Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/trecejaje

Marketing

110 godina Juventusa

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Najuspješniji talijanski klub osnovala je 1. studenog 1897. grupa torinskih tinejdžera koji su mu dali ime Sportski klub Juventus. Nogometni klub postao je dvije godine poslije.

Niti u najluđim snovima učenici škole Massimo D'Azeglio vjerojatno nisu sanjali da će se njihova fantazija pretvoriti u jedan od najpoznatijih svjetskih nogometnih klubova.

Prvo talijansko prvenstvo odigrano je 1898. godine u jednom danu između četiri momčadi, no Juve se uključio godinu dana kasnije u prvim službenim dresovima roze boje.

U svojim prepoznatljivim bijelo-crnim majicama nogometaši iz Torina počeli su nastupati 1903. nakon što je je Englez John Savage u klub donio dresove engleskog Notts Countyja koje mu je dao prijatelj iz Nottinghama.

Prvi Scudetto osvojili su 1905. i to je bio jedini veliki trofej dok klub 18 godina kasnije nije preuzeo vlasnik Fiata Edoardo Agnelli, što je označilo početak nove ere za torinski klub.

Ostalo je, kako tvrde i u klubu, povijest. Juve je osvojio 27 nacionalnih prvenstava, devet talijanskih Kupova, dvije Lige prvaka, tri Kupa UEFA-e, jedan Kup pobjednika kupova i dva europska Superkupa.

Službeno ima 51 trofej, 40 talijanskih i 11 međunarodnih, a posljednja istraživanja govore da u Italiji crno-bijelo srce ima 11 milijuna navijača (28% svih talijanskih tifoza), odnosno oko 28 milijuna navijača u Europi.

Dres Juventusa u svojim su karijerama nosili neki od najboljih svjetskih igrača poput Michela Platinija, Dina Zoffa, Johna Charlesa, Gaetana Sciree, Omara Sivorija i Zinedinea Zidanea.

preuzeto s net.hr

Post je objavljen 01.11.2007. u 21:54 sati.