Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/historical

Marketing

Žitelji Istre

HISTRI I LIBURNI - U željezno doba (I. tisućljeće prije Krista) Istra je najvećim dijelom bila naseljena ilirskim plemenima. ta su plemena živjela u gradinama ili kašteljerima građenima na vrhu brda. Histri su obitavali na području zapadne, južne i središnje Istre sve do obronaka Učke, naziv Istra nastao je po njima. Njima srodno pleme, Liburni živjeli na istočnoj i jugoistočnoj Istri, tj. od rijeke Raše prema istoku i protezali se sve do Rijeke Krke u Šibenskom zaleđu. Taj je dio Istre nazvan je Liburnija, pod kojim je danas poznat kraj od grada Plomina pa do rijeke Rječine (grad Rijeka). Na sjevernim dijelovima Istre i na Krasu živjeli su Japodi, pleme ilirsko-keltskoga podrijetla.



Poznato je da su ilirska plemena imala kontakte s grčkom civilizacijom, o čemu svjedoči i mit o Argonautima i legenda o osnivanju Pule (u postu o porijeklu naziva Istra nalazi se nekoliko detalja više o tome).



Iz toga su doba ostali mnogi ostaci materijalne kulture, koji se mogu naći po čitavoj Istri. Najpoznatija su ilirska naselja (gradine ili kašteljeri), tj. utvrde na brežuljcima, građeni tehnikom suhozida o to u velikim kamenim blokovima, s dva ili više zidova koji su služili za obranu ali i odvajali stoku od ondašnjih ljudi.



Današnji toponimi – gradina, gradinje, gradište, gračišće, kaštelir (prema tal. castelliere ), vuku nazive iz takvih prapovijesnih naziva za gradove kao što su bili Nezakcij kod Pule, Alvone tj današnji Labin, Kaštelir Labinci i drugi.



KELTI - Oko 400. godine prije Krista Kelti asu se selili od zapada prema istoku. Neka keltska plemena naselila su se u sjevernoj Italiji, a drugi u Panoniji (Slavoniji, i Mađarskoj).

Kelti su prodrli su i u Istru, gdje su podjarmili dio ilirskog stanovništva, osobito one u sjevernim i gorovitim predjelima istre, neki nazivi gradova pogotovo kao što su Flanona (Plomin) ili Alvona (Labina) pretpostavlja se da su keltskog podrijetla. Iako su podjarmili neka Ilirska naselja, Kelti su se s vremenom potpuno asimilirali s Ilirskim plemenima.



Post je objavljen 02.11.2007. u 20:38 sati.