Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nachtfresser

Marketing

Nasilje u školi - krah sustava, koji možda ni ne postoji


Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Jedanaestogodišnjak iz Matulja je navodno svojim divljanjem držao u šahu cijelu školu. Druge učenike su zaključali u fiskulturnu dvoranu dok nije došla policija i riješila stvar. Navodno je tukao i učiteljicu. «Što bi ti napravio da učenik fizički nasrne na tebe?», pitao me danas u diskusiji kolega. «Ne znam, vjerojatno bih se branio, al postoji sitna razlika, mi radimo s nešto starijim učenicima.»
Učiteljsko vijeće u čijem radu su sudjelovale sve moguće i nemoguće društvene strukture, kao i roditelji, je donijelo odluku, da učenik petnaest dana nema pravo pohađati nastavu. Odluka je naravno nezakonita, traži se vrijeme, pitam se za što. Većina spominje preseljenje u drugu školu. To me podsjetilo na uglednog «stručnjaka» iz vrhuške Hrvatske narodne stranke dr.Enza Tirellija, koji je svojedobno tvrdio da visoki dimnjak rješava pitanje onečišćenja zraka u Plominu.
Navodi se da je dječak u vrlo ranoj dobi ostao bez mame, i još ranije se problematično ponašao. Brine li tko u našem društvu za slične slučajeve? Postoji li kod nas nešto što se zove socijalna služba i čemu služi ? Vječno pitanje, koliko škola zapošljava psihologe i defektologe, koliko znam prije par godina je tamo baš zbog ovog dečka i pisanja u novinama o tome jedan zaposlen.
Postoje li zbilja djeca koju treba izolirati, kojima se ni na koji način ne može pomoći?


Post je objavljen 31.10.2007. u 17:28 sati.