Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/plaavusha

Marketing

u srcima...

Image Hosted by ImageShack.us

Jeste li znali da se blagdan Svih svetih originalno obilježavao u svibnju? Na 1. studenog pomaknut je s nakanom da se smanji važnost poganske proslave Noć vještica koji se održavao noć prije 1. studenog.
Religijske vođe uvidjeli su kako je Noć vještica previše popularan festival da bi ga se jednostavno ukinulo, te su smatrali da će prebacivanjem kršćanskog blagdana na isti datum, poganski praznik polako izumrijeti. Iako se to desilo 835. godine, ni 1170 godina nije pomoglo da Noć vještica i dalje ne plijeni pažnju…
Sam blagdan Svih svetih, koji je spomen-dan svetaca i mučenika, datira iz doba rane crkve kada su kršćani obilježavali dan smrti mučenika sjećajući se njihovih žrtava. U doba Dioklecijanovih progona broj mučenika se toliko povećao da više nije bilo moguće odati poštovanje svakome pojedinačno na dan njihove smrti, te su odabrali jedan dan u godini sjećajući se svih onih koji su bili sveti. U 10. stoljeću benediktinci su uveli i Dušni dan, koji se obilježava 2. studenog, za spomen ostalih vjernih mrtvih koji nisu bili sveci.

život je dar. zato ga trebamo živjeti...činiti ono što trebamo...iako su nam neke stvari možda nepoznate i misteriozne...ne trebamo se bojati...pa ni smrti, strahovi nas samo koče da živimo ...i da, vjerujem u Boga, vjerujem da smo tu s razlogom,...ako ne vjeruješ u nešto više od sebe, ne vjeruješ ni u sebe...i zato budite ono što jeste...i vjerujte.



Post je objavljen 01.11.2007. u 15:28 sati.