Damon Wild (SYNEWAVE - KANZLERAMT / NEW YORK - USA)
,pot313.blog.hr" />

Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pot313

Marketing

Damon Wild (SYNEWAVE - KANZLERAMT / NEW YORK - USA)

“... I think my sound has always been a kind of deep mentality and acidic. Not meaning using a 303 but to take the listener on some kind of journey. Some days I am into some hard stuff, others deeper I guess it is the moods of everyday life that inspire what I will make"... Interviju s Damon Wildom za "11th Hour Technology"

dw

Damon Wild, pravog imena Jan P. Stegemann, je rođen u američkom gradu Luisiani. Produkcijom se počinje baviti 1991.g. (u dobi od 19. godina) kada se preselio u New York. Do sada je objavio preko stotinu izdanja na vinilu i nekoliko albuma što dovoljno govori o kakvom je producentu riječ.

Prije nego što se počeo i sam baviti glazbom slušao je Front 242, Nitzer Ebb, Section 25, New Order, Depeche Mode, chicago acid (DJ International, Chicago Traxx …) i još dosta toga. DJingom se počinje baviti u dobi od 15 godina na lokalnoj college radio postaji WTUL, u vremenu od ponoći do 6h ujutro. Naravno, nitko nije htio puštati u to vrijeme, a pogotovo ljeti, što je Damonu omogućilo slobodu puštanja svega što je u tom trenutku osjećao da može pustiti. Puštao je glazbu u rasponu od Pink Floyda, Klaus Nomia, Cocteau Twinsa, Kraftwerka, Cabaret Voltairea pa sve do ranog acid housea, a svoj prvi klupski nastup je imao s 17. godina.

Godine 1990., sa svojih 18. godina, seli u New York gdje je u narednom vremenu postao ključna osoba tadašnje New York underground techno scene. Počeo je raditi u prodavaonici ploča "Sonic Groove" Frankie Bonesa i za to vrijeme izdaje "Unleash the Groove" za Strictly Rhythm. Nakon nekoliko daljnjih izdanja za različite labele, Wild je pod svojim imenom počeo producirati hard, dark i acid techno.

Iduće godine (1991.) se poslovno povezuje s Northcott distribucijom i pokreće Experimental Records(EX) za koji su snimali Acid Masters (on i Ray Love), Lazer Worshippers (Tim Taylor), Aurabora i Rising Sons. Dok je 1992. radio na svom prvom labelu, Experimental Records-u (EX), na velika vrata se probio s rave himnom "Rave generator" koju je snimio sa svojim cimerom Ray Loveom pod sinonimom Toxic Two. Stvar je došla na Britansku Top 10 ljestvicu i donjela Wildu njegov najveći komercijalni uspjeh. Može se reći da je to bio početak njegove producentske karijere. Također je imao uspjeha i sa stvari "Night Stalker", izdanoj pod imenom Sonic Assault II, te full-length izdanjem "Stormwatch" koje je izdao kao Morph. Iako je Experimental bio relativno kratkog vrijeka, imao je značajnu ulogu u stvaranju i poticanju talenta poput umjetnika Freddie Fresha, Tima Taylora (s kim će kasnije Wild nebrojno puta surađivati) i Woodya McBrida.

„In the start, I have to give a lot of thanks to Joey Beltram who helped produce a few titles/remixes etc., as well as Steve Stoll..“… Interviju s Damon Wildom za "11th Hour Technology"

Wild se 1994/95. razilazi s Northcott distribucijom, odlazi i otvara svoj drugi po redu label, Synewave, kojeg još i danas uspješno vodi i za kojeg snima. Wild je pod Synewave-om izdao neke svoje najveće underground hitove. Stvari poput "Bang the acid" i "Afghan acid" (obje snimljene u suradnji s Tim Taylor-om), te “Avion” i "Equinox" tresle su techno klubove širom Engleske i Europe. Za Synewave su potpisivali i drugi producenti kao što su Steve Stoll i Morgan Geist, te Woody McBride, Freddie Fresh i Dan Curtin.

