Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/imperialweekly

Marketing

Polemika između Branka Šerića i predsjednika Udruge hrvatskih sudaca, Đure Sesse

Human Rights -Alliance- pour les Droits de l'Homme

1260 NYON-2, CP/PObox - 2373 Switzerland/Suisse EMAIL: humright.alliance@tele2.ch

Nas svih se tiče stanje u našem pravosuđ koji je najvažniji element u svakom društvu i o kojem ovisi hoće li društvo rdegenerirati, istruniti i propasti ili se razvti i procvjetati. Mi Hrvati iz Dijaspore, naučeni na pravnu držau, ne možemo a da se ne osvrnemo na izjavu g. Đure Sesse u "Vjesnik" od 13.10.2005. godine (iako dotični ima još gorih izjava po pitanju hrvatskog pravosudja od ove i u godinama izad 2005. ; op.a. belj). Citiramo jednu njegovu rečenicu, gdje naravno, brani imunitet sudaca: "Kada toga imuniteta ne bi bilo, suci bi bili izloženi neosnovanim, neargumentiranim i šikanoznim postupcima koje bi poticale stranke i koji postupci bi onemogućavali suce u urednom obavljanju njihove funkcije."

On govori o "šikanoznim" postupcima. Što da kažu jadni građani, oni koji su na "krivoj strani", koji čekaju godinama na početak postupka, a na rješenje ponekad 15 i 20 godina. Ne zaboravite da je njegov Općinski sud, sud s najvećim brojem neriješenih predmeta na svijetu. Kod nas se često namjerno i nekažnjeno šalju važni sudski spisi, a i presude na krive ruke. Ako je potrebno, "izabran" sudac prešuti sve: izjave svjedoka, ovjerene izjave i ugovore, a katkada nestaju i važni dokumenti iz sudskih spisa (to bi bilo njegovo neosnovano). Postavlja se pitanje zašto se uopće sudi, kada je u nekim slčajevima presuda poznata unaprijed. Moćni odvjetnici srede sve, kad i kako oni to žele...
Što misle o tome uvažene osobe:

Predsjednik Republike Hrvatske, Stjepan Mesić: "Želim Pravosuđe koje od suda neće praviti cirkus (tragi-cirkus)" - vidi Novi List od 24.12.2002. godine.

Dr. A uzelac, profesor na Pravnom fakultetu, Zagreb u novinama "Novi List" od 8. siječnja 2001. godine govori o jednoj novoj KASTI - sudskoj kasti. To je istina: oni su tu za vječnost, oni imaju IMUNITET, oni ne odgovaraju nikome, a imaju sva prava! DSV ima važnijih stvari da rješava, np. da podijeli unosne položaje. Vidi "Vjesnik" od 17.09.2005. godine: "Nepotizam - hrvatskim pravosudjem vladaju rodjaci".

Slučaj sutkinje I. Domić i 850 otetih imanja (1/2 otoka Brača) nije jedini. Imamo na stotine takvih slčajeva u Republici Hrvatskoj, samo manjih dimenzija. Ona s munitetom i dalje šeće po Zagrebu i ima tu kuću.

Što o tome misle ekonomisti, svjetske i naše uvažene institucije i kamo ide Hrvatska? Citiramo "Vjesnik" od 5.07.2005.:
"Prema globalnom indexu konkurentnosti, Hrvatska se sada nalazi na 79. mjestu od ukupno 104 promatrane zemlje, što je slabije čak i od Bugarske i Rumunjske", upozorio je g. D. Marinac, predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost. Dodao je kako je od 2002. godine Hrvatska zabilježila pad na svjetskoj ljestvici konkurentnosti čak za 21 mjesto.

Moramo se podsjetiti da su konkurentnost privrede i korupcija jako usko vezane, može se reći identične. Prije godinu dana TI - Transparency Intr. stavio nas je na 67. mjesto po korupciji, a WEF - World Economic Forum po konkurentnosti isto na 67. mjesto.
Nedavne prognoze za prošlu 2006. godinu "Duing Bussiness" napravljen po Svjetskoj Banci, dospjeli smo na jadno 118. mjesto (od 155 zemalja). Zadnje mjesto u Europi, izad Albanije. Srbija i Crna Gora bile su tada na 92., a Bugarska na 62. mjestu.

Tko je kriv za to? Neefikasno i ne-fair Pravosuđe, u krajnjoj liniji sudski IMUNITET, jer sudac nema nikakve odgovornosti. Gospodin Đuro Sessa bi htio to zadržati i tako potpuno upropastiti zemlju. Hrvatska ima preko 1.600.000 višegodišnjih neriješenih sudskih predmeta kojima će uskoro dodati novih 600.000 od ovrha-pljenidbe radi neplaćenih računa. To je enormno za malu zemlju sa malo više od 3.000.000 stanovnika, ako se uzme u obzir da imamo više od 1.000.000 Gastarbeitera.

Kad mi ne želimo napraviti reda u Pravosuđu, napravit će ga EU. Tako je, primjerice, Bugarska, prije nego je ušla u EU, morala otpustiti 900 sudaca.

HRA Croatia - M. Matić, PhD


Izvor: http://www.hrvatskauljudba.hr/politika/nove-kaste-u-europi-u-21.-stolje-u-1-2.html

Post je objavljen 31.10.2007. u 18:10 sati.