Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Vlada RH obmanula sindikate, a Šuker carinike!

Priopćenje NSCH strana 1.Priopćenje NSCH strana 2.Slijedi tekst priopćenja Nezavisnih sindikata carinika Hrvatske poslan medijima u Hrvatskoj.

Poštovani,

Ovim priopćenjem Nezavisni sindikat carinika Hrvatske želi upozoriti javnost, putem javnih medija, da je Vlada RH prevarila sindikate državnih službi, a Ministar financija, g. Šuker carinike!

Zakon o državnim službenicima (NN 92/05) http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2005/1831.htm obvezao je Vladu RH na ispunjenje obveza u donošenja Uredbe o Klasifikaciji radnih mjesta, sukladno čl. 74. stavku 6. navedenog Zakona u roku do 01. siječnja 2006. godine.

Svi državni službenici su uskraćeni u svojim pravima, već dvije pune godine!

U međuvremenu je Vlada pozvala sindikate iz državnih službi na kompromis i produžetak roka donošenja Uredbe, od šest mjeseci, gdje je potpisan i famozni, sada očito «lažni sporazum», između pregovaračkog odbora sindikata državnih službi i predstavnika poslodavca, u ovom slučaju Vlade RH.

Zašto predstavnici sindikata iz državnih službi, koji se nalaze u pregovaračkom odboru nisu uopće reagirali, već skoro godinu i po dana, od kada je istekao «lažni sporazum», na to će pitanje itekako trebati odgovoriti svojem članstvu.

Postoji osnovana sumnja da su to sindikati koji su privrženi HDZu, kao što je to zasigurno preuzeti Carinski sindikat Hrvatske.

U četiri godine mandata ove Vlade, pregovori sa sindikatima iz državnih službi i socijalni dijalog, nije donio državnim službenicima već dugo očekivano povećanje plaće, osim nekih mrvica u obliku povećanja božićnica i regresa, već upravo i samo deklaratornu «zaštitu dostojanstva državnih službenika i namještenika», koja se uopće niti ne primjenjuje.
Vlada, iako je na pregovorima već davne 2004. godine, javno obećavala, citiram Državnog tajnika, g Antuna Palarića, tada člana pregovaračkog odbora Vlade: «...strpite se državni službenici, slijedeće godine ćemo odriješiti kesu...», ustvari je prevarila ne samo sindikate, već i sve državne službenike.

Isto tako je Ministar financija, g. Ivan Šuker prevario carinske službenike, javno im obećavši na Carinskim sportskim igrama, održanim u Šibeniku, na postavljeno pitanje o povećanju plaća, citiram. «.... bit će nešto za carinike, biti će ..», ali umjesto carinicima, Šuker je povećao plaće poreznicima i to od sredine 2006. godine, kad je već odavno trebalo urediti plaće po novim propisima za sve državne službenike, a ne samo za poreznike i to po onima čija je primjena prestala. Tako da je Ministar financija postavio dvostruke kriterije, diskriminirajući u jednom te istom Ministarstvu financija, državne službenike, te svrstao sa manjim plaćama za isti posao, a time doveo carinike u znatno nepovoljniji položaj, dok je poreznicima sa identičnim nazivima radnih mjesta povećao plaće prosječno za 20%.

Ako uz ovaj rezime, uvjetno nazvanim, «socijalnim dijalogom» i postupanju Vlade prema sindikatima i službenicima, uzmemo bitan podatak, da je uspostavom nove vlasti i postavljanjem na mjesto ravnatelja Carinske uprave, g. Mladena Barišića, izvršena smjena svih rukovodećih kadrova u carini još 2004. godine, koji nisu bili iz HDZ-a, te umjesto obvezom depolitizacije, upravo je tada izvršena brutalna politizacija, što se suprotno carinskom kodeksu i obvezi depolitizacije preuzetom iz CADRS programa, koji je provodila RH, sukladno programu pristupa EU.

Moramo navesti da je zapošljavanje novih uposlenika vršeno, u navedenom zadnjem razdoblju od četiri godine, na štetu postojećih uposlenika carinske službe, a gdje je mjerilo uspjeha i napredovanja bilo, isključivo i jedino - politička podobnost.

O svemu navedenom, već smo izvijestili u više navrata, sindikate i udruge s kojima surađujemo, u zemlji i inozemstvu, te međunarodne institucije i organizacije, koje se bave zaštitom ljudskih i građanskih i profesionalnih prava uposlenika carinske službe.

S poštovanjem,
predsjednik NSCH

Željko Popović


Post je objavljen 04.11.2007. u 13:52 sati.