“New York was actually a strong force of techno at that time. Jeff Mills was playing weekly at The Limelight, Sonic Groove records was in full force and there was a lot of great productions also coming out from guys like Beltram, Mundo Muzique, Lenny D etc..”... Interviju s Damon Wildom za "11th Hour Technology"

Damon je 1998. godine izdao svoj prvi album za Synewave UK. Kako se acid zvuk polako gasio tako se i Damonov stil mjenjao, sve je više postajao dublji s minimalnim groovoeom što se vidi i na dubby izdanjima na Synewaveu koje je izdao pod imenom Blue Max project. Album “Somewhere in Time LP” je kolekcija njegove dotadašnje produkcije sa Synewave labela. Isto tako je izdao Synewave DJ Mix, Vol. 1 kao mixanu label retrospektivu. Tijekom svog dugogodišnjeg rada Damon Wild surađivao je s mnogim umjetnicima kao što su Jeff Mills, Mark Bell, DJ Hell, Adam Beyer, Joey Beltram, Hideyuki Eto (Japan), Mederic Nebinger (Francuska), Echoplex, The Advent, Cloude Young i još mnogi drugi među kojima je i naš Petar Dundov koji je napravio remix stvari “GPS” izdanoj na TRAVEL Ep-u (Music Man 2001.).

Nakon više od 15 godina produciranja i djinga po Americi, Damon se 2001. godine preselio u Europu gdje je za belgijski label Music Man dovršio svoj apstraktni album "Color Theory" kojim je pomaknuo granice minimalnog ritmičnog techna. Serija izdanja "Subtractive Synthesis", izdana za Music Man i Synewave, te album "Downtown Worlds", izdan za Kanzleramt Records u veljači 2004. godine, govore nam kako je riječ o vrlo kvalitetnom producentu što potvrđuje i činjenica da se njegova izdanja nalaze u torbama gotovo svih techno dj-a. Slušanjem minimalističkog albuma "Downtown Worlds" dolazimo i do spoznaje zašto je to tako.

Osvrnuo bih se i na njegovu suradnju s Peter Sliwinski-m koji je u svijetu techna poznatiji kao Echoplex. Njih dva su se upoznali 2001. godine i tada počinje Echoplex-ova suradnja s Synewave records-om, odnosno suradnja njih dvojice. Echoplex na Synewave-u debitira s “Classify as Unclassified” EP-om, a nedugo zatim se Damon i Peter udružuju i stvaraju projekt Niteworks. Zvuk Niteworka odiše Damonovim acid, chichago i minimalnim zvukom, te Echoplex-ovim detroit grooveom, ritmom i atmosferičnošću što kao rezultat ima jedinstven zvučni izražaj. Do sada su izdali nekoliko (5-6) Niteworks ploča. S Echoplexom je surađivao i na albumu izdanom za Kanzleramt. Iako su bili iz različitih glazbenih sredina glazbeni ukusi su im jako slični što im je ujedno olakšavalo suradnju.

“We wanted to make music that wasn’t necessarily to be accepted by the masses. We were thinking more in terms making a deep spiritual project that would last for years to come and would past the tests of fashion.” ….Interviju s Echoplexom - paul LiveSets.com

Od 2004. godine na ovamo je izdao još par ploža za Synewave (Wish Box, 2006.; Subtractive Synthesys VIII, 2006.; Beta, 2006.; Niteworks Pt. V – Don’t Sell Your Soul, 2005.; Fried Grooves 01, 2005.; Images - 2004.) i jednu za Pseudo Records (Smoked Grooves, 2004.). Osim što producira, Damon uživa nastupajući kao DJ širom svijeta i kao što sam osjeća, to je izvrstan način da skupi nove inspiracije i isproba nove materijale, a da time ujedno i zabavlja ljude. U zadnje vrijeme nastupa i kao live act.

