cijelosti primjenjivo i u našem stoljeću. Ne bi se inače toliko dugo održalo.

Da ne duljim, otkrila sam tajnu velike moći. Kako se pravi muškarac treba odnositi prema ženi. Saudijac, učitelj iz spomenutog teksta, savjetuje svojim učenicima kako postupati sa ženama. Čitajući to, otkrila sam mnogo toga i o ponašanju žena i o njihovoj sličnosti sa životinjama. Katkad razliku čini samo jedno slovo!

Kaže Savjetnik Mirotvorac da neposlušnu ženu najprije treba opomenuti. Njekoliko puta. Ako to ne upali i goropadnica ostane neposlušna, ne puštaj je u krevet. To će je sigurno slomiti. Ne daj joj na se. Ostane li i dalje tvrdoglava, pimijeni Smail-aginu taktiku: Krcnu kolac njekoliko puta, zviznu pala njekoliko puta...

Batina je izišla iz raja. Pa Rajski Veleposlanik sasvim razumno savjetuje kako pokazati ženama gdje im je mjesto. No jedno je važno. Ne smije ih se tući po glavi, kaže. Stvar je jasna ako usporedimo djeve i deve. Ako želite da deva počne hodati, kaže, ne tučete je po glavi. Analogno tome, ni djeve se ne smije klepati po glavi, nego ožeži po ostalim dijelovima tijela. A razlika je između djeve i deve u jednom jedinom slovu! Slično je i usporedite li naziv žena i ženka. Ima li onda što logičnije od usporedbe žene i životinjskih vrsta?

Nakon vrlo "poučne" i "nadahnute" prispodobe, opet sam se našla u nedoumici. Zapitala sam se može li se u Hrvatskoj naći takvih mužjaka. Ima li tako "sretnih" žena? Odgovor je opet došao spontano. Listanjem novina. Jedan je primjerak muškarčine koji voli piti i ljubiti opet nalemao ženu, piše u štampi. Domišljati je macho čouk očito i prije saudijskog Savjetnika znao što mu je činiti. Treba udarati ispod pojasa. Nikako ne po glavi. Udri po trupu. To se ne vidi. Žena se pojavi na sudu, tragova nema. U sudnici se ionako neće skidati. Nema dokaza. Život ide dalje. Pjesma i rakija.


Čekajući svog čouka, shvatila sam da ipak ne želim takvu mračnu, pardon, bračnu "idilu".


Post je objavljen 07.11.2007. u 10:20 sati.