Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

O spolnom odgoju: truli kompromis realnosti i dogme

konačno je objavljena dugoočekivana vijest, da je Ministarstvo obrazovanja nakon dvije godine natezanja prihvatilo za eksperimentalno izvođenje oba ponuđena programa spolnog odgoja, udruge "Grozd" i "Foruma za slobodu odgoja". Iza prvog programa stoji Katolička crkva, iza drugog struka (uključujući seksologe) i "liberalna" javnost.

Zelena lista od samog početka sudjeluje kao članica u Forumu za slobodu odgoja. U našem izbornom programu pišemo o toj temi na na dva mjesta.

Zelena Lista aktivno se zalaže za odgoj i obrazovanje za ljudska prava. Prvenstveno će se zalagati za eliminaciju rodnih stereotipa u školskim udžbenicima i nastavnim programima. Zauzet će se za uvođenje seksualnog obrazovanja u osnovne i srednje škole, u sklopu kojeg će se objektivno govoriti o seksualnosti i seksualnim manjinama. Zalagat će se za redefiniciju diskriminatornog dokumenta Programa katoličkog vjeronauka za osnovne i srednje škole.

Te zatim:

Obrazovanje kao ljudsko pravo na znanje i informiranost obuhvaća i seksualni odgoj, putem kojega mladi ljudi stječu saznanja o bitnim tjelesnim funkcijama, začeću i načinima njegove kontrole, bolestima i prevenciji, itd. Seksualni odgoj treba biti integralan dio općeg obrazovanja.

Vjersko obrazovanje koje uključuje i određene vjerske postupke, i koje pretpostavlja odgovarajuće vjersko opredjeljenje, treba prepustiti vjerskim zajednicama, i za njega se ne mogu rabiti javne školske institucije. Učenicima i učenicama treba pružiti obrazovanje o značenju vjera i religija u povijesti i suvremenosti kultura i civilizacija.


Post je objavljen 03.11.2007. u 12:46 sati.