Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cryingplanet

Marketing

Nevidljivi tenkovi



Koliko se sjećam slična tehnologija se koristila na snimanju filma Predator. Lik se obukao u odijelo s puno malih ogledala i tako su ga napravili "nevidljivim".

Slijedi članak sa Press Online

Britansko Ministarstvo obrane priopčilo je prije nekoliko dana da su uspješno testirali prototip tehnologije koja tenkove i vojsku zaista može učiniti - nevidljivim!

Vojni eksperti smatraju da će nevidljivi tenkovi ući u upotrebu na bojištima već 2012. godine.

Riječ je o specijalnoj novoj tehnologiji koja koristi kamere i projektore koji snimaju okolinu, a onda te slike okoline projektiraju na tenk, što rezultira time da onaj tko gleda u pravcu tenka, vidi jedino ono što je u njegovoj pozadini.

Ova tehnologija je nevjerovatna. Da nisam bio prisutan na probi, ne bih vjerovao. Gledao sam u polje i vidjeo samo travu i cvijeće, iako sam gledao u pravcu tenka
- rekao je vojnik koji je bio prisutan na testiranju.

Mi u vojsci smo navikli da neki predmet dignemo u zrak i da tako nestane, ali činiti stvari nevidljivim, to je zaista interesantno. Prava magija! Oduševljen sam
- dodao je oduševljeno jedan drugi vojnik koji je također sudjelovao na tajnom projektu.

Vjeruje se da Ministarstvo obrane već testira i nevidljivu vojnu jaknu. Iza „nevidljivog tenka" stoji profesor John Pendry sa londonskog Imperijal fakulteta, koji jedinu poteškoću vidi u pouzdanosti kamera i projektora.

Idući korak je postizanje nevidljivog tenka bez korišćenja kamera i projektora, što je komplicirano, ali moguće
- rekao je Pendry

Realno je očekivati da se ovakvi tenkovi pojave na ratištima za pet godina. Teoriju smo razradili. Sada je ostalo da radimo na poboljšanju tehnologije. Ono što mogu tvrditi je to da ćemo tehnologiju tako usavršiti da ćete morati dotaknuti tenk da biste znali da je tu
- kaže Pendry.

On, naravno, nije želio ići u detalje o tome kakva je to točno tehnologija korištena u pravljenju stvari nevidljivim, ali britanski novinari tvrde da je suština u manipulaciji molekularnom strukturom određenih materijala poznatijih kao „metamaterijali". Cilj je, naime, „natjerati" te predmete da drugačije reagiraju na svjetlost.

Interesantno je da Britanci "šišaju" Amerikance kada je u pitanju razvoj „nevidljive tehnologije", iako je vlada SAD uložila silne milijarde dolara u istraživanja nevidljivosti.



Post je objavljen 01.11.2007. u 12:27 sati.