Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ehho

Marketing

Važna je mudra odluka

Image and video hosting by TinyPic

Prošlih dana i mjeseci velik broj razgovora i rasprava, medijskih analiza i komentara bio je usmjeren na javnu ponudu dionica različitih tvrtki te mogućnost njihove nabave. U toj »dioničarskoj zaluđenosti« i oni koji imaju, a – što je tužnije – i oni koji nemaju, hrlili su u bankarske poslovnice kako bi što prije »zgrabili« svoj paket dionica. Posezalo se za čarapama i obiteljskom ušteđevinom, a neki su čak uzimali i kredite ili, pak, novac pozajmljivali od prijatelja... Kupovina tih vrijednosnih papira, predstavljena kao brzo osigurana zarada, privukla je doista velik broj građana.

Ne želeći raspravljati o isplativosti takve investicije i novog, drukčijeg načina štednje, začuđuju načini i veliki rizik na koji su ljudi spremni za zaradu. Plaće bi svakako trebale pospješiti i poticati štednju, no svjedočimo da je u Hrvatskoj to s prosječnom plaćom – nemoguća misija. Potrebno je stoga naglasiti da od presudne važnosti nije količina onoga što posjedujemo, već je puno bitnije kako to doživljavamo.

Zato zaluđujuća opterećenost kvantitetom nije pravi put, potrebno je živjeti skromno i s onim malenim »bogatstvom« kojeg posjedujemo! Kako i kaže misao Miguela de Cervantesa: »Užitak u bogatstvu ne leži u pukom posjedovanju ili raskošnu trošenju, nego u mudroj promjeni.« S malo novca, bez značajnog iznosa ušteđevine, ali uz veliku kreativnost i želju za svakodnevnim odlučivanjem za pozitivne i dobre vrijednosti stvorimo u sebi »banku ljubavi« iz koje besplatno darujmo pologe srcima bližnjih. Taj iskreni osjećaj će nas zasigurno obogatiti više negoli sve svjetske valute i iznosi iza kojih stoji mnogo nula...

Snalazite li se vi ovdje - stranice The Zagreb Stock Exchange?


Post je objavljen 19.11.2008. u 21:19 sati.