Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svaasta

Marketing

O tempora, o mores!

Od početka čovječanstva, preko stolječa sedmong, sve do danas, ljudi su pokušali pronaći savršen način kako mjeriti vrijeme. Razne su civilizacije razvile različite sustave datuma, kalendara, uglavnom utemeljenih na njihovoj religiji. Kako bismo razumjeli druge načine, važno ih je naučiti. Stoga vas danas vodimo kroz razne kalendare svijeta.

Gregorijanski kalendar

Gregorijanski je kalendar dobio ime po papi Grguru XIII. Reformatoru, koji ga je bulom Inter gravissimas, 24.2.1582. ozakonio. Danas je to najzastupljeniji kalendar u svijetu. Temelji se na principima Julijanskog kalendara koji je tom prigodom proširen i podešen. Godine (koje traju 365 ili 366 dana) se broje od rođenja Isusa Krista te se obilježavaju AD, Anno Domini. Godina se dijeli na mjesece (28 - 30 dana) i to Ianuarius (po bogu početaka, Janusu), Februarius (mjesec pročiščenja), Martius (Mars, bog rata), Aprilis (mjesec Venere), Maius (božica Maia), Iunius (Junona), Iulius (Julije Cezar), August (Oktavijan August), September (septem, sedam), October (octo, osam), November (novem, devet) i December (decem, deset).

Ab Urbe Condita


Jednostavno, od latinskog Anno Urbis Conditae, odnosno godina osnutka grada Rima, koja se tradicionalno uzima 753. pr.Kr. Inače je ovaj sustav rijetko korišten, osim u par rimskih povjesničara. Ostali su preferirali računati datume po vladavinama određenih Konzula ili Careva.

Armenijski kalendar


Armenijsko brojanje vremena je u principu vrlo slično našemu, osim u oznakama za godine. Ono počinje 552 AD. Naravno, koriste svoje pismo i numerički sustav.

Islamski kalendar

Islamski kalendar počinje 16. srpnja 622., kada Muhamed emigrira (hidžra) iz Meke u Medinu zbog neuspjelog atentata na njegov život. Dakle kao što kršćani imaju svoj AD (anno domini), tako i muslimani imaju AH (anno Hegirae). Muslimani imaju 12 mjeseci od kojih je najcjenjeniji Ramadan zbog njegove vjerske važnosti - posta. Zanimljivo je da će se zbog neobičnog brojanja i anomalija gregorijanski i islamski kalendar poklopiti tj. izjednačiti 20874 g. iako je po Muslimanima trenutno 1428. g.

Budistički kalendar

Budistički se kalendar koristi u zemljama Jugoistočne Azije. To je lunisolarni kalendar (mjesec i sunce), pa ima izraženu prijestopnu godinu. Tako normalna godina traje 354 dana podijeljenih u 12 mjeseci, dok prijestupna godina ima čak 13 mjeseci i 385 dana.

Kineski kalendar


Kineski je kalendar također lunisolarni, no, u svakodnevnom životu, Kinezi ipak koriste gregorijanski kalendar. Ipak, za svečane prilike, poput kineske Nove godine, vjenčanja i sl. koristi se tradicionalni kalendar. Godina ima 12 mjeseci, a svakim mjesecom vlada neki znak (=>astrologija). Na primjer, trenutno je u funkciji godina vatrene svinje.

Za svaki dan možemo naići na tisuću verzija, svaka godina je različita, relativno vrijeme svatko drugačije mjeri. A zašto? Razlike koje se stvaraju samo sve više razdvajaju ljude. Što je tome uzrok? Kula babilonska ili ljudska glupost? Svi ratovi i sukobi se temelje na razlikama, sva patnja ljudskog roda. Ipak, to je tako, ab ovo ad temporibus nostris, uvijek ćemo se, i oko najmanje stvari, poubijati. Doista je samo čovjek čovjeku vuk.

Post je objavljen 05.11.2007. u 18:01 sati.