Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Ivica Mudrinić, lik i (ne)djelo

Proteklih tjedana nekih desetak posto građana ove zemlje uspjelo je profitirati nekoliko tisuća kuna kupovinom povlaštenih paketa dionica tvrtke T-HT, kojoj je na čelu Ivica Mudrinić. No tko je u biti Ivica Mudrinić i kako se on našao na čelu T-HT? Nacional je krajem 2006. objavio intervju s Ivicom Mudrinićem u kojemu donosi i kratki pregled njegove biografije u kojemu nećete naći ništa posebno. Mudrinić s 11 godina odlazi u Kanadu, tamo se školuje gdje i diplomira, pa se zaposli, počne čitati hrvatski tisak, hvata ga nostalgija, s promjenom vlasti vraća se kao veliki domoljub, bla bla bla…

Ovdje ćemo se baviti stvarima o kojima Ivica Mudrinić rado šuti. Jedna od tih stvari je način na koji je stekao stan u vrijednosti od tadašnjih 570.000 DEM (oko 235.000 eura). Odmah po povratku u Hrvatsku, Mudrinić se uhljebljuje kao pomoćnik ministar u Ministarstvu prometa i veza. 13. Travnja 1992. ministarstvo kupuje od tvrtke „Tempo“ novoizgrađeni peterosobni stan od 203 četvorna metra za gore spomenutu svotu. Šest mjeseci kasnije Mudrinić taj stan kupuje za 40.293 DEM! Kako je to moguće?

Jednostavno… Franjo Tuđman mu je tada osigurao stjecanje stanarskog prava. Kao povratnik iz Kanade koji nikad nije ostvario ni jednog dana radnog staža u tadašnjoj SRH, niti je uplaćivao u bilo kakve stambene fondove koji su postojali u vrijeme SRH, Mudrinić nije imao nikakvo pravo za stjecanje stanarskog prava, niti bi ga ikad dobio da nije bilo Franje Tuđmana. To potvrđuje i sam Tuđman na konferenciji 9. Svibnja 1994. odgovarajući na pitanje Hloverke Novak – Srzić (vidi u priloženom .pdf dokumentu).

Opravdanje za takav potez koje se prezentira javnosti je da je Mudrinić stavio na raspolaganje svoje patente i znanje Republici Hrvatskoj. Jedina mala sitnica koja ne štima u cijeloj toj priči je što vam nitko ne zna reći koje je to Mudrinićeve patente iskoristila Hrvatska? U .pdf dokumentu koji je priložen uz ovaj tekst možete pročitati i kako je u više navrata traženo očitovanje mjerodavnih institucija o patentima Ivice Mudrinića, no nitko nije znao odgovoriti na pitanje.

Za razliku od institucija koje nisu znale odgovoriti na pitanje, Stipe Mesić je već 1995. izjavio za Globus da je Mudrinić kriminalac koji ne bi smio sjediti u vladi i tako se jasno očitovao o tome što misli o njemu. I stvarno… Mudirnić odlazi iz vlade, da bi 1996. zasjeo na mjesto direktora HRT-a, te da bi potom konačno zasjeo i u direktorsku fotelju HPT-a 1998. iz koje se nije maknuo do dana današnjeg. Doduše zamalo je odletio 2003. nakon što su nijemci ali i policija posumnjali na mutne poslove Mudirnića, no sve je na kraju nekako završilo dobro po Mudrinića. Više o toj epizodi možete pročitati na pollitika.com.

I sad se vraćamo na već vječno pitanje, kako je to Hrvatska profitirala s Ivicom Mudrinićem? Koji su to patenti koje je on ustupio ovoj državi od kojih je ona imala tolike koristi da je zaslužio stančugu od 203 četvorna metra? Jedini konkretni rezultati Mudrinićevog foteljaštva u HT-u su masovna otpuštanja, kočenje razvoja širokopojasnog interneta, kočenje liberalizacije telekom tržišta (što su sve dobri rezultati za DT, ali ne i za Hrvatsku) i najnoviji slučaj mini afere oko izdavanja prospekta T-HT-a prilikom IPO-a, gdje je posao tako traljavo odrađen da je čak šef HANFA-e Ante Samodol, inače umjeren po izjavama, otvoreno prozvao sam vrh T-HT-a za neprofesionalizam.

Prilog: kako je Mudrinić stekao stan od 570.000 DEM

Post je objavljen 05.11.2007. u 19:01 sati.