Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/veterinarskikutak

Marketing

STERILIZACIJA KUJA I MAČAKA

Image Hosted by ImageShack.us




Iako se danas puno ljudi odlučuje sterilizirati svoju kujicu ili mačku, uvijek se ponavljaju slična pitanja koja nisu jasna. Pa evo da probamo objasniti kako to izgleda iza zatvorenih vrata kirurške dvorane. Sam pojam sterilizacije povezuje sa sa životinjama ženskog spola, a znači uklanjanje ženskih reproduktivnih organa ( maternica i jajnici). Kastracija je pojam koji se povezuje sa muškim životinjama, a predstavlja uklanjanje muških reproduktivnih organa ( testisa).
Prije nekoliko godina vladalo je mišljenje da treba pustiti kujicu da ima jedno tjeranje ili leglo prije sterilizacije kako bi se normalno razvila. Ovo mišljenje nije ispravno i nema nikakve znanstvene pozadine.

RAZLOZI ZA STERILIZACIJU:

- u vrijeme tjeranja kuja/mačaka je privlačna mužjaku i sa sterilizacijom izbjegavate hodanje po kvartu sa štapom, šetanje u 5 ujutro ili 2 ujutro kako bi izbjegli onaj čopor koji vas već čeka ispred zgrade

- prevencija bolesti maternice (tumori, pyometra-gnojna upala maternice za koju se prije mislilo da nastaje zbog bakterijske upale sluznice maternice, a danas se zna da pyometra nastaje prvenstveno zbog hormonalnog disbalansa, a poslijedično tome nastaju povoljni uvjeti za bakterije koje se namnože na sluznici maternice i uzrokuju upalu)

- prevencija bolesti mliječne žlijezde (tumori koji su jako česti u starijih životinja-ali ako se kuja sterilizira prije prvog ciklusa, šanse su da dobije tumor mliječne žlijezde kao i muški pas, znači-gotovo nikakve, a svakim daljnjim ciklusom ta mogućnost pojave tumora se povećava. Tumori se obično javljaju u starijoj dobi, kada osim tumora i njegovog mogućeg širenja imamo i veći rizik anestezije)

- ne želite imati štence

- fizička i psihička iscrpljenost životinje tijekom tjeranja, a kasnije i u periodu gravidnosti

Zbog toga veterinari preporučuju sterilizaciju, prvenstveno zbog zdravstvenih razloga.
Vrlo je važno ako se odlučite za sterilizaciju da životinja prije same operacije ne jede barem 10 sati. Zahvat se izvodi pod općom anestezijom , a traje oko sat vremena. Tijekom operacije veterinar će izvaditi jajnike i maternicu, neki ne vade maternicu osim ako nema nekih patoloških promjena.
Šavovi se vade nakon nekoliko dana, mada su meni osobno draži intrakutani šavovi koji se ne vide.Ti šavovi se ne vade , pa će biti i manje stresa za samu životinju. Bitno je da kada dođete kući životinji ponudite hranu i vodu, te joj osigurate mirnu prostoriju. Životinja ne bi smjela lizati ranu, pa ako mislite da će to raditi najbolje bi bilo nabaviti okovratnik da ne dođe do pucanja šavova. Pokušajte da se životinja ne napreže, a kada krenete u šetnji radije ju ne puštajte par dana. Ukoliko životinja povraća prvi dan nakon sterilizacije ne paničarite, to je normalna pojava s obzirom da je životinja bila pod općom anestezijom, a anestetici izazivaju povraćanje.

Image Hosted by ImageShack.us


Također postoje mišljenja da će se pas/mačka udebljati nakon sterilizacije, istina je da je metabolizam malo usporeniji zbog izostanka spolnih hormona. Ako primjetite debljanje svoje životinje smanjite joj količinu hrane koju dobiva i pojačajte aktivnost. Što se tiče promjena ponašanja životinje nema nikakvih razloga za brigu, sve one karakteristike prije sterilizacije imati će i poslije.


RAZLOG PROTIV STERILIZACIJE :

Image Hosted by ImageShack.us


- ako imate mogućnosti i želje ovo je jedini razlog protiv cerek

Post je objavljen 04.11.2007. u 01:00 sati.