Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/maslinajeneobrana

Marketing

PEPEpljuga

Pljugina družina


Svima je poznato Grobničko polje na kojem je bila velika bitka između Hrvata i Tatara. Ali malo je poznato ono što je na grobovimadead Tatara poniknulo. Ovo je priča koja će nam odgonetnuti kakvo je to čudnovato cvijeće koje raste na poganskim grobovima.
Bilo je to godine Gospodnje hiljadu devetsto devedesete kada se rodio Josip, samozvani ''PEPE''. Odrastao je u siromašnoj obitelji koja se nakon nekog vremena preselila na Grobinštinu i tamo započela svoj novi život. Do tada smireni i ponizni Pepe upao je u krug Grobničkih mladića koji ga uvode u mračnu stranu Hrvatske. Tu su bili: Marin, Reky, Grga, Markić, Antoč, Pina te dva odmetnuta Slavonca Matija i Ivan. Oni su ga uputili u drevnu bitku Hrvata i Tatara koji su Grobinštini ostavili veliko kulturno naslijeđe. Upravo na grobovima Tatara poniklo je cvijeće čijim su konzumiranjem Grobničani mogli doseći nebeske visine. Taj su proizvod Grobničani htjeli ponuditi širem tržištu i tako ostvariti profit ali u posljednjih nekoliko godina, količina tog bilja naglo se smanjila i prijetila je opasnost od potpunog istrebljenja. Dogodi li se to, Grobnik više nikada neće biti isti.
Shvativši ozbiljnost situacije Pepe je morao nešto poduzeti. Mnoge je noći i dane provodio razmišljajući što i kako učiniti. Mislio je, mislio i mislio i na kraju nije smislio ali se ipak sjetio potražiti pomoć od Anke Partizanke koja je bila proročica. Koristila se vrlo čudnovatom metodom prorokovanja iz podpazušnih dlaka. Otišao je po pomoć prvog sunčanog jutra. Čitajući iz podpazušnih dlaka, Anka Partizanka je začepljenog nosa prorokovala da će se Pepe ludo zaljubiti i nagradi svojoj po ljubljenoj svojoj dati ime i da je on taj koji će otići u daleku zemlju u potrazi za skrivenim blagom.
Smušeno otišavši ugledao je Maricu i na prvi pogled se ludo zaljubio.
Kako bi je zaveo odlučio je otpjevati joj pjesmu koju mu je oduvijek bila najdraža. Okupio je svoju družinu i uvečer joj pod prozorom zapjevao:
''Ti za me si bila ka rosa na cviću...
DA TE MOGU PISMON ZVATI.........''
Marici su koljena klecala ali su bome i veseloj družini kada je odjednom doletila sa balkona hladna voda koju je lansirala razljućena Maričina majka.
Hladne glave vesela je družina odlučila otići u potragu za PEPEpljugom budući da je od Pepea krenula inicijativa.
Čudnovate zgode na putu Pljugine družine pogledajte u sljedećem nastavku.

Post je objavljen 05.11.2007. u 21:27 sati.