Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/antunkauzljar

Marketing

Fizičarevo poniranje u tajnu svijesti

Predodžba svijeta

„Predodžba svijeta jest i uvijek će ostati
tvorevina čovjekova uma te nije moguće dokazati
da postoji na bilo koji drugi način.“
(Erwin Schrodinger)

Peter Russell:
U snovima smo svjesni prizora, zvukova i svega što se događa oko nas. Svjesni smo svojih tijela. Mislimo i zaključujemo. Osjećamo strah, gnjev, zadovoljstvo i ljubav... Tek kad se probudimo, uviđamo da je sve to bio samo san – tvorevina uma.
Kada kažemo: „To je bio samo san“, podrazumijevamo da to iskustvo nije bilo utemeljeno u fizičkoj stvarnosti. No, istina je da je naša stvarnost u stanju budnosti tvorevina uma jednako kao i naši snovi. (ovdje podrazumijevam isključivo oblikovanje osobnog doživljaja stvarnosti)
Doima se da je zamisao stvarnosti kao tvorevine uma suprotstavljena zdravom razumu.
Dojam da svijet opažamo izravno većinom je vrlo uvjerljiv. Katkad, međutim, nailazimo na pojave koje otkrivaju pukotine u našem poimanju stvarnosti. Jednostavan primjer je sljedeća ilustracija. Crtež kocke svi smo vidjeli mnogo puta, ali, je li to kocka promatrana odozgo ili odozdo?....
Najzanimljivija značajka ove ilustracije nije činjenica da je možete vidjeti na dva različita načina, već činjenica da, kako god je promatrali, uvijek vidite trodimenzionalnu kocku. Vi zapravo vidite dvanaest crta na dvodimenzionalnom komadu papira, ali ipak opažate predmet koji posjeduje i dimenziju dubine. Ta se dubina može doimati vrlo stvarnom iako je zapravo tumačenje koje je dodao vaš mozak.
Stoga postoje dvije stvarnosti: fizička stvarnost – ono što je doista „izvan nas“ i pobuđuje naša osjetila – i osobna stvarnost koju sami doživljavamo, rekonstrukcija svijeta koja se pojavljuje u našim umovima. I obje su vrlo stvarne.
Otkrivanje prirode temeljne stvarnosti bio je cilj mnogih znanstvenih nastojanja. Znanstvenici su tijekom godina rasvijetlili mnoge zakone i načela koja njome upravljaju. No, začudo, što su dublje ponirali u njezinu istinsku prirodu, to su jasnije uviđali da fizička stvarnost nije ni približno nalik onome što smo zamišljali.

„Tvar se ne sastoji od tvari.“
(Hans-Peter Durr)

Peter Russell:
S razvojem kvantne teorije fizičari su otkrili da čak ni subatomske čestice nisu čvrste. Štoviše, nisu nimalo nalik tvari kakvu poznajemo. Nije ih moguće odrediti i točno izmjeriti. U većini slučajeva doimaju se više nalik valovima nego česticama. Subatomske čestice su nalik pahuljastim oblacima potencijalnog postojanja, bez određenog smještaja u prostoru. Što god tvar jest, obuhvaća malo ili gotovo nimalo supstancije.
Predodžba svijeta koja se pojavljuje u umu prilično se razlikuje od stvarnog fizičkog svijeta i to na dva komplementarna načina.
S jedne strane, naša je predodžba stvarnosti više od fizičke stvarnosti utoliko što obuhvaća mnoge značajke koje nisu prisutne u fizičkoj stvarnosti. (primjer: boje u fizičkoj stvarnosti ne postoje nego samo različite frekvencije svjetlosti, ali boje postoje kao subjektivno iskustvo u našem umu ili u fizičkoj stvarnosti ne postoji zvuk , već samo prodiranje valova kroz zrak. Hoće li drvo koje se ruši proizvesti zvuk čak iako nitko nije nazočan da bi ga čuo?)
S druge strane, naša je predodžba stvarnosti manja od fizičke stvarnosti utoliko što vanjski svijet posjeduje brojne značajke koje mi ne opažamo. (primjer: naše oči osjetljive su samo na svjetlost dok ostala zračenja ne zapažaju, isto vrijedi i za ostala osjetila; ono što čujemo, omirišemo i okusimo tek je ograničeni dio, uzorak fizičke stvarnosti).

„Znamo da ne postoji samo jedan prostor i jedno vrijeme,
već onoliko prostora i vremena koliko je subjekata.“
(Jakob von Uexkull)

„Ni jedno biće ne opaža sve što jest i sve što se događa.“
(Judith i Herbert Kohl)


Post je objavljen 04.11.2007. u 14:30 sati.