“ Music is my life. If I no longer had music I would be very depressed, as it is a huge outlet for energy and expression. I also like the freedom it gives me. I find it is very good for one's health as well - it almost cleanses out a lot of negative energy. I mean look at a lot of older rock stars they still look better than a lot of old business men, who did not even do many drugs.”... Interviju s Damon Wildom za "11th Hour Technology"


----> Damon Wild sets <----


DAMON WILD CLASSIC FAVORITES:

Section 25-" Looking From a Hilltop" (Factory)
New Order -"Blue Monday" (original) (Factory)
Depeche Mode-"Strange Love" (Mute)
Armando-"I00 Dissin"- (WareHouse)
Underground Resistance-"Seawolf" (UR)
Manual Gotching-"E2E4" (Racket)
Club MCM-"Club MCM" (Rhythm Beat)
DAF -"The Gun" (Germany)
Final Exposure-"Vortex" (+8)
Fix-"Flash" (KMS)
Run DMC-"Beats to a Rhyme" (Jive)
Art Of Noise-"Moments In Love" /" Beatbox" (China)
"Red Light District"-Anthony Rother (PSI,Germany))
Laisons Dangerous-Los Ninos De Park (GEMA)
Anne Clarke-"Sleeper In Metropolis" (Virgin, Germany)
Visage- "Pleasure Beats"(Polydor)
Eurithmics-"Sweet Dreams Are Made Of This" (Dave Angel Excorcist Rmx) (RCA,UK)
Acid Junkies -"Give Me Body" (Djax Up Beats)
LFO-LF0(Warp)
Carl Craig-""Suspiria"(Planet E)
Low Res "Amuck" (Metroplex)
Marshall Jefferson-"House Music Anthem"(Trax)
Derrick May-"Icon"(Transmat)
Laisons D-"He Chilled Out"(USA Import ,Belgium)
Mike Dred-"Macromism" (R&S)
Resse & Santonio -"Rock to The Beat (FFRR/KMS)
Hardflloor -"Hardflloor Acid Experience" (Hardthouse)
Bomb The Bass-"Beat Dis"(Rhythm King,UK)
Boards Of Canada-"Alpha & Omega" (Warp)
Unique3-"The Theme" (10,UK)
D Shake-"Yahhh" (Go Bang)
Mike Dunn-"Magic Feet" (Djax)
Georgio Moroder-"The Chase"/"I feel Love" (Casablanca)
Regis-"Speak to Me" (Downwards)
Speedy J-"Pullover" (+8)
Green Velvet-"Perculator"/Preecher Man (Relief)
Planetary Assault Systems-Booster"(Peacefrog)
Suburban Knight-"By Night Ep (UR)
Final Cut -"Take Me Away" (10)
Brother From Another Planet-"Planet Earth"(7th City)
Sven Van Hees-Endomorphine E.P. (Elektron)
Sulfurex EP-"Point Break"(Extortion)
Eon-"Dead Eye"(Ifach)
Quadrant (Planet E)
LFO vs FUSE-"Loop" (Intellinent)
Major Problems-"Overdose" (Nugroove)
Royal House-"Can You Party (Warlock)
Yellow-"Bostiche" (Vertigo)
Baby Ford-"Ford Traxx"(Rhythm King,UK)
Choice-"Acid Aiffle" (Fnac / Transmat)
Spawn-"Infiltrator (Probe)
Phuture-"Slam"/"Spank Spank"/"We are Phuture" (Trax)
The Advent-"Mad Dog" (Internal)
3 Phase-"Der Klang Der Famile" (Tresor)
Frank De Wulf -"The B-Sides Series"(Music Man)
Blackdog-"Balil" (Planet E)
Aphex Twin-"Digeredoo (R&S)
DHS -"The House Of God"(HangMan)
