Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/fbidolls

Marketing

Halloween iliti Noć vještica....

Malo smo pročačkale net pa smo našle ovo:
Ne morate čitat ako vam se ne da , al onda bar ostavite komentar


Halloween Myspace Icons

Noć 31. listopada zapravo predstavlja keltski blagdan "Samhain" kojim vještice slave svoja božanstva, božicu u vidu starice i boga u vidu rogatog gospodara smrti. One vjeruju da je te noći veo koji razdvaja svijet mrtvih od svijeta živih najtanji. Tako je noć uoči blagdana "Svih svetih" postala "Noć vještica", dakako, komercijalizirana.
Halloween ili Noć vještica blagdan je koji se slavi u Americi, a koji se zbog simpatične ikonografije sve više prihvaća i kod nas. Glavni simbol Noći vještica su bundeve, te sve što može uplašiti (kape vještica, metle, pauci, duhovi…).


Halloween Myspace Icons

Jedna stara irska priča govori, da na taj dan duhovi onih koji su umrli protekle godine, traže duhove onih koje će prokleti i opsjedati sljedeće godine.
Živući koji nisu željeli biti opsjednuti, su u noći 31. Listopada, gasili vatre u svojim domovima, kako bi ih učinili hladnim i nepoželjnim. Tada bi se oblačili u svakojake kostime i bučno paradirali po susjedstvu, kako bi bili što destruktivniji, ne bi li tako uplašili duhove koji su tražili tijela za opsjedanje.


Halloween Myspace Icons


Običaj "trick-or-treat" također potječe od Kelta iz 9. stoljeća.
Na Dan Svih svetih, siromasi su išli od kuće do kuće moleći za "duhovne kolače", izrađene od četvrtastih kruščića. Što je više kruščića dobio, prosjak bi molitvom zagovarao put u raj mrtvoj rodbini darodavca.

halloween graphics

Iako su mnogi prihvatili kultnu zabavu Halloween kao svoj omiljeni praznik, sama Noć vještica nije izrasla iz vještičarenja, a prokletstvo nije čar te noći.



I još nešto...ovo je naš novi ljubimac FUKI...nemojte ga maltretirat jer ćete imat posla s nama rofl ...pusa...i uživajte na današnji dan (provedite se lijepo u Retru, na Gljivi ili di već idete)

partykisswave

Post je objavljen 31.10.2007. u 17:14 sati.