Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/islak

Marketing

blog igra - kulinarstvo

Dragi moji
Ne želim da šjor zagorec ostane bez konkurencije pa sam odlučila biti hrabra i prihvatiti izazov! zujo
Kako sam veliki pobornik brze i jednostavne kuhinje, kako ja to zovem "Gotovo Za Dvajst Minuta!" wink, moj favorit u ovoj igri je američka pita od jabuka.
Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us

Originalni recept nije moj, već iz knjige "Velika kuharica, Kolači i torte" koju je priredila Anette Wolter. yes Slike također nisu moje, već s neta, jer nemam kameru. tuzan
Ovaj recept toplo preporučam svima! I početnicima i iskusnim šefovima! Brza, laka i vrlo jeftina priprema te izvrstan rezultat, njegove su odlike. Sve to čini ga također nezaboravnim doživljajem za naše patuljke i patuljčice, koji često vole pomagati u kuhinji! Uz naš nadzor djeca će uživati u pripremi ove slastice, jer ne traje dugo, jednostavno je i dopušta dobru dozu kreativnosti! Ovaj kolač odlično prija topao sa sladoledom od vanilije ili hladan s tučenim vrhnjem. Pa da krenem...
APPLE PIE
Image Hosted by ImageShack.us

za tijesto je potrebno
250 g brašna
1 do 2 žlice šećera
150 g hladnoh margarina / maslaca
malo soli
po potrebi 2 do 3 žlice ledene vode

za nadijev je potrebno
750 g kiselih jabuka
1 limun
25 g ušećerenog džumbira (ingwera)
1 žličica cimeta
2 do 3 žlice šećera
1 žlica (škrobnog) brašna

za glazuru 3 žlice marmelade od marelica

Tijesto zamijesite na stolu ili radnoj plohi. Razdijelite ga na jedan veći i jedan manji komad, te umotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižideru 1 sat.

Oguljene i očišćene jabuke narežite na tanke ploške. Dodajte im sok i naribanu koricu limuna, cimet, sitno nasjeckani džumbir, šećer i brašno.

Veći komad tijesta razvaljajte na lagano pobrašnjenoj plohi i njime obložite kalup. Izbodite dno vilicom. Gornji rub tijesta premažite vodom. Nadjevom pokrijte tijesto. Manji komad razvaljajte i položite na nadijev. Tijesto mora prelaziti rubove kalupa, i zato sada kada ste spojili donje i gornje tijesto, odrežite višak sa strane. Sada prsti(ći)ma stiskajte rubove gornjeg i donjeg tijesta tvoreći istovremeno ukrasni motiv! U sredini kolača izrežite oko 2 cm široki krug kroz koji će za vrijeme pečenja izlaziti para. Sada pustite mašti na volju i od ostatka tijesta izrezujte oblike i lijepite ih na kolač pomoću kista i vode.

Pecite na 180 do 200 *C oko 45 min dok ne poprimi zlatnu boju. Još vrući kolač premažite ugrijanom marmeladom.
Image Hosted by ImageShack.us


A sad par savjeta.
Namirnice za tijesto moraju biti što hladnije, i dobro je umijesiti ga što brže. Kolač pecite u okruglom niskom kalupu! Ma svi smo gledali crtane filmove!! E baš tako to mora izgledati!!! smijeh Umjesto kiselih jabuka uzmite koje imate. I smanjite šečer na 1 do 2 žlice. Umjesto džumbira stavite kandirane trešnje, suhe grožđice ili baš ništa od svega! Ovaj recept sam odabrala jer od njega možete raditi što vas je volja i kasapiti ga po ukusu! Nisam ja uvijek imala marmeladu od marelica. Bilo koja je dobra! A ako ne volite preslatko, ide i bez marmelade! ha ha ha Umjesto jabuka može se uzeti i breskva, šljiva, borovnica, trešnja...a skoro sve što čovjeku padne na pamet!!! Kolač možete jesti topao ili hladan, sa ( gore navedenim ) dodacima ili bez! I ne brinite se ako se nadijev i tijesto raspadnu kod premještanja na tanjur! Ako je kolač topao, to baš tako i mora biti!!! wink Hahahahaha
Dobar tek!!! njami


Post je objavljen 02.11.2007. u 23:15 sati.