PCP-"Mesculinium United"(Industrial Strength)
Ministry -"Everyday Is Holloween" (Geffen)
Dan Bell-" Losing Control" (Peacefrog)
Kevin Saunderson-"The Sound" (KMS)
How & Little-"Engineers Dream" (Nugroove)
Resse-"Grab the Beat (KMS)
Cabaret Voltaire- "Sensoria" (Geffen)
Pump Panel-"Ego Acid" (Synewave)
Todd Terry-"Bango"(Warlock)
Chip E-"Like This" (DJ International)
Nitzer Ebb-"Let Your Body Learn" (Mute)
BFC-"Evolution"(Fragile)
Kenny Larkin-"War Of The Worlds"(Transmat)
Alexander Robotnik-"Problems De Amour"
Rhythm Is Rhythm-"Strings Of Life" (Transmat)
Slam-"Positive Education"/Snapshots"(Soma)
Happy Song Or Dance (NY White)
Bam Bam -"Give It To Me" /"Where's You'r Child?" (WestBrook)
Morgan-"Flowerchild" (original) (Geometric)
Basic Channel Series
Revelation-First Power"/"Synth It" (Atmosphere)
Kenny Dope-"Finger Trips Vol.1"/ "The Bomb" (Henry Street)
45 King -900 Number (Acebeat)
Nighmares on Wax- "Dextrous" (Warp)
Mundo Muzique- "Andromeda" (R&S)
Surgeon-"Magneze" (Downwards)
The Source- (R&S Blue Ltd.series)
Jeff Mills-"Humana /Waveform Transmissions"(Axis / Tresor)
Ron Trent-"Altered States (Warehouse)
Joey Beltram -"Energy Flash" /"Mentasm" (Transmat / R&S)
World 2 World- "Jupiter Jazz" (UR)
Robert Hood -"Minmal Nation" (MPlant)
Front 242-Masterfront (Wax Trax)
33 & 1/3 Queen-"Searchin" (Nugroove)
Damon Wild & Tim Taylor-"Bang The Acid" (Synewave)
EON-"InnerMind" (VS)
Earth People-"Dance" (NuGroove)
Innercity-"Mahogany"/"Goodlife" (Virgin)
Model 500-"No UFO's" (MetroPlex)
Kevin Saunderson "Uptempo"/"Powerbass" (KMS)
Digital Boy -"This Is Motherfucker" (Flying)
Frankie Bonz-"Bonzbreaks Series" (Apexton)
Toxic Two-"Rave Generator" (Dancefloor / PWL)
Speed Jack-"Storm" (R&S)
DJ Hell-"My Definition Of House Music"(R&S)
Dave Clarke -"Red Series" (Bush)
Direct-"Let It Ride(Alibis / R&S)
Adonis-"The Poke" (Traxx)
Carl Craig-"The Beginning" (Planet E)
K.Alexi Slelbi -"Vertigo" (Transmat)
Orbital-"Chime" (FFRR)
A Guy Called Gerald "Voodoo Ray" (Warlock)
FUSE-"Circuit Breaker"(+8)
Suburban Knight-"The Art of Stalking" (Transmat)
Black Riot-"A Day In The life" (Fourth Floor)
The Morning After- "FallOut" (Fourth Floor)
Red Planet-"StarDancer"- (UR)
Kraftwerk "Trans Europe Express"/"Numbers" ...ALL! (Warner)
Robert Armani -"Circus Bells"(Djax)
Steve Pondexter -"Work That Motha Fucka"/"Computer Madness" (Muzique)
Polygon Window-"Quoth" (Warp)
Code 6-"Codes" (NuGroove)
Bobby Konders-"Nervous Acid" (Nu Groove)


Njegovu produkciju možete poslušati OVDJE

A conversation with Damon Wild by walt miller
Interviju s Damonom Wildom, "11th Hour Technology"
Interview with Damon Wild by Scottie Blazin'

www.synewave.com
sw

Post je objavljen 30.10.2007. u 18:06 sati.